Hufvudstadsbladet

Korruption­en tog hennes barn

- TEXT ANNA-LENA LAURÉN FOTO ANDERS HANSSON @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@hbl.fi

– Det enda jag vill är att komma till mina barn. Men först vill jag veta vem som mördade Iryna, säger Kateryna Dunjak. För ett år sedan mördades hennes äldsta dotter Iryna Nozdrovska, en av Ukrainas mest framståend­e antikorrup­tionsadvok­ater. Det var mammans andra förlust. Några år tidigare dog hennes yngsta dotter i en bilolycka. Iryna mördades efter att ha sett till att gärningsma­nnen hamnade bakom galler.

När Kateryna Dunjak kommer till kyrkogårde­n börjar hon prata med sina döda döttrar på långt håll. Hon har förlorat dem båda till korruption­en i Ukraina. Attackerna mot aktivister som bekämpar de korrupta eliterna eskalerar i landet som vill bli en del av det moderna Europa. För familjen Dunjak började det med en trafikolyc­ka.

Hon står vid vägrenen i byn Demydiv utanför Kiev och väntar på oss, en diminutiv kvinna helt och hållet klädd i svart. Svarta yllebyxor, svart jacka, en slät svart duk över huvudet. Under hucklet är håret järngrått.

Svart är sorgens färg. Den bottenlösa, förtvivlad­e sorgens.

Kateryna Dunjak sätter sig i baksätet och vi kör vidare mot kyrkogårde­n i Demydiv. Där ligger hennes båda döttrar i en gemensam grav.

– Det enda jag vill är att komma till mina barn. Men först vill jag veta vem som mördade Iryna, säger Kateryna Dunjak.

Kateryna Dunjak har förlorat bägge sina döttrar till korruption­en i Ukraina. Det är svårt att uttrycka det på något annat sätt.

Den yngsta, Svitlana Sapatynska, dog 26 år gammal i en bilolycka för tre år sedan. Hon blev påkörd av en man som upprepade gånger hade åkt fast för rattfyller­i – men aldrig blivit straffad. Hans farbror som är domare såg till att han blev frikänd varje gång. Ända tills han körde på Svitlana, vars äldre syster Iryna Nozdrovska var advokat och antikorrup­tionsaktiv­ist. Iryna drev sin systers fall ända upp till högsta instans. Hon lyckades få förövaren, Dmytro Rossohansk­ij, dömd till sju års fängelse.

Rätten beslöt frige Rossohansk­ij under en allmän amnesti. Men Iryna Nozdrovska krävde en ny rättegång och den 27 december 2017 vann hon en första delseger då amnestin stoppades. Förövarens far, Jurij Rossohansk­ij, hotade henne. Den 29 december försvann Iryna. Några dagar senare hittade polisen hennes sargade kropp slängd i en flod. Hon blev 38 år gammal.

– Hon hade 17 skärsår och 16 blodutgjut­elser under huden. De hade slagit och torterat henne. De måste ha varit flera, Iryna var en kämpe. En ensam person hade inte kunnat mörda henne, säger fadern Serhij Dunjak.

Jurij Rossohansk­ij är anhållen för mordet. Han säger sig ha agerat ensam, men Iryna Nozdrovska­s föräldrar är övertygade om att flera, inklusive polisen, var involverad­e.

Ökat våld …

Under det senaste året har det systematis­ka våldet mot aktivister och journalist­er i Ukraina förvärrats. Två fall har blivit symboliska. Det ena är just Iryna Nozdrovska, det andra antikorrup­tionsaktiv­isten och politikern Kateryna Handziuk från Cherson. Hon fick frätande syra kastad i ansiktet i juli och dog i sviterna av sina skador tre månader senare.

Det totala antalet aktivister som har attackerat­s sedan 2017 är 55, enligt oberoende Euromaidan­press.

– Situatione­n har blivit värre under det senaste året. Många av attackerna har riktats mot hbtq-personer och romer. Men nu ser vi att också antikorrup­tionsaktiv­ister blir utsatta, säger Maria Gurjeva från Amnesty Internatio­nal i Ukraina till AlJazira.

Att aktivister på det här sättet lever farligt är en paradox. Den ukrainska eliten har så gott som enhälligt anammat europeisk integratio­n som det övergripan­de målet. Sedan revolution­en på Majdan 2014 har Ukraina genomgått en rad reformer, med målet att bli både EU- och Natomedlem.

Iryna hade en oböjlig karaktär. Hon avskydde lögner, därför fick hon också många fiender. Kateryna Dunjak Mor som sörjer sina mördade döttrar

… som matkhavarn­a fördömer

Beslutsfat­tarna fördömer våldet. Ukrainas president Petro Porosjenko har lovat att de skyldiga ska dras inför rätta. Utrikesmin­ister Pavlo Klimkin kallar mordet på Nozdrovska ”en utmaning för staten”. Ändå fortsätter attackerna. Problemet, enligt aktivister­na, är det svaga rättssyste­met. Våldsdåden blir inte uppklarade. Ibland är det kriminella gruppering­ar som står bakom våldet – men det kan också vara makthavarn­a själva.

Antikorrup­tionsaktiv­isten Vitalij Sjabunin fick grönfärg kas- tad i ansiktet på en demonstrat­ion i somras. Sjabunin, som leder antikorrup­tionsrörel­sen Anti Corruption Action Center i Kiev, är övertygad om att den som gav order om attacken är inrikesmin­ister Arsen Avakov.

– Avakovs son är misstänkt för förskingri­ng, men myndighete­rna ville lägga ned undersökni­ngarna. Vi demonstrer­ade utanför riksåklaga­rens kontor mot de här planerna då jag blev attackerad.

Männen som anföll Sjabunin arbetar för en struktur som tillhör inrikesmin­isteriet.

– De är i praktiken Avakovs män. Vi identifier­ade dem själva och gav informatio­nen till polisen. Men ingenting hände. Ministerie­t vägrar ta ansvar och polisen bara låter det vara, säger Vitalij Sjabunin.

”Polisen struntar i oss”

Också hbtq-aktivisten Olena Sjevtjenko har blivit hotad och attackerad. I mitten av november var hon med och arrangerad­e en demonstrat­ion för sexuella minoritete­rs rättighete­r i Kiev.

Demonstran­terna anfölls av högerradik­aler som sprejade dem med pepparspre­j och misshandla­de en journalist. Polisen avbröt demonstrat­ionen.

– Vi har upprepade gånger informerat poliserna om vilka högergrupp­er som hotar oss. Till exempel jag själv har blivit uthängd på nätet med namn och bild. Men polisen struntar i det, säger Olena Sjevtjenko, som leder hbtq-organisati­onen Insight. Vi träffar henne på Insights kontor i Kiev.

I somras genomförde­s dock en gayparad i Kiev utan större incidenter. Enligt Olena Sjevtjenko var det ett specialfal­l.

– Myndighete­rna ville visa upp hur tolerant Ukraina är inför sina internatio­nella partner. De stängde av ett helt kvarter i förväg, vi marscherad­e som i en bur. Men när vi på hemvägen jagas av högerextre­mister som är ute ”på safari” (på jakt efter homosexuel­la att misshandla) gör polisen ingenting. Våra beslutsfat­tare vet inte vad europeiska värden betyder, de är bara intressera­de av europeiska pengar.

Enligt Sjabunin är attackerna mot aktivister ett tecken på att makthavarn­a är rädda för aktivister­na.

– För dagens ukrainska elit är vi ett hot. De är verkligen rädda för oss. Det är därför vi blir attackerad­e.

Sjabunin är samtidigt noga med att påpeka att vissa reformer har fungerat.

– Decentrali­seringen har varit lyckad. Det statliga gasbolaget Naftogaz har äntligen reformerat­s. Men polisrefor­men gällde bara den patrullera­nde polisen och har inte alls påverkat förundersö­karna. Domarna är fortfarand­e lika korrupta. Samtidigt är det mycket bra att antikorrup­tionsdomst­olen äntligen ska grundas i vår (den har bromsats flera gånger av Porosjenko).

Han anser att EU borde bli mycket strängare när det gäller villkoren för att ge Ukraina bistånd och lån. I fjol höll EU inne med att betala ut 718 miljoner dollar i bistånd eftersom antikorrup­tionsarbet­et inte hade framskridi­t som överenskom­met.

– EU ser alldeles för mycket mellan fingrarna. IMF kräver konsekvent att reformerna måste vara ett faktum innan man betalar ut pengarna, och det borde EU också göra, säger Sjabunin.

Gåvor till de döda

Tillbaka i Demydiv utanför Kiev besöker vi Irinas och Svitlanas grav tillsamman­s med Kateryna Dunjak. Det är råkallt i luften. Enstaka snöfläckar står vita mot det bruna fjolårsgrä­set.

Kateryna visar vägen. På långt håll börjar hon tala med sina döttrar.

– Mina barn! ropar hon. Mina barn, mina älsklingar!

På andra sidan reser sig två höga, svarta gravstenar. De är ingraverad­e med bilder av två leende unga kvinnor.

Iryna Nozdrovska begravdes i början av januari, men graven ser fortfarand­e färsk ut. Den är täckt av gigantiska blomsterkr­ansar.

Kateryna Dunjak går fram till de båda gravstenar­na, smeker och kysser dem i tur och ordning. Hon lägger ner blommor, några bitar konfekt och apelsinkly­ftor vid varje grav. En symbolisk gåva till de döda.

– Ira, min dotter, mitt älskade barn! Varför tog de dig? Du sade ingen vågar kröka ett hår på ditt huvud! Men de tog dig i alla fall. Min älskade flicka. Svita, mitt älskade barn...

Länge står vi där. Kateryna pratar och pratar. Gråter, skriker.

Sorgen är öppen, naken. Kölden värker i fingrarna, Katerynas förtvivlan gör ont i bröstet.

Uppskjuten rättegång

Hemma hos familjen Dunjak bjuder Kateryna och hennes man Serhij Dunjak på rykande hett te i det enkla vardagsrum­met. Rättegånge­n mot den åtalade för mordet borde ha inletts i november. Men när paret kom till rätten fick de veta att rättegånge­n är uppskjuten på obestämd tid.

– Iryna hade en oböjlig karaktär. Hon avskydde lögner, därför fick hon också många fiender. Hon blev ofta hotad och en gång ansökte hon om att få en livvakt av inrikesmin­isteriet. Men hon fick nej, säger Kateryna, som är övertygad om att polisen är involverad i mordet på Iryna.

– Polisen vägrade i många timmar att leta efter henne. De påstod att hon hade spårats till Krim, att hon hade försvunnit för att höja sin profil.

– De försökte till och med få Irynas pojkvän att erkänna mordet.

Reformerna som just nu genomförs i Ukraina får nästan Kateryna Dunjak att spotta.

– Reformer? Vad talar ni om? Vilka reformer? Våra makthavare gör reformer åt sig själva. De bryr sig inte om oss.

 ?? FOTO: ANDERS HANSSON ??
FOTO: ANDERS HANSSON
 ??  ??
 ??  ?? ■ Här invid floden hittades Katerynas äldre dotter Iryna Nozdrovska. Hennes kropp var sargad och knivhuggen.
■ Här invid floden hittades Katerynas äldre dotter Iryna Nozdrovska. Hennes kropp var sargad och knivhuggen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Svart är sorgens färg. Kateryna Dunjak minns sina bägge döttrar som livfulla och målmedvetn­a. Speciellt Iryna var totalt orädd och rättsmedve­ten, säger hon.
Svart är sorgens färg. Kateryna Dunjak minns sina bägge döttrar som livfulla och målmedvetn­a. Speciellt Iryna var totalt orädd och rättsmedve­ten, säger hon.
 ??  ?? Antikorrup­tionsaktiv­isten Vitalij Sjabunin attackerad­es under en demonstrat­ion i somras. Sjabunin är övertygad om att det är inrikesmin­istern som står bakom attacken.
Antikorrup­tionsaktiv­isten Vitalij Sjabunin attackerad­es under en demonstrat­ion i somras. Sjabunin är övertygad om att det är inrikesmin­istern som står bakom attacken.
 ??  ?? Polisen struntar i oss, säger hbtq-aktivisten Olena Sjevtjenko.
Polisen struntar i oss, säger hbtq-aktivisten Olena Sjevtjenko.
 ??  ?? Serhij Dunjak sörjer sina två mördade döttrar.
Serhij Dunjak sörjer sina två mördade döttrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland