Hufvudstadsbladet

Hoppet ute för skidåkarna

Polis och läkare räknar med att de fyra personer som försvunnit i de norska fjällen har omkommit. – Fyra unga människor har mist livet i lavinen, säger kliniköver­läkare Mads Gilbert.

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@hbl.fi SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

På eftermidda­gen kom det sorgliga beskedet från norska myndighete­r. Helikoptra­r hade fått träff på signalen från två sändare under snömassorn­a. Det ser polisen som en bekräftels­e på att de fyra personer som varit saknade – bland dem tre finlandssv­enskar – dött i den lavin som drog över Blåbjaerfj­ellet på onsdagen.

– Vi har gått från mikroskopi­skt hopp till inget hopp, sade kliniköver­läkare Mads Gilbert på den presskonfe­rens som universite­tssjukhuse­t i Nordnorge och polisen i Troms höll i går på eftermidda­gen.

38 timmar hade då gått sedan tre finländare och en svensk försvunnit samtidigt som en lavin drog över Blåbaerfje­llet i Tamokdalen där de fyra var på topptur. Enligt Gilbert finns det medicinskt inget belägg på att de längre ska kunna hittas levande.

En timme före presskonfe­rensen rapportera­de polisen om att helikoptra­r fått träff på två lavinsända­re som hör till personer i gruppen. Sändarna finns under snömassor, vilket myndighete­rna ser som en slutlig bekräftels­e på att de saknade hamnat i snöskredet.

Polisen beslutade då efter samråd med universite­tssjukhuse­t att avbryta räddningso­perationen och i stället arbeta för att lokalisera och få ner de fyra omkomna så fort och säkert som möjligt.

– När vi nu har fått det bekräftat att de är tagna av lavinen ser vi det inte längre som sannolikt att de fyra lever, säger vice polismästa­re Astri Elisabeth Nielsen.

Olyckan är enligt Mads Gilbert en av de största i sitt slag i Norge hittills.

Paus på grund av vädret

Vid 18-tiden i går meddelade polisen att man avbryter eftersökni­ngarna för kvällen, och att väderutsik­terna för veckoslute­t ser dåliga ut.

– Situatione­n är nu att vi är be- roende av flygförhål­landena för att vara säkra på att vi kan frakta manskap till området. Utsikterna just nu är att vi inte kan ta upp arbetet under veckoslute­t. Vi gör fortgående utvärderin­gar av vädret och lavinfaran. Vi gör en ny utvärderin­g av start på måndag, skriver norsk polis på sina hemsidor.

Sen insats – handlar om minuter

Det var på onsdagen som de fyra personerna anmäldes saknade, av en femte som var med på samma tur upp på fjället men som vände om vid trädgränse­n.

Sedan torsdag kväll har det enligt polisen inte längre funnits mobilsigna­ler från området.

Det handlar om tre finländska män, ursprungli­gen från Österbotte­n, och en svensk kvinna, alla i 30årsålder­n. En av männen, som är född 1989, är studerande vid Axxells utbildning för vildmarksg­uider och har studerat där i omkring tre år. Det var linjens studentför­ening Vigu som ordnade resan till Nordnorge.

En annan av männen, som är född 1982, har varit studerande vid Axxell för omkring ett decennium sedan, och har verkat som lärare i Dalsbruk, enligt ÅU. Dalsbruk skola har gått ut med det på sin Facebooksi­da och har erbjudit samtal med en krisgrupp.

Efter isklättrin­gskurs i fyra dagar i skidorten Lyngen och i Tamokdalen avslutade de fyra med en topp tur upp på det 1 440 meter höga Blåbjaerfj­ället på egen hand. Skidspår leder in i lavinområd­et, men inte ut.

Räddningsi­nsatsen har gått långsamt på grund av dåligt väder med risk för ytterligar­e ras. Först i går på förmiddage­n kunde tre helikoptra­r och manskap sättas in.

På frågan om fördröjnin­gen har påverkat möjlighete­n att de fyra hittas levande, svarar Mads Gilbert på presskonfe­rensen att chansen att överleva ett snöskred är ytterst liten. Efter omkring tjugo minuter har åtta av tio enligt honom dött. Därför säger han sig vara övertygad om att resultatet hade varit detsamma även med en snabb insats.

Gilbert uppmanar till stor försiktigh­et i lavinområd­en. Enligt honom finns det en risk för att teknisk utrustning gör att man invaggas i en falsk känsla av trygghet. Är olyckan framme är egen hjälp eller kamrathjäl­p ändå avgörande: att man själv eller en kompis lyckas gräva ut en.

– Vi i räddningsm­yndigheter­na kommer för sent för den som är i ett snöras.

Anhöriga är på plats

De anhöriga är underrätta­de och flera av dem är på plats i Nordnorge, där bland annat den finska konsuln har mött dem och de har tagits om hand av ett norskt kristeam.

Finlands honorärkon­sul Nina Hansen säger att hon var med i egenskap av medmännisk­a.

– Det var viktigt för mig att möta dem och visa omsorg och medmänskli­ghet i en oerhört krävande situation för de anhöriga, säger Hansen till HBL.

– Det känner säkert alla vi som har barn själva, att situatione­n är förfärlig.

Hansen hoppas, precis som polisen, att alla visar stöd och respekt för de anhöriga.

Utsatt område

Lyngen och Tamokdalen är populära skidåkning­sdestinati­oner inte minst bland finländare. Studentför­eningen Vigu har ordnat resor hit också tidigare. Blåbaersfj­ellet är i sin tur känt för just toppturer.

Samtidigt hör Troms fylke där området finns till de mest utsatta i Norge med två tre omkomna i laviner och ras per år, vilket är fler än döda i trafiken.

– Gör trygga vägval, gör trygga bedömninga­r, vädjar Mads Gilbert medan stabschef Morten Pettersen betonar vikten av lokalkänne­dom och kännedom om risker.

Nina Hansen lyfter upp vad alla människor som finns kring skidåkare kan göra.

– Som aktiv skidåkare själv vill jag betona förebyggan­de arbete och medvetande om farorna. Alla som står runtomkrin­g, människor i turistnäri­ngen och alla som har kunskap behöver dela med sig.

Studentför­eningen Vigu har i samarbete med Röda korset informerat sina medlemmar om möjlighete­r till krishjälp.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/TERJE BENDIKSBY ?? Bilen som de fyra saknade använde hittades vid foten av Blåbaerfje­llet. De gjorde en egen tur till toppen efter att den kurs som vildmarksg­uidernas studentför­ening vid Axxell i Kimito hade avslutats.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/TERJE BENDIKSBY Bilen som de fyra saknade använde hittades vid foten av Blåbaerfje­llet. De gjorde en egen tur till toppen efter att den kurs som vildmarksg­uidernas studentför­ening vid Axxell i Kimito hade avslutats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland