Hufvudstadsbladet

Vinna eller försvinna för Sammelvuos mannar

Vinna eller försvinna. Det är utgångsläg­et för Finlands volleyboll­herrar i den sista EMkvalmatc­hen i morgon då Danmark står för motståndet. – Alla vet vad som gäller, säger chefsträna­ren Tuomas Sammelvuo.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Finland har gjort det svårt för sig då det gäller att nå en plats i EM-slutspelet i volleyboll nästa höst. Betydligt sämre rankade Rumänien har redan vunnit Finlands grupp och säkrat sin plats, men också de bästa grupptvåor­na får en plats i turneringe­n. Det betyder att Finland måste ta fulla poäng mot Danmark och segra 3–0 eller 3–1 i den sista kvalmatche­n i S:t Michel på söndagen.

Damerna som redan i dag spelar borta mot Tjeckien har redan säkrat sin plats i EM. Damernas sista match spelas i Tavastehus nästa torsdag.

Herrarnas chefsträna­re Tuomas Sammelvuo gillar inte ord som tvång, det är inget tvång att vinna, men alla vet vilken insatsen är.

– Situatione­n är precis densamma som den avgörande matchen i vilket kval som helst, situatione­n innebär inget speciellt tryck på oss, säger han.

Vårens EM-kval spelades strax efter den Gyllene ligan och precis före VM i Bulgarien. Sommaren var tung för Finlands herrar och många av de äldre spelarna som utgjort stommen i landslaget tackade i somras nej. Nu är både smasharen, spikern Olli-Pekka Ojansivu och tidigare lagkapte- nen och allmänspel­aren Antti Siltala tillbaka.

Siltala och Ojasivu spelar den här säsongen i samma klubblag, Savo Volley. Därifrån kommer också lagets andre passare Fedor Ivanov. Det är det lag som tillsamman­s med Vammalan lentopallo Valepa dominerat den inhemska serien under hösten. Sammelvuo är nöjd med lagets sammansätt­ning.

– Vi har nu fått ihop bästa tänkbara lag, Ojansivu och Siltala tillför både erfarenhet och energi och det är bra, säger Sammelvuo.

Bästa tänkbara lag

Diskussion­en i volleyboll­kretsar gick het i höstas då de båda veteranern­a tackade nej till landslaget och till att spela i VM, av personliga skäl och av hälsoskäl. Sammelvuo borde ha jobbat hårdare för att få ett mer erfaret lag till VM, hette det då. Själv säger chefsträna­ren att det alltid finns många åsikter om hur man borde sätta ihop ett lag.

– VM i Varna gav unga spelare en chans att visa vad de går för och de klarade sig utomordent­ligt. Många är med också i det här laget, påminner han.

Han nämner Samuli Kaislasalo som dessutom är ett bra komple- ment till Ojansivu då det gäller att avgöra bollar, påpekar Sammelvuo. Ojansivu har under hösten lidit av en fotskada, men tränaren räknar med att han kan spela för fullt i söndagens kvalmatch. Det gäller bara en match, inte en längre turnering, säger han. En annan hård spiker, Urpo Sivula, saknas i det lag som möter Danmark. Han har sina egna skäl att stå över, uppger Sammelvuo.

Han konstatera­r att söndagens match är såtillvida speciell, att den är mitt under pågående klubbsäson­g. Det innebär att landslaget inte hunnit träna speciellt länge ihop innan den avgörande kvalmatche­n.

De flesta av herrarna i landslaget spelar den här säsongen i den inhemska

ligan. Sammelvuo konstatera­r att erfarenhet av utländska och hårdare ligor gör gott, ju högre nivån på ligan är, desto bättre.

Damerna skadedrabb­ade

Danmark ligger i den färska världsrank­ingen på plats 54, medan Finlands placering är 19. Finland vann också förra höstens bortamatch mot danskarna, men en seger är aldrig självklar, påpekar Sammelvuo. Det gäller att jobba hårt och på allvar.

Det finska damlaget har alltså redan säkrat sin plats i EM i höst. Inför bortamatch­en mot Tjeckien har laget den här gången hunnit träna ihop bara sedan nyårsdagen.

De flesta av damerna i landslaget

spelar utomlands under innevarand­e säsong och de har dessutom alla fått gott om speltid och klarat sig bra. Det bådar gott inför de två återståend­e kvalmatche­rna även om laget är drabbat av en del skador så att nyckelspel­are är borta.

– Det var inte lätt att sätta ihop laget den här gången, men skador är ingenting man kan göra någonting åt, säger damernas chefsträna­re Tapio Kangasniem­i.

Lottningen inför höstens EM sker i slutet av januari och damernas turnering spelas i Turkiet, Polen, Ungern och Slovakien.

 ?? FOTO: VOLLEYBOLL­FöRBUNDET ?? Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivu är tillbaka i landslaget i EM-kvalet mot Danmark i morgon.
FOTO: VOLLEYBOLL­FöRBUNDET Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivu är tillbaka i landslaget i EM-kvalet mot Danmark i morgon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland