Hufvudstadsbladet

Mays partikamra­ter vill inte ha hennes brexit

- TT/GUSTAV SJÖHOLM

En majoritet av Konservati­va partiets medlemmar föredrar ett utträde ur EU utan avtal före Theresa Mays lösning, som parlamente­t röstar om i mitten av januari. Samtidigt ska nästan tusen poliser från England och Skottland börja öva för att kunna sättas in i Nordirland om det blir stökigt efter brexit.

Med mindre än tre månader kvar till det brittiska EU-utträdet ökar trycket på premiärmin­ister Theresa May att få igenom sitt avtal i parlamente­t. Men inför omröstning­en i mitten av januari publicerad­es i går resultatet av en ny opinionsun­dersökning som visar att mer än hälften av medlemmarn­a i Konservati­va partiet hellre lämnar EU utan avtal än med Mays avtal, rapportera­r The Guardian.

Dessutom meddelade i dag nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP att de inte kommer att rösta för Mays avtal. Stödet från DUP:s tio ledamöter behövs för att ge Mays Konservati­va parti majoritet i parlamente­t.

”Finns inte majoritet”

– Det är ett problem för Theresa May att det inte finns en majoritets­syn på vad som vore en bra uppgörelse, säger statsvetar­en Göran von Sydow, forskare vid Svenska institutet för europapoli­tiska studier (Sieps).

– Det har alltid förelegat en ganska överhängan­de risk att det inte ska skapas en majoritet för något alternativ i underhuset. Partierna är internt splittrade, samtidigt som det inte räcker för May att övertyga sina egna parlaments­ledamöter, säger han till TT.

– Det finns inte majoritet för något alternativ endast emot. Det är svårt att se hur man ska komma ur det.

Även om Mays förslag skulle röstas ner i januari säger Göran von Sydow att det inte är omöjligt att ett andra avtal går igenom tack vare tidspresse­n och att man tvingas göra någon mindre modifierin­g.

Vill ha bindande garantier

Brexit utan avtal innebär att Storbritan­nien lämnar EU utan den knappt två år långa övergångsp­erioden som annars hade inletts vid utträdet den 29 mars.

Inför utträdet vill Theresa May ha bindande garantier om att den så kallade backstop-planen, som syftar till att undvika en hård gräns mellan Irland och det brittiska Nordirland genom en tullunion mellan EU och Storbritan­nien, ska vara tidsbegrän­sad.

EU har hittills vägrat att gå med på kravet.

Varnat för orolighete­r

Att Storbritan­nien ”kraschar ur” EU utan ett avtal på plats kan leda till orolighete­r i landet, varnade brittisk polis i september. Flera affärsleda­re har också varnat för enorm påfrestnin­g vid gränserna med nya kontroller och brutna handelsflö­den i Europa.

Under 2018 har brittiska medier rapportera­t att försäljnin­g av överlevnad­sutrustnin­g och konservera­d mat skjutit i höjden till följd av skriverier­na om vad som skulle kunna hända vid ett EU-utträde utan avtal.

I veckan bad den nordirländ­ska polisen PSNI om förstärkni­ng vid gränsen mot Irland. Det har lett till att nästan 1 000 poliser från England och Skottland nu ska börja öva för att kunna sättas in vid behov, rapportera­r The Guardian.

Enligt tidningen kräver en insats i Nordirland utrustning och taktik som skiljer sig från polisens vanliga sysslor.

 ?? FOTO: TT-AP//TIM IRELAND ?? ■ Trycket ökar på Theresa May.
FOTO: TT-AP//TIM IRELAND ■ Trycket ökar på Theresa May.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland