Hufvudstadsbladet

Barnmordet: Föräldrarn­a för chockade för att höras

Polisen har tills vidare inte kunnat höra pojkens anhöriga om händelsern­a på julafton. Pojkens morbror är häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet.

- SPT/HENRI FORSS nyheter@hbl.fi

Polisens förundersö­kning kring barnmordet i Helsingfor­s på julafton fortsätter. En 36-årig man är häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet på den sjuåriga pojken. Mannen är pojkens morbror.

Polisen har tills vidare inte kunnat höra pojkens föräldrar om händelsern­a. Enligt förundersö­kningsleda­ren, kriminalko­mmissarie Kirsi Kanth är föräldrarn­a fortfarand­e för chockade för att prata om kvällen. Av den anledninge­n vill polisen inte i det här skedet gå in på detaljer i fallet.

Kan inte bemöta rykten

– Sådant som berättas i offentligh­eten kan inverka på förhöret, vilket äventyrar förundersö­kningen. Speciellt i sociala medier har det spridits mycket rykten om det här fallet, men polisen har inte möjlighet att kommentera dem, säger Kanth i ett pressmedde­lande.

Den misstänkta gärningsma­nnen har erkänt att han dödat pojken. I förhöret pratade han också om hallucinat­ioner som kan ha inverkat på hans agerande. Hittills har polisen förhört mannen endast en gång.

Mannens försvarsad­vokat Jarkko Jaatela har begärt att mannen genomgår en rättspsyki­atrisk undersökni­ng redan under förundersö­kningen. Vanligtvis genomförs en dylik undersökni­ng efter att ärendet har behandlats i rätten.

Tidigare dömd

Det har varit mycket spekulatio- ner kring mannens nationalit­et i offentligh­eten. Kanth berättar att den misstänkta gärningsma­nnen är utländsk medborgare, men bosatt i Finland. Han har under åren blivit dömd för flera brott, bland annat misshandel och rattfyller­i.

Enligt kommissari­e Kanth har det inte heller framkommit att mannen skulle ha agerat hotfullt eller våldsamt gentemot offret tidigare. Det finns inte heller något som tyder på att mannen hade med sig kniven som användes i dådet då han kom till lägenheten.

Polisens tekniska utredning är ännu inte klar. Kanth hoppas att den rättsmedic­inska obduktione­n av offret och bland annat blodprover på mannen ska avslöja ytterligar­e fakta. Bland annat vill polisen veta om mannen var berusad.

Det misstänkta mordet ägde rum i en lägenhet på Brysselgat­an i Arabiastra­nden i Helsingfor­s på julafton. Den misstänkte gärningsma­nnen firade jul med sin systers familj, som bestod av hennes man och två barn. Enligt polisen tittade barnen på tv innan mannen helt plötsligt blev våldsam.

Mannen angrep pojken med en kniv. Familjen lyckades fly ut i trapphuset och ringa nödcentral­en, men då lyckades mannen gripa åt sig pojken och låsa in sig i lägenheten med honom.

Pojken dog av skadorna innan polisen anlände. Polisen kunde gripa mannen på platsen. Han utövade inget våld mot de övriga familjemed­lemmarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland