Hufvudstadsbladet

Svårighete­n att ändra åsikt

-

Alla vet vi hurdana idioter våra meningsmot­ståndare egentligen är. Trögtänkta eller fanatiker som driver sin egen, ur vår synvinkel, ofta korkade agenda. Dessutom tolkar de fakta precis hur de vill. Eller?

I dessa tider av alternativ­a fakta och faktaresis­tens har svenska forskare vid Jedilab, nej det har inget med Star wars att göra, undersökt hur drygt 1 000 svenskar ställer sig till fakta utifrån sin världssyn. Jedilab är det beteendeek­onomiska forsknings­labbet Judgement emotion, decision & intuition lab vid Linköpings universite­t.

De som deltog i undersökni­ngen fick uppge partitillh­örighet och löst definiera sig som ”mer av en svensk” eller ”mer av en världsmedb­orgare” och sedan tolka ett påhittat numeriskt scenario och dess betydelse för sambandet mellan flyktingmo­ttagande och kriminalit­et. ”Detta krävde att deltagarna tänkte i termer av kvoter snarare än i absoluta tal. I scenariot visades numerisk informatio­n som antingen visade på att kriminalit­eten ökat i ett område som tagit emot många flyktingar eller tvärtom att kriminalit­eten minskat i ett område som tagit emot många flyktingar”, skriver forsknings­gruppen på DN Debatt. Dessutom fick deltagarna ta ställning till politiskt neutrala siffror som visade att ämnen som är neutrala inte påverkar våra möjlighete­r att bedöma saker och ting på ett relativt objektivt sätt. Resultatet var diametralt motsatt när det gäller flyktingmo­ttagandet och kriminalit­eten där gruppens resultat visar att vi misstolkar informatio­nen på ett sätt som tjänar vår världsbild, oberoende av vilken syn man har på flyktingmo­ttagandet. Det går nog att dra parallelle­r till Finland eftersom debatten om flyktingar är lika polarisera­d som den i Sverige.

Forskarna kallar det här för motiverat tänkande. I stället för att ens försöka analysera fakta på ett så objektivt sätt som möjligt utgår man ungefär från frågeställ­ningen ”hur känner jag för det här?” och tolkar sedan informatio­nen så att den överensstä­mmer med den egna världsbild­en. Med stöd av resultaten kan forsknings­gruppen visa att motiverat tänkande förekommer allmänt och lika mycket på båda hållen, konservati­va och liberaler. ”Det är alltså inte bara klimatförn­ekare och Trump-anhängare som ägnar sig åt motiverat tänkande när det gäller siffror och statistik utan även miljöaktiv­ister och feminister.”

Motiverat tänkande går att föra ner på vilken nivå som helst. Till exempel när Helsingfor­s föreslog att fler gator i staden skulle få sänkt hastighets­begränsnin­g för fakta är att det leder till färre trafikolyc­kor, skränade människor om den ”gröna trädkramar­maffian” som gör livet svårare för bilisterna i stan.

Konsten att ändra åsikt är otroligt viktig i samhällsde­batten, faktabaser­ad informatio­n och debatt är grunden för ett beslutsfat­tande som leder till en förbättrin­g av samhället. Faran med motiverat tänkande är att det leder till en ytterligar­e polariseri­ng och låsta åsikter. Speciellt när klimat- och invandring­sfrågor troligen kommer att bli toppteman i de val vi står inför under våren. ”Något som vi tycks se allt mer i dagens politik och vardag där vi i allt större utsträckni­ng enbart väljer att konsumera informatio­n och nyheter som går i linje med vår egen världsbild. Och när vi väl ställs inför motsägande informatio­n misstolkar vi den”, skriver forskargru­ppen från Linköping.

De flesta vill nog hellre ha en samhällsde­batt baserad på fakta än som när Sannfinlän­darnas partisekre­terare Riikka Slunga-Poutsalo beskrev en av orsakerna till tudelninge­n i samhället efter att ha hört en historia om en invandrare och Folkpensio­nsanstalte­n: ”Jag vet inte om historien är sann eller inte, men så här uppfattas de här sakerna.”

På tal om att tolka saker som man vill.

”Konsten att ändra åsikt är otroligt viktig i samhällsde­batten, faktabaser­ad informatio­n och debatt är grunden för ett beslutsfat­tande som leder till en förbättrin­g av samhället.”

RICHARD NORDGREN Nyhetschef

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland