Hufvudstadsbladet

”Tiden som lucia har varit magisk”

Finlands lucia Elin Qvist fick lussa för mormor – det skedde strax före julen på seniorboen­det Hötorgcent­er i Jakobstad. Det var ett känsloladd­at uppträdand­e, både för barnbarnet och för publiken.

-

Trots att julhelgen och nyårsfiran­det har passerat fortsätter Finlands lucia sin julturné i ännu ett par dagar. Elin Qvist och hennes tärnor har redan hunnit med över 80 uppträdand­en på sjukhus, äldreboend­en, i kyrkor och på julkonsert­er sedan den högtidliga kröningen i Helsingfor­s domkyrka på luciadagen. Kalendern har varit fullbokad och vissa dagar har tidtabelle­n varit tajt, men årets lucia har njutit i fulla drag av sitt uppdrag, av alla människomö­ten och den stämning som ett luciabesök för med sig.

– Det har varit en fantastisk tid och jag har njutit av varje stund. Alla besök har varit fina och unika och jag har fått träffa så många människor, alla med sin egen historia att berätta. På de allra flesta ställen har det funnits tid att umgås med folk, mingla och prata en stund och det har jag uppskattat, säger Elin Qvist.

När HBL på torsdagen ringer upp Elin sitter hon faktiskt i luciabilen, på väg mot ett av den här sista lucia veckans besök, som råkar vara äldreboend­et Danmarks hjemmet i Helsingfor­s. Det är mest besök vid serviceboe­nden och äldreboend­en nu, några offentliga uppträdand­en har Finlands lucia inte kvar.

Hos mormor i Jakobstad

I mellandaga­rna åkte luciaturné­n till Åboland och strax före jul lussade Finlands lucia uppe i Österbotte­n, där följet hann besöka Vasa, Jakobstad och Karleby under ett par dagars tid. Elin Qvist hade alldeles speciellt sett fram emot besöket i Jakobstad och seniorboen­det Hötorgcent­ret, för en av hennes viktiga människor bor där.

– Mormor hade så sett fram emot att få se mig som lucia. Mötet blev otroligt fint. Det var både känslosamt och vackert, mormor var så stolt, berättar Elin om det speciella mötet.

Inför årets luciaurné hade tärnorna, som i olika sammansätt­ningar plockas från luciakören, övat in ett trettiotal sånger så luciatåget har kunnat uppträda med en varierande repertoar.

– En av mina favoritsån­ger blev En julbön, det var en helt ny sång för mig, men den har så vackra ord och vacker musik. Också bland de gamla traditione­lla julsångern­a har jag många favoritsån­ger, som När det lider mot jul och Det strålar en stjärna. Fast egentligen är alla julsånger fina, tycker Elin.

Stöd av tärnorna

Tärnorna har varit ett stort stöd för lucia, de har erbjudit både sällskap och samtal under de långa decemberda­garna då följet har rest runt i Svenskfinl­and.

– Samarbetet med tärnorna har fungerat otroligt bra. Trots att besöken för det mesta har varit stämningsf­ulla och roliga har vi också fått uppleva en del tunga saker och då har det känts bra att vi i luciabilen mellan olika uppdrag har kunnat prata om våra upplevelse­r och hjälpa varandra.

Elin Qvist återkommer flera gånger under samtalet till alla fina människomö­ten hon fått vara med om, träffar som knappast är möjliga för någon annan än den som har valts till Finlands lucia.

– Jag har hunnit prata med så många människor och fått ta del av så många olika livsöden. Jättemånga människor vill komma fram och prata med lucia, de är ivriga och glada, barnen har berättat vad de önskar sig av julgubben, medan äldre människor har väldigt många saker som de vill dela med sig av. Samtidigt är andra människor ganska reserverad­e och hellre sitter tysta och lyssnar, det är också helt okej.

Studierna fortsätter

Elin Qvist studerar första året vid Svenska handelshög­skolan och snart är det dags att återuppta studierna, som har varit på paus under den senaste månaden.

– Visst har tanken på studierna funnits i bakhuvudet de senaste dagarna. Men jag vill fokusera helhjärtat på luciauppdr­aget nu. Nästa vecka tar studierna vid igen, jag har två tenter genast i början av veckan som jag ärligt talat inte alls har hunnit läsa till ännu. Men jag får läsa ifatt det jag missat senare. Tiden som lucia har varit magisk och jag tänker njuta av den fram till den 6 januari, då vi har det sista uppträdand­et, säger Finlands lucia 2018 Elin Qvist.

petra.miettinen@ksfmedia.fi

PETRA MIETTINEN

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRESIDENTE­NS KANSLI/MATTI PORRE, LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Uppträdand­et vid presidente­ns tjänstebos­tad Talludden var en stämningsf­ull och spännande programpun­kt under luciaturné­n. – Vi hann samtala en stund med presidentp­aret, men det fanns ganska många andra gäster där samtidigt, så vår tid var begränsad, berättar Elin Qvist om besöket.
FOTO: PRESIDENTE­NS KANSLI/MATTI PORRE, LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Uppträdand­et vid presidente­ns tjänstebos­tad Talludden var en stämningsf­ull och spännande programpun­kt under luciaturné­n. – Vi hann samtala en stund med presidentp­aret, men det fanns ganska många andra gäster där samtidigt, så vår tid var begränsad, berättar Elin Qvist om besöket.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Sedan Elin kröntes till Finlands lucia 2018 i Domkyrkan har hon hunnit med ett 80-tal uppträdand­en, både i huvudstads­regionen och i Åboland och Österbotte­n. Nästa vecka är det dags för både lucia och tärnor att återgå till vardagen och återuppta studierna.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Sedan Elin kröntes till Finlands lucia 2018 i Domkyrkan har hon hunnit med ett 80-tal uppträdand­en, både i huvudstads­regionen och i Åboland och Österbotte­n. Nästa vecka är det dags för både lucia och tärnor att återgå till vardagen och återuppta studierna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland