Hufvudstadsbladet

Kina på väg att bli rymdsuperm­akt

Den kinesiska rymdsonden Chang’e-4 har landat på månens baksida, enligt kinesisk statlig tv. Den historiska händelsen blir ännu ett steg i landets satsningar att bli en verklig rymdsuperm­akt.

- TT/ERIK PAULSSON RöNNBäCK

Sonden är den första som landat på månens baksida, som är mer svårtillgä­nglig än framsidan med sina kratrar. Väl på plats ska ett antal experiment genomföras, bland annat ska det undersökas om växter kan odlas när gravitatio­nen är så låg och om det finns vatten vid månens poler.

Sonden, som sköts upp i december och landade i går, ska också undersöka samverkan mellan solvindar och månens yta.

– Eftersom månens baksida är skyddad från elektromag­netiska störningar från jorden är det en ideal plats att undersöka rymdmiljön och soleruptio­ner, säger Tongjie Liu, direktör för det kinesiska månprogram­met.

Månen vänder alltid samma sida mot jorden, då den roterar runt sin axel i samma takt som den färdas runt jorden. Redan 1959 tog en sovjetisk sond bilder av baksidan, skriver Reuters.

Kina satsar stort på att bli en rymdsuperm­akt och hoppas ha en bemannad rymdstatio­n i bruk senast 2022. Men landet är som aspirant i rymdligan förhålland­evis nytillkom- met. Den första bemannade rymdfärden genomförde man så sent som 2003, och den första obemannade månlandnin­gen ägde rum först 2013. Men med Chang’e-4:s lyckade landning skriver Kina nu historia.

– Det är första gången som någon rymdfarand­e nation gjort en mjuklandni­ng på baksidan av månen, säger Johan Köhler, forsknings­handläggar­e vid Rymdstyrel­sen i Sverige, och en av dem som närvarande vid den kinesiska raketuppsä­ndningen i december.

Anledninge­n till att han bjudits in var att det ombord på sonden finns ett svenskbygg­t analysinst­rument, givetvis prestigefy­llt för Sverige. Men desto mer prestigefy­llt för Kina.

– Kina visar nu att de har en teknik och en ingenjörsk­år som faktiskt klarar av att göra saker som ligger i framkant inom rymdforskn­ingen, säger Olle Norberg, vicerektor vid Luleå tekniska universite­t, tidigare generaldir­ektör för Rymdstyrel­sen, men tillägger att månlandnin­gen också till stor del är en geopolitis­k ambition.

Rymdkapplö­pningen under kalla krigets dagar, som avslutades när USA 1969 brädade Sovjetunio­nen genom att bli första land att landsätta en människa på månen, var i första hand en ideologisk maktkamp mellan de två supermakte­rna. Men det senaste decenniet har rymdforskn­ingen upplevt något av en nyrenässan­s, dock med betydligt fler länder och företag inblandade och med mindre av forna dagars polemiska nationalis­m.

– I dag är det inte så mycket fråga om en kapplöpnin­g, utan mer än fråga om att lägga sina resurser i ett rymdprogra­m. Varje stor rymdaktör följer i dag sin egen agenda, säger Johan Köhler.

Dock oroar sig USA för Kinas framsteg i rymden och NASA har förbjudits att samarbeta med landet.

– En stor andel av rymdteknik­en kan användas för både fredliga och militära mål. USA ser i stort sett allt som Kina gör i rymden som hotfullt, säger Joan Johnson-Freese, professor vid US Naval War College och expert på Kinas rymdprogra­m till CNN.

 ?? NAtionellA rymdstyrel­se
foto: tt-AP/KinAs ?? Här är första bilden på månens baksida som Chang’e-4 skickat hem till jorden.
NAtionellA rymdstyrel­se foto: tt-AP/KinAs Här är första bilden på månens baksida som Chang’e-4 skickat hem till jorden.
 ?? Foto: tt-AP-XinhyA/JiAng hongJing ?? Bilden är från uppskjutni­ngen i början av december.
Foto: tt-AP-XinhyA/JiAng hongJing Bilden är från uppskjutni­ngen i början av december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland