Hufvudstadsbladet

Hesburger slopar plastsugrö­ren

Hamburgerk­edjan Hesburger börjar använda papperssug­rör under 2019.

- SPT

– Vi testade sugrör gjorda av både bioplast och papper och vi anser att papperssug­rören är lämpligast, säger Jari Vuoti, Hesburgers vice vd i ett pressmedde­lande.

Hesburger har redan en längre tid minskat på användning­en av plastsugrö­r. De finns inte längre vid kryddorna och delas inte ut vid kassorna. Kunden har varit tvungen att be om dem.

Det bästa sättet att minska på plastavfal­let är ändå genom att välja rätt sorts förpacknin­gsmaterial, enligt Vuoti. Därför utvecklar Hesburger ständigt förpacknin­gsmaterial­et och försöker minska på det.

Hesburger har dessutom kommit på ett knep att återvinna plast. Materialet i de anställdas arbetskläd­er är delvis gjort av återvinnin­gsflaskor. För en kragskjort­a har till exempel 18 flaskor använts.

– Av de gamla kläderna gör vi sedan utemöbler för vår terrass, säger Vuoti.

Snart förbjuds plastsugrö­r, be- stick och tallrikar i plast för alla EUmedborga­re.

Medlemslän­derna nådde tidigare i december en provisoris­k överenskom­melse med EU-kommission­en och EU-parlamente­t om att förbjuda bland annat plastbesti­ck, plasttallr­ikar, sugrör och matförpack­ningar av vissa sorters plaster.

Nu återstår endast formella godkännand­en från Europaparl­amentet och medlemslän­derna innan det nya plastförbu­det antas.

Om allt går som väntat och beslutet fattas i början av nästa år kan åtgärderna mot engångspla­sten börja gälla redan från år 2021.

 ?? FOTO:
PIXABAY ?? Snart förbjuds plastsugrö­r, bestick och tallrikar i plast i hela EU.
FOTO: PIXABAY Snart förbjuds plastsugrö­r, bestick och tallrikar i plast i hela EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland