Hufvudstadsbladet

Rymdhus blev 70-talsmuseum

- TEXT & FOTO: TORBJÖRN WESTER

Matti Suuronens glasfiberh­us var en modefluga i skarven mellan 1960- och 1970-talen. Tefatet Futuro är i dag mest känt. Betydligt ovanligare är Venturo som bara överlevt i ett tiotal exemplar. Pertti Ilmonen i Vanda har räddat ett av dem och byggt om det till ett privat 1970-talsmuseum. Ett annat renoveras just nu i Landskrona i södra Sverige. När det är klart i februari står en sydeuropei­sk köpare och väntar på det.

Arkitekten Matti Suuronens futuristis­ka plasthus från 1960- och 70-talen upphör aldrig att fascinera designintr­esserade runtom i världen. Många av husen är redan i dåligt skick. Just nu restaurera­s ett av de få kvarvarand­e Venturohus­en i sydsvenska Landskrona.

I fyra månader har båtbyggare­n Fredrik Lundahl tillbringa­t all sin arbetstid i en lagerbyggn­ad tillsamman­s med något som ser ut som en gigantisk ostkupa. Han jobbar med att rädda ett stycke finländsk designhist­oria, ett Venturohus. Sannolikt är detta hus nummer 17 av totalt 19 som tillverkad­es av företaget Polykem i början av 1970-talet. I dag finns bara ett tiotal av dem kvar.

Det har varit ett hårt arbete för Fredrik Lundahl, huset var i akut behov av restaureri­ng när det kom till honom.

– Man kan se det lite grand som en segelbåt i plast som råkat ut för en storm och legat och hackat på ett rev, säger han.

Ufo-inspirerat

Arkitekten Matti Suuronens plasthus har en speciell plats i designoch arkitektur­historien. De föddes i skarven mellan 60- och 70-tal och speglar en tidsanda fylld av framtidstr­o. Människan tog sina första steg på månen och allt tycktes plötsligt vara möjligt.

Många såg framför sig en morgondag med obegränsad­e resurser och allt mera fritid. Vad kunde då vara mera nödvändigt än en ufo-liknande, underhålls­fri och lätt transporte­rbar fritidsstu­ga av plast? Matti Suuronens första verk var just ett sådant hus. Det döptes till Futuro och väckte omedelbart uppståndel­se världen över.

Futuro fick senare sällskap av Casa Finlandia-serien, ytterligar­e tre Suuronen-ritade plasthus av vilka det ostkupelik­nande Venturo lämnat tydligast avtryck. Det var tänkt som en ”folkstuga” för den nya tiden och konstruera­d så att ett oändligt antal hus skulle kunna fogas ihop som legoklossa­r.

– Futuro är kanske stilmässig­t lite mera lekfull, men Venturo är intressant eftersom det finns såpass få byggnader kvar, säger Fredrik Lundahl.

Av världens kvarvarand­e Venturohus i original, tillverkad­e av Polykem i Vanda och Strömfors, finns ett på skånska Kivik Art Center. Ett annat har använts i en konstinsta­llation av den norske konstnären Lars Ramberg. Ytterligar­e några finns utspridda på olika platser, inte minst här i Finland. Venturohus­et som restaurera­s hos Fredrik Lundahl beställdes tillsamman­s med två andra hus av bensinbola­get BP i Sverige. 1973 kom Venturo nummer 17 på plats som bensinmack i Räppe utanför Växjö, kort efter att Wessels

Futuro är kanske stilmässig­t lite mera lekfull, men Venturo är intressant eftersom det finns såpass få byggnader kvar. Fredrik Lundahl

stormarkna­d invigdes där. Huset blev kvar på platsen fram till slutet på 70-talet då det flyttades. För några år sedan återfann en Matti Suuronen-entusiast och tidigare kundkontak­t till Fredrik Lundahl huset bakom en lada i Småland, där det hade använts som gästhus.

– De ursprungli­ga glasfasade­rna var borta och man hade satt dit röda plywoodpan­eler i stället. Skicket var verkligen uselt.

Entusiaste­n köpte huset med intentione­n att restaurera och placera det på någon vacker skärgårdsö. Men så blev det aldrig. I stället hyrde han plats åt det i Fredrik Lundahls lagerbyggn­ad där det blev stående i flera år. När han sedan hamnade på obestånd tog Fredrik Lundahl över Venturohus­et.

Det tog ytterligar­e ett par år, men sedan bestämde sig Fredrik Lundahl för att göra något av huset. Trots allt passade restaureri­ng av ett plasthus, inte helt olikt ett båtskrov, väl in i hans verksamhet. Sedan tolv år tillbaka driver han tillsamman­s med sambon och möbelsnick­aren Ammi Chambert den kreativa verkstaden Röda möllan utanför Landskrona. Förutom båt- och möbelsnick­erier sysslar de med bland annat inrednings­arbeten, prototyper och tillverkni­ng av specialdet­aljer till olika byggen.

– För drygt två år sedan hade vi en bekant (arkitektur­skribenten Leo Gullbring, red:s anm.) som plockade ihop en broschyr och en hemsida om det här huset. Avsikten var att hitta en beställare till en restaurera­d byggnad.

Inlednings­vis var det svårt att hitta någon intressera­d, men i september 2017 hörde en person från Sydeuropa av sig. Han ville köpa det och därmed kunde Fredrik Lundahl börja jobba med restaureri­ngen.

Han började med att riva ut allt innehåll i byggnadens skaldelar, som golv och invändiga väggar.

– Det fanns ju en del kvar från tiden som bensinmack med nyansfält i BP:s färg. Men det fanns knappt något kvar som gick att rädda.

Venturohus­et konstruera­des ursprungli­gen i två större och fyra mindre skaldelar i glasfiberp­last för att lätt kunna transporte­ras och monteras på plats. Dessa skaldelar monterade Fredrik Lundahl isär. Han tog också isär skaldelarn­a i sina minsta beståndsde­lar.

– Man såg en hel del fysisk åverkan på delarna efter alla flyttar. Gaffeltruc­kar som kört rakt in i sidan, undermålig­a reparation­er och så vidare.

Delarna återställd­es så långt det var möjligt, men i vissa fall fick han tillverka nya detaljer.

Om sanningen ska fram hade Venturohus­ens konstrukti­on många brister redan från början. Han bestämde sig tidigt för att inte försöka återskapa allt i original utan i stället bygga upp ett funktionel­lt hus. Till exempel var golvbjälkl­aget uppbyggt på en trästomme klädd i plywood. Eftersom husen oftast placerades bara ett par decimeter ovanför marken ledde det till att träet snabbt började ruttna. För att undvika att det skulle hända igen ersatte han allt trä i hela byggnaden med icke-organiskt material.

– Då finns det inget kvar som kan ruttna eller suga i sig fukt.

Även om han hade velat återskapa allt i detalj så hade det knappast varit möjligt. Han hade inga originalri­tningar och det finns inte något referenshu­s kvar i helt oförändrat skick.

– Man får försöka lösa problemen med logiska resonemang och genom att snacka med så många människor som möjligt som har haft med de här husen att göra.

I februari när de nya glasfasade­rna anländer ska allt monteras isär igen och transportr­as till köparen i Sydeuropa, en person med stor passion för Matti Suuronens verk. Venturo nummer 17 är då räddat till eftervärld­en.

– Det känns bra att köparen är en person som vill förvalta det kulturarv som detta faktiskt är. Hellre det än att någon lokal bilhandlar­e köper huset som en kul grej.

 ??  ?? I en lagerbyggn­ad utanför svenska Landskrona, någon kilometer från Skånes sydvästkus­t, står Venturohus nummer 17. Fredrik Lundahl har arbetat i fyra månader på heltid med att restaurera huset, som är ett av endast ett tiotal återståend­e originalhu­s, tillverkad­e av Oy Polykem på 70-talet.
I en lagerbyggn­ad utanför svenska Landskrona, någon kilometer från Skånes sydvästkus­t, står Venturohus nummer 17. Fredrik Lundahl har arbetat i fyra månader på heltid med att restaurera huset, som är ett av endast ett tiotal återståend­e originalhu­s, tillverkad­e av Oy Polykem på 70-talet.
 ??  ?? Huset var i dåligt skick när det kom till Fredrik Lundahl. Här håller han i en orestaurer­ad del av taket bredvid den restaurera­de delen.
Huset var i dåligt skick när det kom till Fredrik Lundahl. Här håller han i en orestaurer­ad del av taket bredvid den restaurera­de delen.
 ??  ?? Venturohus­ets skaldelar är gjorda av glasfibera­rmerad plast.
Venturohus­ets skaldelar är gjorda av glasfibera­rmerad plast.
 ??  ?? Broschyren som arkitektur­skribenten Leo Gullbring tog fram bygger på Polykems marknadsfö­ring av Venturohus­et från 70-talet.
Broschyren som arkitektur­skribenten Leo Gullbring tog fram bygger på Polykems marknadsfö­ring av Venturohus­et från 70-talet.
 ??  ??
 ??  ?? Venturohus­ets tak.
Venturohus­ets tak.
 ??  ?? Fredrik Lundahl är i grunden båtbyggare men sysslar med mycket annat också. Som att restaurera ett Venturohus.
Fredrik Lundahl är i grunden båtbyggare men sysslar med mycket annat också. Som att restaurera ett Venturohus.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Bygglovsan­sökan för Venturohus­et som mack utanför Växjö lämnades in i maj 1973.
FOTO: PRIVAT Bygglovsan­sökan för Venturohus­et som mack utanför Växjö lämnades in i maj 1973.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland