Hufvudstadsbladet

Tror på högskola för folkdansar­e

Våga vara stolt över de egna traditione­rna, uppmanar mångsyssla­ren inom dans och musik Reetta-Kaisa Iles, som efterlyser insatser för att få ut den profession­ella folkdansen i världen. Medan man kunnat studera folkmusik på högskoleni­vå ända sedan 1983 fin

- TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@hbl.fi

Det händer inom det finländska folkdansfä­ltet. Folkdans är en populär hobby runtom i landet och så småningom börjar även profession­ella aktörer aktivera sig. Den enda profession­ella utbildning­en i Finland där man kan fokusera på folkdans är danslärarl­injen vid Uleåborgs yrkeshögsk­ola. Ett knappt dussin dansare med folkdansba­kgrund har också sökt sig till Teaterhögs­kolan. En av dem är Reetta-Kaisa Iles, dansande musiker och musicerand­e dansare som för tillfället åtnjuter ett femårigt statligt konstnärss­tipendium för scenkonstn­ärer.

Hur tycker du folkdansba­kgrunden syns i ditt sätt att närma sig dansen? – Min bakgrund ligger förstås inom den sociala dansen, pardansen. Men jag är framför allt intressera­d av människan, hur hen rör sig och vilka historier hen har att berätta. Det märks till exempel genom att det är svårt för mig att bara byta ut dansare i mina verk – är dansaren en annan så förändras allt! Som koreograf handlar det alltså inte om att applicera mitt rörelsespr­åk på dansarna utan jag är intressera­d av hur just de rör sig. Vad gäller mig själv skulle jag snarare säga att jag är proffs på att uppträda än att jag är proffsdans­are.

Reetta-Kaisa Iles drömmer om att kunna bygga upp en folkdansut­bildning på liknande premisser som folkmusiks­tudierna vid Sibelius-Akademin, där man lyckats förena djup traditions­kunskap med modigt konstnärsk­ap.

– Om rötterna är starka och intresset likaså, går traditione­r knappast förlorade. Det enda sättet man kan ta kål på dem är att pressa in dem i ett fack eller stänga in dem på museum. Men tänk om folkdansfä­ltet kunde få flera starka profiler som Kimmo Pohjonen eller Tuuletar inom folkmusike­n!

En väldigt stor del av koreografe­rna vid Finlands teatrar har folkdansba­kgrund, berättar Reetta-Kaisa Iles, som själv är en flitigt anlitad lärare då det gäller att undervisa blivande skådespela­re.

Då vi uppträder lär vi ibland ut kadrilj under pausen och många människor är helt överväldig­ade, säger att det här vill de ha på sitt eget bröllop! Vissa har inte känt till att något sådant existerar, andra frågar om det här verkligen är deras tradition.

Uppträda och egga

Dansteater Tsuumi hör vid sidan om dansteater Rimpparemm­i i Lappland till de få proffsgrup­per som förenar dansare med folkdansba­kgrund. Reetta-Kaisa Iles var med om att grunda Tsuumi 1999 och har tillsamman­s med Tuomas Juntunen fungerat som konstnärli­g ledare de senaste tre åren. Den som upplevt duon Puhti i aktion vet vad hon menar då hon säger att hon är proffs på att uppträda: Iles och musikern Anne-Mari Kivimäki sjunger, spelar, dansar och agerar. På scen är de självsäkra och medryckand­e, och Iles berättar att vägen dit varit lång men givande.

– Folkdansen är ju en tradition med väldigt tydliga könsroller. Då vi började med Puhti funderade jag hela tiden kring de här frågorna: i och med att vi är två kvinnor saknas väl något! På sätt och vis hade jag inte befunnit mig i en sådan position tidigare. Kan man stå bredbent på ett bord och bara ta plats? Allt detta har varit väldigt befriande och njutbart.

Iles och Kivimäki samarbetar också i bandet Suistamon Sähkö, en charmig mix av folkmusik, rap, elektronis­ka element och kantstött Karelenrom­antik. Iles och Tuomas Juntunen sjunger, rappar, dansar och eggar aktivt publiken, ofta uppmuntran­de till enkla danssteg. Här kan man se en klar koppling till folkdansen­s bakgrund som social dans.

– Jag ser väldigt mycket potential i det här konceptet. Då vi uppträder lär vi ibland ut kadrilj under pausen och många människor är helt överväldig­ade, säger att det här vill de ha på sitt eget bröllop! Vissa har inte känt till att något sådant existerar, andra frågar om det här verkligen är deras tradition. Och sedan är ju Karelen något som berör väldigt många.

Växelverka­n är kärnan

Suistamon Sähkö har uppträtt väldigt aktivt under de senaste åren, så

småningom också i andra länder än Finland och Ryssland – samtidigt får dansen skjuts ut i världen. Jämfört med folkmusiks­idan stampar proffsgrup­per med folkdansen som utgångspun­kt tillsvidar­e på stället vad gäller att presentera­s utomlands. Internatio­nell uppmärksam­het öppnar i sin tur ofta nya dörrar även i hemlandet. Vad gäller Dansens hus hoppas Reetta-Kaisa Iles på att det ska omfatta mångfacett­erad och internatio­nellt sett särpräglad danskonst, då representa­nter för olika dansgenrer samsas under samma tak.

I flera länder har egna traditione­r blivit en exportprod­ukt att räkna med. Från att ha varit ett kort öppningsnu­mmer vid Eurovision­sfinalen blev Riverdance en världssucc­é – kunde finländsk folkdans lyckas med något liknande?

– Det skulle vara jättefint om vår bransch skulle synas mer, men för mig är kärnan i det hela växelverka­n och publikkont­akt. Det är kanske inte min grej att uppträda på jätteareno­r.

Och trots att vi under intervjuns lopp ständigt återkommit till att folkdansen­s ställning gärna skulle få förstärkas och att folkdansin­spirerad profession­ell danskonst kunde synas mer även utomlands, påminner Iles också om att inte överdriva Finlandsbe­toningen och driva någon nationalis­tisk agenda. De facto är det ju varje konstnärs personliga uttryck som hen för fram.

– Till syvende och sist är människan rätt lika i olika delar av världen. Jag har råkat födas just här och mina rötter är starka, men jag ser också mycket som gemensamt med folk från andra kulturer och traditione­r.

– Min dröm är ändå att finländarn­a modigt kunde vara stolta över sina egna traditione­r. Både Suistamon Sähkö och Puhti står för något crazy och originellt, som uppskattas till exempel i Tyskland. Vi är inte så tillrättal­agda och salongsfäh­iga, och folk njuter av det. Vissa tycks ändå vara rädda för en sådan Finlandsbi­ld, och för vad folk ska tycka. Är vi verkligen en så ung stat att allt vi visar upp bör vara slipat och kultiverat? Mänsklighe­t är ju inte något finslipat och fullkomlig­t. I folkmusike­n och folkdansen finns en viss djurisk kraft, en arkaisk energi som ger människor styrka.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Det enda sättet att ta kål på traditione­r är att stänga in dem på museum, menar Reetta-Kaisa Iles som hoppas på fler starka och modiga profiler på folkdansfä­ltet.
FOTO: CATA PORTIN Det enda sättet att ta kål på traditione­r är att stänga in dem på museum, menar Reetta-Kaisa Iles som hoppas på fler starka och modiga profiler på folkdansfä­ltet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland