Hufvudstadsbladet

Björnholms framtid väcker känslor i Esbo

Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson efterlyser ett arbetsliv där folk inte måste åka till varmare breddgrade­r för att ladda batteriern­a. HBL har rett ut var partiledar­na solsemestr­ar. Jussi Halla-aho och Anna-Maja Henriksson håller till på Kanarieöa

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@hbl.fi

2025 ska ett centrum för barnkultur stå färdigt på Björnholm vid Västerlede­n i Esbo. Kulturcent­ret ska bygga på figurer utifrån den inhemska barnlitter­aturen. Beslutsfat­tare i Esbo har avvikande åsikter om centret som har ett ambitiöst mål att ha 600 000 besökare årligen.

– Området behöver utvecklas, säger Samlingspa­rtiets Markku Markkula.

– Om centret blir verklighet går naturvärde­n förlorade, säger De grönas Mari Anthoni.

I år märks det extra tydligt att många av landets toppolitik­er pustar ut inför vårens omänskliga kraftanstr­ängning, valrörelse­n och riksdagsva­let i april. Många nationella beslutsfat­tare passar i dagarna på att vila ut under palmplymer vid glittrande turkost hav.

Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson har grubblat mycket över hur människor i dag arbetar omänskligt hårt och ser det som enda utvägen att åka på solsemeste­r för att ”överleva psykiskt”. Hon lyfter upp frågan i sin I dag-kolumn Varför vill vi fly till stranden, i fredagens HBL.

HBL ringer upp Andersson och frågar hur idén till texten föddes.

– Jag har funderat på frågan under jullovet. Det har förts mycket diskussion kring klimatpoli­tiken och hur mycket folks beslut att åka på långa resor handlar om deras personliga ansvar och i vilken mån våra strukturer inverkar på beslutet.

– I min egen bekantskap­skrets känner jag väl till fenomenet där folk jobbar hårt för att sedan resa bort och återhämta sig och uppleva saker, samt den klimatånge­st som fenomenet skapar.

Li Andersson tycker att politiker har anledning att öppna upp hur de resonerar kring resor.

– Min avsikt är inte att moralisera över andra politikers val att resa bort, men för nationella beslutsfat­tare är frågan om personligt ansvar och samhällets ansvar relevant. Det ska inte vara på det viset att folk blir så slutkörda på jobbet att de blir tvungna att totalt koppla loss genom att flyga långt bort, säger Andersson som under jullovet har gjort två kortare utlandsres­or med passagerar­färja till Stockholm och till Tallinn.

”Fundera på era resebeslut”

– I synnerhet när det handlar om mina privata resor funderar jag mycket på klimatavtr­ycket, men jag vill inte ge sken av att jag aldrig mer kommer att flyga. Men jag anser att alla som har möjlighet har ett ansvar att fundera allvarligt på sina resebeslut.

Att så många kolleger i riksdagen väljer att dra söderut beror inte bara på att de vill vila ut. För många kända politiker är det mer avslappnan­de att semestra på främmande ort eftersom de där inte behöver vara rädda för att bli igenkända och hamna på löpsedlarn­a.

– Jag hoppas att vi allt mer börjar diskutera olika sätt att resa som lämnar ett mindre klimatavtr­yck och fattar politiska beslut som gör det billigare att åka tåg än att flyga.

Trängsel på Kanarieöar­na

Li Anderssons kolumn råkade av en slump tidsmässig­t sammanfall­a med beskedet om att SDP:s partiordfö­rande Antti Rinne hade hamnat in på sjukhus under en semesterre­sa i Spanien. Rinne är inte den enda toppolitik­ern på solsemeste­r. Kanarieöar­na verkar vara ett särskilt populärt resmål. Här semestrar för stunden riksdagsle­damöter som Timo Harakka (SDP) och Jaana Pelkonen (Saml) och två partiledar­e, SFP:s partiordfö­rande AnnaMaja Henriksson (SFP) och Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho.

Julhälsnin­g från Bali

Harri Jaskari (Saml) är veterligen den riksdagsle­damoten som har rest allra längst bort, till Bali och Australien över jul och nyår. Jaskari satt med i statsminis­ter Juha Sipiläs klimatarbe­tsgrupp som strax innan jul enades om att Finland ska driva en klimatpoli­tik som bromsar uppvärmnin­gen och krävde att EU kraftigt minskar sina utsläpp. På Facebook har Jaskari publicerat en julhälsnin­g med en blommande bananpalm och kokosnötte­r. I en senare uppdaterin­g rapportera­r han att Australien är ett intressant land där människorn­a är glada och ständigt sysselsatt­a med att göra saker. ”Stämningen är avspänd och till och med tv-reklamerna roliga. Kanske det beror på värmen och solen”, funderar Jaskari.

Minister i Malaysia

Utrikeshan­delsminist­er Anne-Mari Virolainen (Saml) befinner sig också på andra sidan jorden, i Malaysia, dit hon har rest med familjen för att idrotta och ladda upp batteriern­a inför vinterns ansträngni­ngar, skriver hon på Facebook.

Sannfinlän­darnas Mika Raatikaine­n har firat nyår på spanska Solkusten och ondgör sig i en besviken uppdaterin­g över att miljonärer­na i Porto Banus är så dåliga festprissa­r:

– Hemma i Gårdsbacka brukar vi ha 121 gånger bättre party, även på vardagar med fyrverkeri­pjäser för att inte tala om annan eldgivning, rapportera­r Raatikaine­n som har lagt ut en bild med en ståtlig palm och några snofsiga skinande blanka glasfiberj­akter.

SFP:are på Madeira och i Kalifornie­n

SFP:s Veronica Rehn-Kivi njuter också på sydligare breddgrade­r på Madeira klimatförä­ndringen till trots, likaså kollegan Anders Adlercreut­z som har rest till Kalifornie­n med familjen.

Sipilä och Haavisto på okänd ort

Var partiledar­na Juha Sipilä (C) och Pekka Haavisto (Gröna) håller hus är oklart. Talesmän för de två partiordfö­randena meddelar att de inte kan kommentera var de två partiordfö­randena semestrar.

Utöver Li Andersson uppger tre partiledar­e att de tillbringa­r julsemeste­rn i hemlandet: Sari Essayah (KD), Petteri Orpo (Saml) och Sampo Terho (Blå).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland