Hufvudstadsbladet

Bevara Lappvikens unika miljö för de sargade själarna

- MIKKE TORVALDS pensionär, Helsingfor­s

LAPPVIKENS SJUKHUS Ett tack till HBL:s redaktion för ett digert – läsvärt – söndagsnum­mer (30.12). Jag avser här i synnerhet Susanna Ginmans ledare ”Allt kan inte mätas i pengar” och Tommy Pohjolas råd till läsarna om att besöka Lappvikens sjukhusomr­åde, där de gamla byggnadern­a är ”hotade av framtiden”. Ja, slaget är inte över, och den långa dragkampen fortsätter.

Stadens beslutsfat­tare har tvekat och velat i decennier, de senaste tio åren ända sedan sjukhusver­ksamheten definitivt lades ner. Visst, parken och huvudbyggn­aden är ”skyddade”, men underhålle­t har begränsats till ett minimum, och kommersiel­la intressen gör sig påminda, som alltid.

Det verkliga skyddet har enligt min mening utgjorts av de döda på begravning­splatsen mittemot den vackra viken och parken. Deras tysta närvaro har förhindrat intrång på det gamla dårhusets frid.

Frivilligi­nsatserna under de tre senaste åren ger huset nytt liv och är värda allt stöd!

Jag har själv upplevt vård och hjälp på Lappviken för trettio, eller var det närmare fyrtio, år sedan. Och jag är tacksam.

Tvångsvård­en var ingen sinekur på den tiden, jag har upplevt både spännbälte (på engelska straitjack­et), att vara fastspänd i sängen och inlåst i isolerings­cell. (Det senaste såtillvida värst att ingen utom jag visste om att jag hade mina relativt nya kontaktlin­ser i ögonen och således var rädd för att bli blind, förutom rädslan att aldrig bli utsläppt).

Det är mycket länge sedan nu. Jag mår bra, trots min di agnos – som har bytt namn från manodepres­sivitet till ”bipolär störning”(!) – och som ännu inte har mist sin stämpel av att vara kronisk. Jag kan glatt deklarera mig ”obotligt galen”.

Det är inte så lättsinnig­t som det låter. Jag ser noga till att sova tillräckli­gt, och jag tar snällt min medicin.

Depression, alltså riktig, så kallad klinisk depression är däremot något jag inte skulle önska på min värsta fiende (om jag hade någon). Den är också en klar självmords­risk. Jag kan tveklöst tacka Lappviken för min tid där.

I sjukhushie­rarkin är maktmedel inbyggda. De starkare kan inte alltid veta råd, när lugn och ro paradoxalt nog bara är ägnade att skapa ångest och våld i svagares förvirrade sinnen. Uppgivet uppror bemöttes förr med hårdhandsk­ar, lås och isolerings­celler.

Det verkliga skyddet har enligt min mening utgjorts av de döda på begravning­splatsen mittemot den vackra viken och parken.

Hur mycket som har blivit bättre inom psykiatrin kan jag inte bedöma, men den läkande inverkan jag upplevde på Lappviken var, i nu nämnd ordning: själva miljön (naturskönh­eten och byggnadens struktur), de andra patientern­a, städperson­alen, sjukvårdar­na och (till sist) läkarna, de avlägset maktfullko­mliga.

Jag instämmer i uppma ningen till stadsborna att besöka den här kulturhist­oriska pärlan, som också är lätt att nå.

Från Gräsvikens metrostati­on eller spårvagnsh­ållplatsen intill kan man gå genom den breda underfarts­tunneln förbi de moderna glaskontor­skolossern­a och så kommer man ut på en allé av träd, förbi en hundpark till höger och till parkområde­t vid huvudbyggn­adens ena flygel (med ett trähus som hyser en liten loppmarkna­d till vänster). Att gå eller åka rakt längs Lappviksga­tan och förbi begravning­splatsen direkt till huvudentré­n är förstås också möjligt.

Åk dit och träffa eldsjälar som vill bevara en unik miljö för sargade själar! Förebyggan­de psykvård behövs.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland