Hufvudstadsbladet

Det skrattreta­nde ”norska tillstånde­t”

-

Oljenation­en Norges ekonomi är urstark, arbetslösh­eten är låg, prognosen är att det finns gott om jobb framåt. Välfärden kommer att skrika efter folk. Men siffrorna visar tydligt: det kommer att finnas för få människor för att fylla behovet. Norge är ett av världens rikaste länder. Det är också ett av de länder som tar emot minst antal flyktingar i hela Europa.

2014 tog Norge emot knappt 11 500 asylsökand­e, i jämförelse tog Sverige emot drygt 81 000. När kriget brann som värst i Syrien förband man sig att under en treårsperi­od ta emot 8 000 flyktingar från Syrien, och istället för att erbjuda människor en trygg hamn öka biståndet till Syriens närområden. Nu kommer stormrika Norge ha brist på arbetsföra människor.

Invandring är arbetskraf­t. Det är bara ännu ett argument för en generös flyktingpo­litik, för att storsatsa på integratio­n.

Invandring­en är en enormt viktig byggsten i välfärden. Som exempel: nära en fjärdedel av alla som arbetar i Stockholms läns landsting har utländsk bakgrund. Det är vårdbiträd­en, läkare, sjuksköter­skor och tandläkare.

Norge hånade under den senaste valrörelse­n ”det svenska tillstånde­t”, resultatet av flyktingst­römmen. Resan har inte varit enkel. Men vi har tagit emot fler och befolkning­en ökar. Vi har öppnat fler dörrar.

Framtidens facit är att arbetsföra människor kommer att bli en bristvara, för somliga länder mer än andra. Det blir ”det norska tillstånde­t”.

Aftonblade­t Pernilla Ericson

Inför riksdagsva­let har partierna offentligg­jort sina basinkomst­modeller om vars innehåll det är svårt att få grepp om. En basinkomst är dock inte en patentlösn­ing. Den fungerar inte om man inte först förnyar hela socialskyd­det. Kaleva

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland