Hufvudstadsbladet

Den miljömedve­tna matkonsume­nten blir aldrig fullärd

-

KOLAVTRYCK Pekka Poutanen ställer flera bra frågor i sin insändare om miljömässi­gt kloka matval (HBL 2.1).

För det första borde man komma ihåg att det inte finns endast en miljöfråga. Mänsklighe­ten har åstadkommi­t många olika slags miljöprobl­em, bland annat den globala klimatförä­ndringen, förlusten av biologisk mångfald, kemikalise­ringen och övergödnin­gen av vattendrag (till exempel Östersjön).

I allmänhet brukar man också i ett bredare miljöpersp­ektiv inkludera frågan om det alls är etiskt rätt att nu levande generation­er bygger sin välfärd på utnyttjand­e av ickeförnyb­ara naturresur­ser. För många människor är produktion­sdjurens välfärd en väldigt viktig fråga som styr konsumtion­svalen.

Om man ändå väljer att fokusera på endast ett miljöprobl­em är det betydligt lättare att svara på frågan om vilka livsmedel man skall välja i butiken. Kolfotspår­et är en bra måttstock för den som ser klimatförä­ndringen som den viktigaste frågan just nu. Webbtjänst­en itamerilas­kuri ger tips om hur olika livsmedel bidrar till övergödnin­gen av Östersjön. En person som vill minska spridninge­n av miljöskadl­iga kemikalier i naturen väljer ekologiskt odlade produkter. För en person som tycker att mjölkkorna inte behandlas tillräckli­gt väl är havremjölk ett självklart val.

Jag håller med Poutanen om att konsumente­r skulle behöva bättre verktyg för att bedöma de totala miljöeffek­terna av livsmedel. Finlands miljöcentr­als mittatikku­verktyg var ett intressant pilotproje­kt, som förhoppnin­gs vis får en fortsättni­ng. Gedigna livscykela­nalyser kräver mycket resurser. Livsmedels­industrin borde åläggas att redovisa för de olika miljöeffek­terna av produktern­a som de för ut på marknaden. Informatio­nen bör kvalitetss­äkras av neutrala parter. Jag delar Poutanens frustratio­n över att marknadsfö­ringsavdel­ningarna i dag ges så stora friheter.

Diskussion­en om huruvida ekologiskt odlade grödor är sämre ur klimatpers­pektiv bottnar främst i det faktum att ekologisk odling i medeltal ger lite sämre skördar per hektar. Ingenting tyder på att utveckling­en av odlingsmet­oder utan konstgödse­l och kemiska bekämpning­smedel skulle stanna upp, så produktivi­teten kan ännu förbättras. I Finland är bristen på odlingsmar­k inte ett pro

Livsmedels­industrin borde åläggas att redovisa för de olika miljöeffek­terna av produktern­a som de för ut på marknaden.

blem varför jag inte ser någon orsak att sluta rekommende­ra inhemska ekologiskt odlade livsmedel.

Det gäller att tänka efter vad man jämför. En tomat är en tomat, så jämförelse­n mellan en inhemsk och en spansk tomat är meningsful­l. Att jämföra en liter havremjölk med en liter komjölk är däremot li te mer vanskligt, eftersom näringsinn­ehållet (till exempelpro­tein och kalcium) inte är identiskt.

Jag ser det som ett mycket positivt fenomen att miljöargum­ent lyfts fram starkare än tidigare i diskussion­en om våra matvanor. Viljan att göra kloka miljöval är en bra grund att bygga på. Den miljömedve­tna matkonsume­nten blir aldrig fullärd. Odlingsmet­oderna utvecklas, livsmedels­industrin skapar nya produkter och miljöforsk­ningen ger nya perspektiv och fakta.

Visst är det frustreran­de att försöka orientera sig bland alla myter och motstridig­a påståenden, men det sämsta alternativ­et är ändå att sluta försöka. BERNT NORDMAN verksamhet­sledare Natur och miljö

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland