Hufvudstadsbladet

Finland gjorde sig förtjänt av sin tur

- MARCUS LINDQVIST

Finland spelade aggressivt och fick Kanada att framstå som tandlöst och ineffektiv­t.

En sensation. Men det krävdes lite tur.

Noah Dobsons klubba gick av precis då han hade ett tomt mål framför sig och ett fantastisk­t läge att avgöra. I stället satte Toni Utunen segermålet för Finland. Före det hade Maxime Comtois bommat en straff.

Finland gjorde sig förtjänt av sin tur. Unglejonen spelade aggressivt och fick Kanada att framstå som passivt, tandlöst och ineffektiv­t. UkkoPekka Luukkonen gjorde en suverän match i Finlands mål. Spelet i numerärt underläge var perfekt.

Som ofta förut hade Kanada de bättre individern­a, men Finland var bättre som lag. På ett individuel­lt plan var det glädjande att bland annat stortalang­en Eeli Tolvanen var på hugget efter en svag start på turneringe­n.

På pappret hörde Finland till favoritern­a inför JVM. Men efter fjolårets JVM-fiasko var det många som tvivlade på chefsträna­ren Jussi Ahokas förmåga – de hade redan glömt att han lotsat U18-landslaget till ett likaså sensatione­llt VMguld 2016.

Vägen till finalen ligger öppen – men det finns absolut ingen orsak att underskatt­a Schweiz, som satte stopp för Sveriges semifinals­vit. Luca Hollenstei­n gjorde 41 räddningar och blev den första som höll nollan i JVM mot Sverige sedan Tuukka Rask 2006.

2006 var händelsevi­s också senast Finland vann en JVM-medalj på nordamerik­ansk mark. I Vancouver även då. Hur det än går den här gången, var segern över Kanada symboliskt viktig. Finland åker inte längre till Nordamerik­a för att förlora.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland