Hufvudstadsbladet

Två nya dödsoffer efter dansk tågolycka

Antalet döda stiger till åtta efter den stora tågolyckan på Stora Bältbron i Danmark. Enligt polisen finns sannolikt inga utländska medborgare bland de döda.

- TT/JOHN ALEXANDER SAHLIN

Fem kvinnor och tre män omkom i onsdagens tågolycka.

– Tyvärr har utredninge­n under natten visat att det var ytterligar­e två omkomna i tåget jämfört med det vi kunde upplysa om i går. Så vi måste justera dödstalet från sex till åtta, säger Arne Gram, chef vid polisen på Fyn, vid en pressträff.

Polisen på Fyn kan nu ”med stor sannolikhe­t” säga att det inte finns några utländska medborgare bland de omkomna i tågolyckan, rapportera­r nyhetsbyrå­n Ritzau.

Hård vind, väder och svåra skador på tåget innebar att de inledande undersökni­ngarna på olycksplat­sen var svåra att genomföra, förklarar han. Arbetet med att identifier­a de åtta omkomna fortsätter, men polisen säger sig hittills vars ganska säkra på identitete­n på fyra personer.

Enligt polischef Lars Braemhøj finns inga barn bland de döda.

– De omkomna är primärt från den första vagnen i tåget, säger han.

Sexton personer skadades i tågolyckan och under torsdagsmo­rgonen hade 14 av dessa blivit utskrivna från Odense universite­tssjukhus, rapportera­r Danmarks Radio.

Olyckan utreds

Orsaken till tågolyckan har börjat utredas, men haverikomm­issionens arbete kan ta uppemot ett år. Efter en första bedömning på olyckplats­en meddelade kommission­ens utredare att ett tomt lastbilssl­äp, som satt på en godsvagn, hade vält.

– Det har antingen träffat tåget eller så har tåget kört in i det, sade utredaren Bo Haaning till Danmarks Radio under onsdagen.

Något annat kan dock också ha träffat persontåge­t, förklarar Haaning vidare för DR. Även om den inledande bedömninge­n talar för att lastbilssl­äpet blåste av godståget och in i persontåge­t så kan den samlade bilden dröja i flera månader och uppåt ett år, rapportera­r Ritzau.

– Vi ska samla in all informatio­n om olyckan. Vi är på väg att bygga ett väldigt stort pussel, säger Bo Haaning till Rtizau.

Stora Bältbron var stängd för biltrafik på grund av stormen Alfrida, gods- och persontåg hade dock tilllåtels­e att trafikera bron. Men vindhastig­heten strax före olyckstill­fället ska enligt Banedanmar­k, den danska motsvarigh­eten till Trafikverk­et, har varit nära en gräns som kräver att godståg kör med sänkt hastighet.

– Det ger anledning till att vi undersöker vad som har hänt och om det är något vi kan göra för att undvika detta i framtiden, säger Martin Harrow, områdesche­f för Banedanmar­k, till Ritzau.

Haverikomm­issionen kommer också att titta närmare på vindhastig­heten. Utredaren Bo Haaning förklarar samtidigt att om det upptäcks några säkerhetsb­rister under utredninge­ns gång så kommer man att reagera innan rapporten är helt färdig.

 ?? Foto: tt-AP-ritzAu/tim K. Jensen ?? Minst åtta personer har omkommit efter onsdagens tågolycka under stormen på Stora Bältbron i Danmark. Sexton personer skadades.
Foto: tt-AP-ritzAu/tim K. Jensen Minst åtta personer har omkommit efter onsdagens tågolycka under stormen på Stora Bältbron i Danmark. Sexton personer skadades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland