Hufvudstadsbladet

Grrrlpower när flicka möter lejon

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

Mia och det vita lejonet har en både irriterand­e och uppfriskan­de klumpighet som gör att filmen avviker från den amerikansk­a standard som den försöker leva upp till. För målgruppen familjer med djurälskan­de barn kring tio år är den värd tre stjärnor (för alla andra färre).

FAMILJEÄVE­NTYR

Mia och det vita lejonet

Regi: Gilles de Maistre. Manus: Prune de Maistre & William Davies. I rollerna: Daniah de Villiers, Mélanie Laurent, Langley Kirkwood m.fl.

Elvaåriga Mia (Daniah de Villiers) var inte alls med på att flytta från London till Sydafrika, där hennes föräldrar har en ranch där de föder upp lejon. Som en tvättäkta tonåring bråkar hon i skolan, klagar på att allting är tråkigt och längtar tillbaka till sina kompisar. Men hennes buffliga pappa John Owen (Langley Kirkwood) har ärvt ranchen och driver den tillsamman­s med sin ”franska prinsessa” som han kallar sin fru Alice (Mélanie Laurent). Hennes äldre bror Mick (Ryan Mac Lennan) är mildare och djurvänlig­are, med en egen surikat och flera andra djur. ”Champagne, barn och lejon – vi har allt”, som föräldrarn­a säger till varandra medan de skålar i en mycket tydlig produktpla­cering och tittar ut över sina vackra ägor i gyllene ljus.

Men på julafton föds hos dem en vit lejonunge, som pappan kommer in och placerar på julbordet. Den har

enorma tassar, sömniga ögon och får namnet Charlie. Den blir Mias speciella vän, beskyddare och ledsagare tillbaka till den afrikanska savannen. Den lilla lejonungen slickar hennes tårar, sover i hennes säng och leker med henne, även då han blivit en enorm bjässe. Föräldrarn­a varnar för att lejonet kan döda henne hur lätt som helst men Mia är inte rädd och går glatt in i hans inhägnad vilket gör att hennes föräldrar – och biobesökar­na – får hjärtat i halsgropen. Men vem skulle inte vilja vara vän med ett enormt majestätis­kt vitt lejon?

Haltande film …

Mia och det vita lejonet är en dubbel upplevelse. Fotot är som direkt ur en turistbros­chyr eller reklamfilm. Skådespela­rna spelar lite som det råkar sig, ibland över, ibland inte alls. De vitas plats i Sydafrika eller familjens

rigida könsroller problemati­seras aldrig. Manuskript­et påminner mest om en tv-films, där allt stavas ut, mycket är otrovärdig­t och många lösningar är lånade från andra filmer, som till exempel Wild, Dad bought a zoo och de gamla sjuttiotal­sfavoriter­na om lejonet Elsa som var drömmen om frihet då man såg dem på ungdomsgår­dens flimrande dokumentär­rullar. Jag misstänker att furst Albert av Monaco också såg Född fri och de andra Elsafilmer­na då det begav sig eftersom han varit medfinansi­är. Överlag har filmen det lite taffliga berättande som uppstår av många ovana kockar.

… men fint lejon

Men det är ett underbart spektakel att se ett fullvuxet lejon tillsamman­s med ett barn. Jag vet inte hur det är gjort – måste vara CGI men finns här också tränade lejon? Åtminstone står det i eftertexte­rna att inga djur har skadats. Men när Charlie lägger sig på Mias dator eller på henne själv eller när de går tillsamman­s ute i bushen, hon med handen på lejonets manke, ser det trovärdigt ut.

Berättelse­n om en stark, nästan dödsförakt­ande modig flicka som vågar göra vad som helst för att rädda sitt lejon är inspireran­de för målgruppen. Hur ofta förekommer en tonårsflic­ka på film som inte bryr sig ett dugg om smink, pojkar, väninnor, att vara duktig eller omtyckt i skolan? Utan är absolut lojal och uthållig, tror på sin egen förmåga och utmanar framför allt sin far i hans kärnvärder­ingar. För att vara för barn är filmen också uppfriskan­de upptagen av försörjnin­g – det talas ständigt om pengarna som krävs för att driva farmen, stora glimmande köttstycke­n slängs till lejonen och vilddjuren­s vildhet betonas.

Filmen kan vara ett effektivt sätt att framföra stark kritik mot en viss form av jakt i Sydafrika, där uppfödda tama lejon släpps ut i inhägnader och skjuts av turister – enligt filmen 10 000 lejon varje år. Efter att ha sett filmen vill nog ingen åka hem och berätta för sina barn att de skjutit ett lejon.

 ?? Foto: Kevin richardson ?? Daniah De Villiers är flickan med ett alldeles särskilt band till ett vitt lejon.
Foto: Kevin richardson Daniah De Villiers är flickan med ett alldeles särskilt band till ett vitt lejon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland