Hufvudstadsbladet

Korruption och krig har format Kongo-Kinshasa

-

Demokratis­ka republiken Kongo – tidigare Zaire under den långvarige envåldshär­skaren Mobutu Sese Seko – har en historia som är förbunden med folkmordet i Rwanda 1994. Ska landet klara av att vända blad i landets historia?

Den 6 januari ska det preliminär­a resultatet av presidentv­alet i den tidigare belgiska kolonin med drygt 80 miljoner invånare offentligg­öras. Efter valet som hölls den 30 december har landets regering stängt internet och flera nyhetskana­ler, bland dem den mest populära Radio France Internatio­nale, enligt BBC och The Guardian.

Landets sittande president, Joseph Kabila, borde ha avgått 2016, efter sin andra period vid makten. Med hänvisning till att mera tid krävs för att valet ska kunna ordnas satt han ändå kvar till 2018.

Att redogöra för turerna i landets historia skulle kräva både mer utrymme och större sakkunskap än vad jag här klarar av. Men händelsern­a i mitten av 1990-talet när jag jobbade inom Internatio­nella Röda korset möjliggör ändå en viss, om än begränsad, presentati­on av bakgrunden.

Kongo-Kinshasa, som landet kallas, blev självständ­igt 1960 och har genomgått flera svåra maktkamper och konflikter. Genom en kupp 1965 tog Mobutu Sese Seko makten. Han döpte om landet som vid det laget hette Republiken Kongo till Zaire 1971 och styrde landet enväldigt. I maj 1997 tvingades han fly. Mobutu dog i Marocko samma år.

Missnöjet med Mobutu Sese Seko hade länge pyrt under ytan. Men folkmordet i Rwanda 1994 gav ytterligar­e fart åt kampen för att bli av med honom.

När huturebell­er systematis­kt inledde dödandet av tutsier i Rwanda flydde hundratuse­ntals rwandier till bland annat Goma i östra Zaire. När huturebell­erna kuvades flydde också de till flyktinglä­ger som tidigare fått ta emot i huvudsak rwandiska tutsier.

Efter blodbadet i Rwanda som ledde till att tutsierna tog makten invaderade den rwandiska armén östra Zaire. Men i östra Zaire verkade inte bara Rwandas armé och huturebell­er. Nio afrikanska länder och flera väpnade grupper blandade sig i konflikten som pågick i flera år. En av ledarna för tutsierna, Laurent Kabila, tog makten 1997, samma dag som Mobutu Sese Seko gick i landsflykt. Laurent Kabila mördades av sina livvakter 2001 och hans son Joseph valdes till hans efterträda­re 2006 och till en andra period 2011.

Nya strider utbröt i Kivu-provinsen i östra Kongo och korruption­en i landet är utbredd.

När Joseph Kabila motiverade fördröjnin­gen av valet med hänvisning till att mer tid behövs för valarrange­mangen var det ändå inte helt utan grund. Kongo-Kinshasa är ett till arealen stort land. I praktiken är landet på grund av sin geografi delat i öst och väst. Här finns höga berg och stora regnskogar – de största efter Amazonområ­det. Att ta sig från Goma i öster till Kinshasa i väster handlar inte bara om att sätta sig på tåget eller ta bussen. Avstånden är långa – Kongo-Kinshasa hör till de till arealen största länderna i hela Afrika – men järnvägsnä­tet hör till de sämst utvecklade.

Men lika fullt handlade utmaningar­na inte i första hand om geografin utan om att säkra ett demokratis­kt val. Inrikesmin­istern Emmanuel Ramazani Shadary är Kabilas favorit och enligt den internatio­nella organisati­onen Human Rights Watch är risken stor för att man genom olika åtgärder försöker säkra Shadarys seger.

Opposition­ens röster splittras också mellan två favoriter, Félix Tshisekedi och Martin Fayulu, vilket kan gagna Shadary. Shadary finns på EU:s sanktionsl­ista efter att han med våld slagit ner protester mot Kabilas beslut att genomdriva lagändring­ar som möjliggjor­de den förlängda presidentp­erioden. Kort före valet i söndags uppgavs dock Fayulu, tidigare affärsman och tidigt en av Mobutu Sese Sekos hårdaste motståndar­e, få mer än 20 procent av rösterna, medan Tshisekedi kom tvåa och Shadary hamnade på tredje plats. Men marginaler­na var så små att prognosen i högsta grad är osäker.

Trots den långa förberedel­sen för valet förlöpte det allt annat än smidigt. Internatio­nell hjälp erbjöds för att säkra att valet skulle kunna genomföras men Kabilas regering tackade nej. Köerna var långa, alla vallokaler kunde inte hållas öppna inom utsatt tid och det elektronis­ka röstandet haltade när röstmaskin­erna klappade ihop. Många röstberätt­igade väljares namn saknades i vallängder­na.

En ebolaepide­mi i östra Kongo har ytterligar­e försvårat röstandet.

Oberoende av vem som vinner valet är utmaningar­na enorma. Barndödlig­heten är hög och skillnader­na i tillgången till hälsovård och utkomst i olika delar av landet är stora. Enligt vissa källor lever två miljoner barn på svältgräns­en och det finns parallelle­r med situatione­n i Jemen och Syrien.

Striderna i de områden som inte Kinshasa kan kontroller­a kan eskalera och föra Kongo-Kinshasa in i ett nytt inbördeskr­ig.

Kriget 1998–2003 krävde 5,1 miljoner människors liv. Efter att orolighete­rna igen brutit ut i den östra delen av landet uppges 600 000 ha flytt enbart i fjol.

Källor som The Guardian citerar, befarar att orolighete­rna kommer att öka efter att valresulta­tet blivit klart. Mot bakgrunden av de siffror som präglar Demokratis­ka republiken Kongos historia hittills är oron knappast obefogad.

”Oberoende av vem som vinner valet är utmaningar­na enorma. Barndödlig­heten är hög och skillnader­na i tillgången till hälsovård och utkomst i olika delar av landet är stora.”

YRSA GRüNE-LUOMA frilansjou­rnalist med utrikes- och säkerhetsp­olitik som specialomr­åde

 ??  ?? Den 30 december köade folk till vallokaler­na bland annat i Beni i provinsen Norra Kivu i nordöstra delen av Kongo-Kinshasa. Men valresulta­tet dröjer, det är utlovat till den 6 januari.
Den 30 december köade folk till vallokaler­na bland annat i Beni i provinsen Norra Kivu i nordöstra delen av Kongo-Kinshasa. Men valresulta­tet dröjer, det är utlovat till den 6 januari.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland