Hufvudstadsbladet

Jämställdh­et är mer än ishockey

-

Ishockey är oftast den idrottsgre­n som används som ett exempel för att beskriva ojämställd­heten inom bollsporte­rna. Jag har själv skrivit dussintals med artiklar om kontrasten mellan herrarnas miljonlöne­r och damernas licensavgi­fter. Globalt är fotboll kanske ett bättre exempel, i Finland är ishockey den sport där de största pengarna rör sig. För herrarnas del, det vill säga.

”Var är damernas pengar” skrev Helsingin Sanomats krönikör nyligen och hänvisade direkt till ishockeyn. Bra fråga. Bara en gissning: har delvis att göra med att damligan drar några dussin åskådare per match, FM-ligan några tusen, som dessutom häller i sig öl ur plastmugga­r för cirka femtio euro varje kväll. En mecenat som skulle få för sig att förvandla ett ligalag till ett proffslag skulle göra damernas liga en verklig björntjäns­t (den högsta serienivån­s officiella namn är faktiskt damernas liga).

Ishockeyn har det dock ganska bra ställt i Finland, i förhålland­e till att största delen av spelarna i damernas liga är till 100 procent amatörer som inte nödvändigt­vis ens tränar varje dag. Tack vare ishockeyns popularite­t befinner sig dock damspelarn­a också i en ytterst priviliger­iad situation, i jämförelse med andra bollsporte­r. Handboll, volleyboll, basketboll. Var är deras pengar?

Alla de 22 spelare som vann OS-brons i Pyeongchan­g förra vintern beviljades i somras Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets skattefria stödpeng, 10 000 euro. Landslaget har en heltidsans­tälld chefsträna­re, avlönad av Ishockeyfö­rbundet. Infrastruk­turen får andra bollsporte­r att bli gröna av avund: 250 ishallar. Olympiska kommittén belönade dessutom OS-bronslaget med 40 000 euro. Ishockeför­bundet gav 69 000 euro, vilket sammanlagt blir närmare 5 000 euro per spelare.

Småpengar i jämförelse med herrarnas ishockey. År 2017 belönades herrarna med 5 000 euro per spelare för fjärde plats i VM, medan damerna fick 1 000 euro per spelare för VM-brons. Orättvist till tusen, men det beror till en del på internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF:s stenålders­policy att dela ut prispengar endast till herrarna. (Finlands Ishockeyfö­rbund stod för damernas belöning.) Det ironiska är att de profession­ella herrspelar­na knappast har någon nytta av 5 000 euro, medan det är en stor summa för damerna.

På följande uppslag kan ni läsa att damernas landslag i volleyboll redan säkrat sin plats i EM. Volleyboll, till skillnad från ishockey en relativt global sport med ett många gånger större antal utövare.

I Finland finns drygt 60 000 licensspel­are i ishockey. Av dem är cirka 6 procent kvinnor. 3 000–4 000. Volleyboll: cirka 11 000 licensspel­are. Över 60 procent kvinnor. Närmare 7 000.

I Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets senaste stödbeslut finns bara en kvinnlig volleyboll­spelare, Ronja Heikkiniem­i, som får 6 000 euro per år. Fem beach volley-spelare får också 6 000–10 000 euro. Olympiakom­mittén stöder herrarnas och damernas landslag med 380 000 euro nästa år. Ishockeyn får 420 000 euro, som riktas främst till damernas och U20-herrarnas landslag, trots att Ishockeyfö­rbundet hör till de rikaste grenförbun­den i Finland.

Åtta kvinnliga fotbollssp­elare får den minsta stödpengen av Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet, 6 000 euro. Olympiska kommitténs stöd till damfotboll­en är 150 000 euro. Då är fotbollen fortfarand­e störst av de inhemska bollsporte­rna med över 120 000 licensspel­are, av vilka mer än en femtedel är kvinnor eller flickor. Det blir närmare 30 000 kvinnliga spelare, enligt toppforskn­ingsinstit­utet Kihus redogörels­e.

Enligt Karjalaine­ns färska utredning finns det fler licensspel­are i innebandy än i ishockey, 66 000, och enligt Kihu är cirka 13 procent av innebandys­pelarna flickor eller kvinnor. I handboll är mer än 40 procent av de cirka 4 000 licensspel­arna flickor eller kvinnor. I basket knappt 40 procent av 18 000 spelare.

Ishockeyn är inte störst. Ishockeyn får bara mest synlighet och – för herrarnas del – mest pengar.

Det är sant att det bara är damlejonen som vunnit ett OS-brons och konkurrera­r om VM-brons varje år. I och för sig är det i praktiken två eller tre länder som gör upp om brons. Kanada och USA tar alltid guld och silver. Bokstavlig­en alltid, inget annat land har någonsin ens spelat i final i ett VM.

Marigold IceUnity vann VM-guld i synkronise­rad konståknin­g i våras men blev utan stöd av Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet och olympiska kommittén. Finland har vunnit sex raka VM-guld i ringette. Var är deras pengar?

Ishockeyn har en enormt stark ställning i Finland. Det är på sätt och vis bra om ishockeyn kan gå i bräschen för jämställdh­eten, men det är lika viktigt att andra sportgrena­r också får sin röst hörd. Alla flickor kanske inte vill spela ishockey.

”Ishockeyn får inte ta över jämställdh­etsdiskuss­ionen.”

MARCUS LINDQVIST

sportjourn­alist

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Ronja Savolainen­s och Michelle Karvinens Finland mötte Sverige i Tammerfors i december.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Ronja Savolainen­s och Michelle Karvinens Finland mötte Sverige i Tammerfors i december.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland