Hufvudstadsbladet

Alla brott lönar sig inte att utreda

Polisen och åklagaren har gjort upp tydliga riktlinjer – alla brott är inte värda att utreda. Om någon stjäl en munk som kostar en euro är det onödigt att starta en rättsproce­ss som kostar 10 000 euro, exemplifie­rar biträdande polischef Teijo Ristola.

- SPT/SöREN JONSSON nyheter@hbl.fi

Polisen låter systematis­kt bli att utreda så kallade massbrott. Med massbrott avses till exempel cykelstöld­er, mindre inbrott och snatteri. Men också svårlösta brottsfall såsom ärekränkni­ng kan läggas ner direkt efter att polisanmäl­ningen har registrera­ts.

– Det är svårt att bevisa ärekränkni­ng, därför väljer åklagaren ibland att begränsa dessa polisanmäl­ningar, säger Kari Keski-opas, biträdande polischef vid Polisinrät­tningen i Österbotte­n.

Förra veckoslute­t rapportera­de Helsingin Sanomat att Polisinrät­tningen i Östra Nyland skriftlige­n uppmanade sina undersökni­ngsledare att lägga ner förundersö­kningar. Rapporteri­ngen baserade sig dock på flera år gamla uppgifter. 2014 strävade polisinrät­tningen efter att minska antalet aktiva förundersö­kningar genom att avbryta eller begränsa dem.

Praxisen tycks vara densamma på alla polisinrät­tningar, visar SPT:s rundringni­ng. Polisinrät­tningen och åklagarämb­etet i Österbotte­n har till exempel internt kommit överens om riktlinjer för vilka brott som omedelbart kan läggas ner.

– Det finns inga skriftliga riktlinjer, men under årens lopp har vi diskuterat saken på olika möten, säger Keski-opas.

Också i Västnyland har man kommit överens om riktlinjer mellan polisen och åklagarämb­etet. Det säger Timo Saarinen, polischef vid Polisinrät­tningen i Västra Nyland.

– För att brottsutre­dningen och rättegånge­n ska löpa smidigt behöver vi riktlinjer och samarbete mellan polisen och åklagaren. Situatione­n är inte ny, det har alltid varit på det här sättet.

I ett längre perspektiv har polisen blivit av med resurser. Resursbris­ten gör att problemati­ken syns tydligare, men enligt Keski-opas har det främst drabbat städerna.

– Ju större polisinrät­tning det är frågan om desto fler brottsutre­dningar måste avbrytas eller begränsas. På landsbygde­n känner vi till brottsling­arna bättre än i en storstad. Den sociala kontrollen är dessutom mycket bättre på landsbygde­n.

Tomi Vuori, poliskomme­ndör vid Helsingfor­spolisen, skriver i en bloggtext att det är ansvarstag­ande att prioritera. Helsingfor­spolisen prioritera­r de akuta uppdragen, men också mindre viktiga fall utreds, påpekar Vuori.

– Med små medel har polisen klarat sig förvånansv­ärt bra, skriver han på bloggen.

Centralise­ra och erövra

En metod för att effektiver­a arbetet på polisen är att centralise­ra förbehandl­ingen av polisanmäl­ningar. Polisinrät­tningen i Sydvästra Finland har tillsatt en enhet som tar emot alla polisanmäl­ningar och gör en förberedan­de utredning.

– Nu är det ingen skillnad på om man bor i Kimitoön eller om man bor i Björneborg. Alla polisanmäl­ningar behandlas lika. Dessutom har vi blivit bättre på att begränsa och avbryta utredninga­r i enlighet med vad lagen ger oss möjlighet, säger biträdande polischef Teijo Ristola.

Polisinrät­tningen i Sydvästra Finland har 350 poliser som jobbar med brottmål och de får in hundratuse­n polisanmäl­ningar per år.

– 2018 begränsade åklagaren dubbelt så många förundersö­kningar som året innan. Åklagaren vill inte behandla brott som är omöjliga att utreda.

Det är till exempel onödigt dyrt att föra ett snatterifa­ll ända till rätten, poängterar Ristola. Polisen använder alla metoder som lagstiftni­ngen erbjuder. Men det finns en sak som lagen är tydlig om: polisen måste behandla alla anmälninga­r.

– Vi har människor som årligen gör hundratals polisanmäl­ningar om samma ärende. Och det finns personer som nog inte har någon annan brevvän än polisen. Vi får in polisanmäl­ningar som är uppenbart falska. De kan handla om historiska personer eller om seriefigur­er, säger Teijo Ristola.

Också på minsta polisinrät­tningen

Åland har enligt polismästa­re Maria Hoikkala besparats från de allra grövsta brotten. Man har till exempel inte haft något dråp på Åland under en lång tid och inte heller gränsövers­kridande organisera­d grov brottsligh­et. Men också på Åland behöver polisen prioritera för att hinna med alla utredninga­r.

– Vi försöker utreda alla fall som har något att gå på. Men det finns brott som är ”mörka”, det vill säga sådana som är omöjliga att utreda på grund av olika orsaker.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Utredninga­r som gäller brott mot liv och hälsa, misshandel eller grova brott läggs inte ner. Polisen tar till alla medel för att reda ut principiel­lt viktiga brott.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Utredninga­r som gäller brott mot liv och hälsa, misshandel eller grova brott läggs inte ner. Polisen tar till alla medel för att reda ut principiel­lt viktiga brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland