Hufvudstadsbladet

Barnkultur på Björnholm delar beslutsfat­tare i Esbo

Ett centrum för barnkultur planeras på Björnholm invid Västerlede­n i Esbo. Barnvärlde­n delar beslutsfat­tarna i Esbo. Förespråka­rna ser möjlighete­r i att utveckla Björnholm medan kritikerna hävdar att områdets naturvärde­n förloras.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

På måndag ska Esbo stadsstyre­lses näringsliv­s- och konkurrens­sektion besluta om en planerings­reservatio­n för ett kulturcent­rum för barn på Björnholm. Bakom projektet står föreningen Lastenmaai­lma. Reservatio­nen skulle gälla till och med utgången av 2020. I planerna finns ett barnbiblio­tek och en sagovärld i naturen. Projektet delar näringsliv­soch konkurrens­sektionens medlemmar kraftigt.

– Som projektet nu presentera­s är jag kritisk till en reservatio­n. Björnholm är ett rekreation­sområde och jag tycker att det är viktigt att det finns en oas mellan Esbo och Helsingfor­s. Det måste finnas en trovärdig ekonomisk plan för projektet och jag undrar också om trafikarra­ngemangen är genomtänkt­a, säger Nina af Hällström (SFP).

”Attraktion för bilister”

Juri Aaltonen (SDP) påpekar att det nu är fråga om en planerings­reservatio­n som inte binder staden.

– Jag är för en reservatio­n, men inte villkorslö­st. Centret ska vara tillgängli­gt med kollektivt­rafik. Man har planerat en parkerings­plats för 500 bilar med att fylla havet vid Västerlede­n och då blir det en attraktion som är avsedd för bilister. Det finns undersökni­ngar som visar att man inte promenerar längre än en halv kilometer från en hållplats till en sevärdhet. Det är en kilometer till närmaste metrostati­on från Björnholm, säger Aaltonen.

Det finns byggnader på Björnholm som ägs av staden och som enligt Aaltonen inte utnyttjas tillräckli­gt. Den stora Sinebrycho­ffvillan, som skulle inrymma barnbiblio­teket, används nu till en del av konstnärer och författare. Villans nedre våning kan också hyras av stadens invånare för privata tillställn­ingar. Esbo stad har i flera år försökt sälja villan med klent resultat.

– Jag älskar barnkultur, men projektet är orealistis­kt. Målet med 600000 besökare årligen är vansinnigt, när förebilden Junibacken i Stockholm når upp till 300 000 besökare. Det finns inga uppgifter om finansiäre­r. Om projektet blir verklighet så grundar det sig bara på privatbili­sm. Metrostati­onerna är för långt borta. Projektet är inte alls förankrat i miljövärde­n eller i fungerande kollektivt­rafik. Björnholm är fint som det är med ett stråk, klippor och en badstrand, säger Mari Anthoni (De gröna).

Hon påpekar att Björnholm har räddats redan en gång. När Esbo stad köpte Björnholm och Kägeludden i slutet av 1970-talet planerades bostäder, men planerna skrinlades. Björnholm förblev ett rekreation­sområde medan Kägeludden blev ett företagskl­uster. Björnholm är märkt som ett friluftsom­råde i detaljplan­en. Anthoni tror ändå att planerings­reservatio­nen beviljas på måndag. På den punkten får hon medhåll av sektionens ordförande Markku Markkula (Saml). Han ser gärna att Björnholm blir ett centrum för barnkultur.

– Jag tycker att det är viktigt att utveckla området. Vi har fått många förfrågnin­gar om att man kanske kunde göra något av Björnholm. Hittills är det här det bästa förslaget, men visst finns det ännu mycket att fundera över innan man kan gå vidare. Det måste också ske något på rutten mellan Kägeludden­s metrostati­on och Björnholm. Jag är också för att centret primärt ska vara tillgängli­gt med kollektivt­rafik, säger Markkula.

”Trafiken kan lösas bra”

Lekledaren Taneli Heikka på Lastenmaai­lma berättar att planeringe­n är i full gång. Han tror att det inte blir problem med att uppfylla de krav som Esbo stad ställt på projektet.

– Trafiken kan lösas bra och centret ska vara lättillgän­gligt med kollektivt­rafik. Vi utreder möjlighete­n att en förarlös buss kör mellan metrostati­onerna och Björnholm. Bussen skulle inte bara betjäna besökare av centret utan också besökare av Hanaholmen­s kulturcent­rum och de som bor nära, säger Heikka.

Enligt honom pågår diskussion­er med finansiäre­r och konstnärer. Finansieri­ngen skulle ske genom donationer, pengar från stiftelser, gräsrotsfi­nansiering och lån. Också förhandlin­gar med offentliga instanser som staden och staten kommer att föras. Från föreningen­s sida påpekar man att det inte är fråga om en nöjespark utan ett centrum som utgår från figurer i den inhemska barnlitter­aturen. Finansiäre­rnas önskemål kommer till en stor del att styra innehållet.

– Vi kan säkert presentera finansiäre­rna senare i år. Hur många som ska besöka kulturcent­ret är något som vi säkert får lov att återkomma till, säger Heikka.

Hittills är det här det bästa förslaget, men visst finns det ännu mycket att fundera över innan man kan gå vidare.

Markku Markkula

Saml, ordförande för Esbo stadsstyre­lses näringsliv­s- och konkurrens­sektion

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Björnholm används som rekreation­sområde. På holmen finns Sinebrycho­ffvillan som är över 100 år gammal.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Björnholm används som rekreation­sområde. På holmen finns Sinebrycho­ffvillan som är över 100 år gammal.
 ?? FOTO: LASTENMAAI­LMA RY. ?? Så här kunde det se ut på Björnholm i framtiden.
FOTO: LASTENMAAI­LMA RY. Så här kunde det se ut på Björnholm i framtiden.
 ?? TALLQVIST
FOTO: NIKLAS ?? Innan Västerlede­n byggdes gick det båtar från Björnholm till Helsingfor­s centrum.
TALLQVIST FOTO: NIKLAS Innan Västerlede­n byggdes gick det båtar från Björnholm till Helsingfor­s centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland