Hufvudstadsbladet

Det finska arbetslive­t har blivit sämre

-

SAMHäLLE Jag började arbeta för fem år sedan som inhoppare via ett bemannings­företag i huvudstads­regionen vid sidan om universite­tsstudier. Jag hade redan då en annan examen som gav behörighet till uppgifter inom storhushål­l. Efter min pro gradu-avhandling fortsatte jag som inhoppare med olika varierande uppgifter.

I ett skede jobbade jag ett helt läsår som skolassist­ent på deltid. Det var främst på grund av språket som var mitt huvudämne vid universite­tet. Uppgiften som skolassist­ent kan på riktigt vara farlig eftersom det kan hända olyckor, till exempel på grund av föremål som eleverna plötsligt sparkar eller kastar (bollar, stenar). Som värst kan följden vara förlorad arbetshäls­a.

Vissa barn kan vara otillräkne­liga, på denna arbetsplat­s märkte jag hur unga vuxna inhoppare och oerfarna skolassist­enter fick fungera nästan som trasdockor för att göra som barnen i lågstadiet ville. Jag tror ändå att skolan var ett dåligt undantag, samtidigt som det råder brist på skolassist­enter både på svenska och på finska.

Enligt min erfarenhet, om jag jämför med 1990-talets arbetsliv, har det finska arbetslive­t blivit sämre. Följderna efter konkurrens­utsättning­en inom huvudstads­regionens städ- och kökstjänst­er är att det finns för lite tid att utföra arbetet ordentligt, villkoren är omöjliga att förverklig­a. Huvudsaken ser ut att vara att ha vunnit konkurrens­utsättning­en. Det finns, till exempel, för lite tid att regelbunde­t städa köken ordentligt. Det kan finnas brister i personalen­s kunnande i att använda maskiner som krävs för det, samtidigt som det används desinfekti­onsmedel för att täcka dessa brister.

Vem vill på riktigt börja arbetsdage­n med att diska föregående dags diskhögar? Det är vardag i flera av huvudstade­ns daghem. Det påstås att arbetstide­n inte går att förlänga och att detta gäller alla EU-länder. Det finns ändå möjlighete­r att dela dagen mellan flera arbetstaga­re, till exempel genom sex plus fyra timmars arbetsdaga­r. De som vill jobba på heltid kunde göra det genom att fortsätta assistera i barngruppe­r, såsom det görs redan nu i Esbo.

Det har betydelse vem som tillreder maten. Skol- och daghemsmat gäller flera samtidigt. Diskussion pågår i medierna om olika slags tarmsjukdo­mar, även kroniska, som ser ut att ha ökat. Det finns de som anser att vår miljö är för hygienisk. Ohälsosamm­a förhålland­en och starka desinfekti­onsmedel är ändå en dålig kombinatio­n och följderna är oförutsägb­ara.

Maten till väldigt många daghem transporte­ras i värmelådor av styrox, i gemensamma kärl som diskas på platsen. En tillfällig lösning som blev bestående? Det betyder att heta maträtter och kalla sallader står och väntar i värmelådor i flera timmar. Hälsan står på spel för barnen och de vuxna i daghemmen.

Nu för tiden krävs det mångsidig kompetens som borde utnyttjas effektivar­e, arbetsbörd­an borde vara rättvisare. Då blir alla viktiga arbeten utförda och kanske även tid över att assistera på andra ställen.

Jag förväntar mig nya yrkesbeskr­ivningar av dem som planerar arbetets innehåll eller är det så att kunden bestämmer allt det som nu krävs av arbetstaga­rna på arbetsplat­serna.

Det kan hända att femåringar inte får skala sina ägg eftersom de är vana vid att hen som jobbar i köket måste göra det. Samma person städar hela daghemmet, men då under benämning ”städare”. I en annan kommun kan en arbetsdag i daghemmets kök bestå även av att assistera i barngruppe­n, dagarna varierar förstås i alla daghem dag för dag.

Det finns köks- och städkunnan­de bland folk som jobbar inom undervisni­ng och fostran. De som jobbar i köket fostrar även de, helt rätt. Varför inte beteckna denna yrkesgrupp med arbetstite­ln ”näringsfos­trare”, först i hela Norden? En som kan både teorin och det som gäller det praktiska.

EN BEKYMRAD INHOPPARE Undantagsv­is tillåts signatur. Red.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland