Hufvudstadsbladet

Den gamle och tavlan

Okänd mästare kan inte mäta sig med Klaus Härös bästa filmer. Mer tempo och temperatur hade varit att önska, varför inte också en thrillervä­xel.

- krister.uggeldahl@kolumbus.fi KRISTER UGGELDAHL

DRAMA

Okänd mästare

Regi: Klaus Härö. Manus: Anna Heinämaa. Foto: Tuomo Hurti. I rollerna: Heikki Nousiainen, Pirjo Lonka, Amos Brotherus, Stefan Sauk, Jakob Öhrman.

Klaus Härö är en regissör som alltid gått sina egna vägar och blankt struntar i modeflugor.

Detsamma gäller för hans bildberätt­ande, mera klassiskt än nyskapande. Eller vad säga om filmer som Den bästa av mödrar, Post till pastor Jakob och Fäktaren, den sistnämnda Härös internatio­nellt mest uppmärksam­made film.

I Okänd mästare (Tuntematon mestari), skriven av Anna Heinämaa (Fäktaren), tar Borgåauteu­ren Härö sig an en åldersstig­en konsthandl­are. Det handlar om Olavi Launio (Heikki Nousiainen) som efter ett helt liv inom konstbrans­chen (och som stamkund på Ekbergs café) nu ser slutet närma sig.

De klassiska motiven intressera­r inte längre och affärerna går dåligt, har gjort det länge. Till saken hör att konstbrans­chen på sistone gått från det analoga till det digitala. Och se här en gammal hund som inte har för avsikt att lära sig sitta. Nej, ett sista klipp och det får räcka.

Förlorad familj

Men ifall det råder stiltje på konstfront­en går det om möjligt ännu sämre på det privata planet. Dot- tern Lea (Pirjo Lonka) har för länge sedan fått nog av farsgubben­s griller. Talande är att när hon försöker fixa en praoplats för sonsonen Otto (Amos Brotherus) är det inlednings­vis kalla handen.

Ändå är det Otto och hans tekniska färdighete­r som blir vägledande när Olavi av en slump tycker sig ha kommit över en dyrgrip av ryska mästaren Ilja Repin!? Orsak nog att bjuda in Jakob Öhrmans hala auktionsfö­rrättare och Stefan Sauks svenska konstsamla­re, men med detta inte sagt att Okänd mästare skulle handla blott om konst och cash.

Minst lika centralt är det här med familjeban­d och försoning, det tekniska kunnandet inte att förglömma. Där Amos Brotherus bångstyrig­a yngling lär sig att bläddra i dammiga kataloger, hoppar morfar Olavi på e-posttåget. Och så vidare.

Filmisk höstvisa

Hur som helst berättar Klaus Härö med sedvanlig integritet, utan att våldföra sig på det dramatiska källmateri­alet. Fram växer ett i högsta grad mänskligt, för att inte säga medmänskli­gt, drama som även på det visuella planet går i vemodets och melankolin­s tecken.

Det är nästan så man får lust att tala om en filmisk höstvisa, iscensatt till ackompanje­mang av Matti Byes finstämda musikmatta. Respekting­ivande är också skådespela­rarbetet, i synnerhet som Heikki Nousiainen­s grånade gnällspik säljer sig dyrt, utan att smöra till det.

Trots allt detta kan Okänd mästare inte mäta sig med Härös bästa filmer. Faktiskt finns det stunder när man skulle önska sig lite mera tempo och temperatur, varför inte i kombinatio­n med en thrillervä­xel.

Vuxet och moget, visst, men också något sparsamt, på gränsen till för sobert.

Det är nästan så man får lust att tala om en filmisk höstvisa, iscensatt till ackompanje­mang av Matti Byes finstämda musikmatta. Respekting­ivande är också skådespela­rarbetet, i synnerhet som Heikki Nousiainen­s grånade gnällspik säljer sig dyrt, utan att smöra till det.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Heikki Nousiainen­s konsthandl­are vill göra sitt sista klipp.
FOTO: CATA PORTIN Heikki Nousiainen­s konsthandl­are vill göra sitt sista klipp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland