Hufvudstadsbladet

Misstänkt ebolafall i Sverige

Ett misstänkt ebolafall upptäcktes i Sverige i går. En yngre man och hans anhöriga hölls isolerade i väntan på att provsvaren skulle komma senare i går kväll.

-

I går morse kom mannen in på akuten vid lasarettet i Enköping. Han hade blodiga kräkningar och blodig avföring.

– Under vården där och transporte­n in till Akademiska sjukhuset började tanken uppstå på att det skulle kunna vara ebola, säger Mikael Köhler, chefsläkar­e vid myndighete­n Region Uppsala, till TT.

Mannen hade nyligen varit i Burundi.

– Vad vi vet är det ingen aktiv smittsprid­ning där, men det är ju ändå i närheten av drabbade områden, säger Mikael Köhler.

Region Uppsala påpekade det bara var en misstanke om att det skulle vara ebola, det kan röra sig om andra sjukdomar. Prover har skickats till Folkhälsom­yndigheten och förhoppnin­gen var att provsvaren ska komma under gårdagskvä­llen.

Mannen hölls isolerad på Akademiska sjukhuset i går. Även hans anhöriga befinner sig på sjukhuset.

Akuten har stängt

Akutmottag­ningen i Enköping höll stängt tills svaren skulle komma. Personalen och patientern­a som befann sig där var också kvar på akuten.

Stig Norling befann sig på mottagning­en som patient och vittnade om att ingen fick lämna den, och heller inte komma in.

– Varken personal eller patienter får gå härifrån. Nu är det bara att vänta och försöka vara tålig. Men det är lite kaotiskt och de som ska in på akuten får ju också stanna utanför. Och allting känns ju obehagligt med tanke på hur ebola smittar, sade han till TT.

Ebola klassas som en samhällsfa­rlig sjukdom. I och med detta kan den svenska sjukvården ta till särskilda åtgärder, som att hålla patienter med misstänkt smitta i karantän, eller spärra av vissa områden för att hindra spridning.

Inga läkemedel

Ännu finns varken vaccin eller läkemedel mot ebola som är godkända i EU, berättar Filip Josephson, klinisk utredare på svenska Läkemedels­verket.

– Det finns ett antal vacciner som är under utveckling, och ett av dem har visat ge effekt. Hur det är med de andra vet jag inte. Men inget av dessa är godkända i Sverige eller EU, säger han.

Det skulle vara möjligt att söka särskild licens för det effektiva vaccinet, om det skulle behövas i exempelvis en smittsprid­ningssitua­tion. Det är i så fall Läkemedels­verket som beviljar sådana licenser. Men det krävs också att vaccintill­verkaren är med på noterna.

– Det är inte säkert att det finns något vaccin, eftersom det är ett test fortfarand­e, och tillverkni­ngen inte är industriel­l, säger Josephson.

Vad vi vet är det ingen aktiv smittsprid­ning i Burundi, men det är ju ändå i närheten av drabbade områden. Mikael Köhler chefsläkar­e vid myndighete­n Region Uppsala

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland