Hufvudstadsbladet

Analytiker: Det planar ut för Apple ■

Flera faktorer låg bakom första vinstvarni­ngen från Apple på femton år. Vikande försäljnin­g i Kina och på andra marknader, men också att många kunder på senare tid valt att byta batteri i äldre telefoner snarare än att köpa en ny.

- TT/BJöRN EWENFELDT nyheter@hbl.fi

I brevet till bolagets investerar­e radade Tim Cook upp förklaring­ar till att omsättning­en kan bli upp till nio miljarder dollar mindre än förväntat. Utöver svagare försäljnin­g på flera marknader pekade han på att Iphone XS och XS Max lanserades ett kvartal tidigare än Iphone X 2017. Allt kokade dock ner till att det sålts klart färre nya Iphone än vad bolaget räknat med.

Hänvisning­en till en kraftig ökning av antalet batteribyt­en är särskilt intressant. Under 2017 fick Apple massiv kritik för att bolagets uppdaterin­gar av äldre Iphonemode­ller gjorde telefonern­a slöare. De gamla batteriern­a klarade helt enkelt inte av att driva alla nya funktioner.

För att gjuta olja på vågorna gick bolaget med på att byta batterier i alla modeller från Iphone 6 och framåt för det i sammanhang­et facila priset av 29 dollar, motsvarand­e 28 euro, ett erbjudande som för övrigt avslutades vid senaste årsskiftet. Nu visar det sig att långt fler kunder än väntat gjort det bytet i stället för att betala upp till 1 500 dollar, vilket motsvarar runt 1 400 euro, för en ny telefon.

Planar ut

Förväntnin­garna på vinstmaski­nen Apple är alltid extremt höga och därför fick Tim Cooks vinstvarni­ng dramatiska konsekvens­er på New Yorkbörsen­s efterhande­l. Men Apple tjänar fortfarand­e väldigt massa pengar, konstatera­r Leif–Olof Wallin, telekomana­lytiker på Gartner.

– Jag skulle snarare säga att det planar ut för bolaget. Apple är en aktör i premiumseg­mentet och då kan inte bolaget växa hur mycket som helst. Vinstmargi­nalen är fortfarand­e väldigt hög, vilket också hänger ihop med premiumamb­itionerna, säger han.

– Men ser man på de senaste telefonmod­ellerna är de oerhört högt prissatta och bolaget börjar nog närma sig en smärtgräns, tillägger han.

Har inte råd

Apple har alltid haft en trogen kundkrets, men signalerna om vikande försäljnin­g kan vara ett tecken på att det blir allt svårare att hitta nya kunder som är beredda att betala det höga priset.

– Apple har väldigt väl penetrerat marknaden med folk som har mycket pengar och som vill vara tidigt ute när det kommer nya telefoner. På de nya marknader som bolaget försöker ta sig in på kan det finnas makroekono­miska orsaker till att många inte har råd att betala Apples priser, säger Leif–Olof Wallin.

 ?? FOTO: TT-AP/BEBETO MATTHEWS ?? Vinstvarni­ngen från Apples vd Tim Cook ledde till ett kursfall på kring nio procent för Apple-aktien på New York-börsen.
FOTO: TT-AP/BEBETO MATTHEWS Vinstvarni­ngen från Apples vd Tim Cook ledde till ett kursfall på kring nio procent för Apple-aktien på New York-börsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland