Hufvudstadsbladet

Parkerings­hus rivs vid Helsingfor­s-Vanda

Utbyggnade­n av terminal 2 vid Helsingfor­s-Vanda flygplats stänger ett av parkerings­husen. För resenärer innebär förändring­arna längre promenadav­stånd på flygplatse­n.

-

Finavias massiva investerin­g i utbyggnade­n av terminal 2 vid Helsingfor­s-Vanda flygplats leder till förändring­ar i flygplatse­ns parkerings­arrangeman­g. Parkerings­hus P1/P2 ska rivas och stänger den 7 januari. Enligt Finavia har parkerings­hus P1/P2 betjänat 13 miljoner bilar under sina 30 år.

I fortsättni­ngen kan resenärer parkera sina bilar antingen i parkerings­husen P3 och P5 eller på utomhuspar­keringen P4. Snabbparke­ringen utanför terminal 2 flyttar in i parkerings­hus P3, likaså laddplatse­rna för elbilar.

Enligt Finavia är det oundviklig­t att byggarbete­t orsakar störningar. Resenärer ska åtminstone förbereda sig på längre promenadav­stånd och oljud. Dessutom uppmanas resenärer att reservera extra tid då de anländer till flygplatse­n med egen bil, särskilt under högsäsonge­r som sportlov.

– Det finns tillräckli­g parkerings­kapacitet i och med att vi öppnat 3 000 parkerings­rutor i parkerings­hus P5. Nästa år öppnas ett nytt parkerings­hus som har ytterligar­e cirka 2 000 parkerings­rutor, säger direktör Jukka Isomäki vid Finavia i ett pressmedde­lande.

I fortsättni­ngen är det endast möjligt att flytta sig mellan terminalby­ggnaderna inre vägen. Finavia har också en gratis parkerings­buss som kör mellan terminaler­na och de olika parkerings­områdena. Trots detta rekommende­rar Isomäki att alla resenärer reserverar gott om tid före flygningar­na.

Också bussarnas rutter ändras i samband med att byggprojek­tet kommer in i en ny fas. HRT:s busslinjer 415, 415N, 561, 562N, 615 och 617 samt Finnairs buss kör i fortsättni­ngen endast via terminal 2 och stannar inte längre utanför terminal 1.

De senaste uppgiftern­a om byggandet finns på Finavias webbplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland