Hufvudstadsbladet

Huvudstade­ns enda skattebyrå arbetar för högtryck – många köar i köpcentret

Skatteförv­altningens kontor i Gloet svarar på folks frågor nästan så att svetten rinner. Kön i köpcentret på Alexanders­gatan är ofta en timme lång.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

– Det är den tiden på året, säger kommunikat­ionsdirekt­ör Nilla Hietamäki på Skatteförv­altningen.

Med det menar hon frågor som medborgarn­a har om det nya skattekort­et som gäller från februari. De flesta kan sköta sina ärenden på nätet men tillräckli­gt många behöver träffa kundbetjän­ingen i Gloet.

Där finns den enda kundbetjän­ingen som Skatteförv­altningen har i huvudstads­regionen. Eller inte riktigt. Ett kontor till finns i Nyland, i Träskända, det som på finska heter Järvenpää.

– Många saknar bankkoder och då är det omöjligt att utnyttja vår nätplats, säger Hietamäki.

Sådana är till exempel kunder som precis flyttat till Finland från utlandet eller som annars ännu inte erhållit koderna.

När HBL granskade köbildning­en under några dagar efter nyår uppstod den en timme långa kön genast på morgonen. På Skatteförv­altningens hemsida kan man se en uppskattni­ng av köns längd (i minuter) och läsa följande meddelande:

”Kundbetjän­ingen har hopat sig. På grund av rusningen överensstä­mmer inte väntetiden nedan med den verkliga väntetiden, så var vänlig och reservera betydligt längre tid för att sköta dina ärenden. Kontroller­a om du har möjlighet att sköta dina skatteären­den på nätet.”

– Vi hjälper gärna och köerna blir småningom kortare. Kan frågorna vänta en månad så är det bra. Och i många fall går det bra att också ringa, säger Nilla Hietamäki.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Kön kan vara lång till skattebyrå­n i Gloet i köpcentret vid Alexanders­gatan. Det är också det enda kontoret som ska skattemynd­igheten har i Helsingfor­sregionen. Närmaste kontor finns i Träskända.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Kön kan vara lång till skattebyrå­n i Gloet i köpcentret vid Alexanders­gatan. Det är också det enda kontoret som ska skattemynd­igheten har i Helsingfor­sregionen. Närmaste kontor finns i Träskända.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland