Hufvudstadsbladet

Pinsamt värre – det kan sluta i en fars

- MARCUS LINDQVIST sportjourn­alist

Då Tour de Ski körde i gång med en sprint i Toblach ställde sig 105 herrar på startstrec­ket. 57 skidade i mål i gårdagens jaktstart.

Jaktstarte­n slutade i en spännande spurtuppgö­relse mellan Norges Johannes Høsflot Klaebo och Rysslands Sergei Ustiugov, som förstås var rosenrasan­de över Klaebos Northugtak­tik. Varför? Först i mål vinner. Inga stilpoäng i längdåknin­g.

Det som på förhand såg ut som en dramatisk kamp ser ut att bli en urvattnad tillställn­ing, då trean Alexander Bolsjunov redan är över en minut bakom tätduon. Det kan bli värre.

Om Klaebo förverklig­ar sitt hot om att avbryta snackar vi om tidernas självmål. Om han själv inte inser vilken skada han skulle göra åt skidsporte­n borde någon i Norges landslagsl­edning prata vett i honom.

OS och VM är det största i skidkalend­ern, men Tour de Ski är ett skyltfönst­er. Ett skyltfönst­er mot tv-marknaden i Centraleur­opa.

Det skulle vara en pr-mardröm för FISledning­en om Klaebo klev av Tour de Ski före slutbacken i Val di Fiemme. Hans lagkamrat Emil Iversen avbröt efter att ha vunnit onsdagens masstart i Oberstdorf, då han låg trea totalt. Otroligt kortsiktig­t tänkt.

Iversen tänker förstås på VM, precis som Charlotte Kalla, Therese Johaug, Ebba Andersson och flera andra stjärnnamn som inte ens dök upp till start. Till Iivo Niskanens försvar kan sägas att upplägget i årets Tour de Ski definitivt inte passade honom, för mycket skate och sprint.

75 kvinnor kom till start i Toblach och 36 skidade i mål i torsdagens jaktstart. Ibland finns det förstås en rimlig orsak, Susanna Saapunki insjuknade i feber.

Finlands representa­nter är Krista Pärmäkoski, Anne Kyllönen och Laura Mononen. Finland hade från början ett tunt lag.

Överlag betraktar skidåkarna världscupe­n som en buffet där de väljer var och när de startar. Det blir aldrig samma kamp om den totala världscupe­n som i skidskytte. Prispengar­na är förstås större i skidskytte. De är större för att tv-siffrorna är bättre och det finns fler sponsorer som är intressera­de av skidskytte i Centraleur­opa. Idrottsutö­varna tänker förstås i första hand på sitt eget bästa och sina egna målsättnin­gar, men tänk om det skulle vara ett krav av Fis? Ett visst antal starter i världscupe­n för att få delta i VM. Ett visst antal Fis-poäng?

Krista Pärmäkoski­s chanser till den totala segern rann slutligen ut i snön i Oberstdorf. Norges Ingvild Flugstad Østberg har kopplat ett stadigt grepp i sammandrag­et och utökade sin ledning efter att ohotad ha defilerat i mål i jakstarten.

Pärmäkoski hade den näst snabbaste tiden efter Østberg, men det är en klen tröst då hon gick i mål som femma och avståndet till Østberg ökade. Hon avverkade största delen av sträckan tillsamman­s med USA:s Jessica Diggins och Rysslands Julia Belorukova, men gjorde en taktisk miss då hon drog för länge före den sista uppförsbac­ken och tappade då Diggins ryckte. Diggins spurtade till tredje plats och tog de sista bonussekun­derna. Rättvist? Så har Fisledning­en beslutat.

I lördagens klassiska masstart har Pärmäkoski sin sista chans att förbättra sin ställning. Det kan gå vägen om det blir lika svårt före som i onsdagens masstart, då Diggins hade problem. Østberg och Diggins är troligen snabbare i slutbacken på söndag. Belorukova är ett frågetecke­n då hon deltar första gången i Tour de Ski. Tvåan Natalia Neprjajeva tappade nästan en minut till Pärmäkoski i slutbacken förra året.

Sker knappast några stora förändring­ar i styrkeförh­ållandena längre. Om nu inte någon bestämmer sig för att avbryta förstås.

Ryssarna har stått för en övertygand­e laginsats. Vilket förstås förorsakar diskussion, då Ryssland samtidigt fortsätter med att gäcka antidopnin­gsbyrån Wada. Ingen som tvivlar på att de ryska skidåkarna tränar hårt, men öppna kort skulle inte skada här.

”Om Klaebo förverklig­ar sitt hot om att avbryta snackar vi om tidernas självmål.”

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? Johannes Høsflot Klaebo spurtade till etappseger­n – tvåan Sergei Ustiugov var allt annat än nöjd.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N Johannes Høsflot Klaebo spurtade till etappseger­n – tvåan Sergei Ustiugov var allt annat än nöjd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland