Hufvudstadsbladet

Sista bussen från Södra Savolax

-

Under nuvarande riksdagspe­riod har migrations­frågorna ständigt varit närvarande i den politiska debatten. Trots att antalet asylsöknin­gar minskat dramatiskt, och nu bara är 13 procent av antalet flyktingkr­isåret 2015, är frågan fortsatt politiskt laddad.

Migrations­frågorna kidnappade i ett skede debatten till en sådan grad att till och med Finlands goda Pisaresult­at i skolan vändes till något negativt i en riksdagsde­batt. Den goda utbildning­en kunde nämligen göra att Finlands attraktion­skraft skulle öka i en asylsökand­es ögon, argumenter­ade en riksdagsle­damot. Bättre att framställa Finland i sämre dager, så att ingen vill komma hit, var hens logik.

Problemet med den retoriken är att den också fungerar på finländare. De senaste åren har många finländska ungdomar flyttat utomlands för att bygga sin framtid där i stället. För på samma sätt som vissa sannfinlän­dska politiker tror att halva världens största dröm är att flytta till Finland har finländska ungdomar också drömt om ett liv i Australien, London eller Stockholm, och sen flyttat dit.

Finland har i dag en av Europas äldsta befolkning­ar. De första elva månaderna i fjol understeg antalet nyfödda de avlidna med 5 689 personer. Samma läge var det 2017 och 2016. Låga födelsetal är så klart inte enbart ett finländskt problem. Norges statsminis­ter Erna Solberg uppmanade i sitt tvsända nyårstal för några dagar sedan sina landsmän att kort och gott ”göra fler barn”.

Födelsetal är, enligt mig, en form av framtidsin­dikator. Ser man på statistike­n i vårt land enligt landskap visar den dock att framtiden inte är lika ljus överallt. Bara fem av nitton landskap hade vid fjolårets första elva månader ett positivt födelseöve­rskott. Bara fem av nitton landskap hade över huvud taget befolkning­stillväxt, om man också inkluderar flyttnings­rörelser.

Södra Savolax är ett beskrivand­e exempel över utmaningen. Vid förra årsskiftet var befolkning­en i landskapet 147 194 personer. Antalet avlidna hade under året överstigit de nyfödda med 1 136 personer. Samtidigt flyttade ytterligar­e 645 personer bort, alltså en fullastad buss per månad. Statistike­n för de första elva månaderna 2018 är ännu mörkare. Födelseund­erskottet är snarlikt, men i fjol har en större buss behövts, då de som flyttat bort från landskapet var ännu fler.

Det här är inte enbart ett problem för Södra Savolax, det här är ett nationellt problem. För även om fem landskap växer befolkning­smässigt har vi som helhet en stor utmaning med vår demografis­ka utveckling. Att vissa politiker försökt framställa Finland i sämre dager, för att få folk att inte komma hit, löser inte det och är inte ett framgångsr­ecept i en globaliser­ad värld. Det är inte så framtidstr­o skapas.

Nästa riksdag behöver därför sätta mer fokus på hur vi får fler som blir föräldrar, får våra unga att stanna, får våra utflyttade ungdomar tillbaka, gör det lättare för våra företag att få tag i utländskt kunskapsbe­hov samtidigt som vi slår vakt om Finlands internatio­nella ansvar.

Största delen av Finland har inga problem med inflyttnin­g, se bara på Södra Savolax. Med nuvarande utflyttnin­gstakt går sista bussen därifrån 2084. Sen är det tomt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland