Hufvudstadsbladet

City vann men större problem kan vara på gång

-

sergio agüero, med en frisyr som till och med före detta svärfadern Diego Maradona kunde ha blivit rädd för på en lummig taverna i La Boca, satte 1–0 med ett skott som var en målskytts mästerverk. Leroy Sanes pärla betydde 2–1 och tre poäng till City.

Allison är som bekant inte den som släpper in vilket mål som helst men nu stod till och med den stora brassen maktlös. Två gånger om.

Att insatserna var skyhöga märktes på allt, inte minst i det fysiska spelet. Det var köttkvarn i stället för fileringsk­niv som gällde. Vincent Kompanys tvåfotstac­kling på Mohamed Salah kunde ha gjort slut på egyptierns karriär. Lyckligtvi­s träffade den inte och Kompany ska vara glad över att han klarade sig undan med en varning. I övrigt var belgaren magnifik. Det var en skön fläkt över svunna dagar över mittbacken­s agerande ute på planen.

Han och pudelkloka centrala mittfältar­en Fernandinh­o var de främsta orsakerna till att Liverpool inte lyckades finna de centrala ytor laget suktar efter.

En gång rann gästerna igenom före paus. Mohamed Salah spelade fram och Sadio Mané avslutade. Stolpe. På returen höll firma Stones-Ederson, via en klassisk scen som gör gällande att också fotbollssp­elare gör klokt i att lära sig nya språk, på att spela in bollen i eget mål. Stones hann få fram en fot och målfotot visade att ungefär en halv tumnagel skilde gästerna från ett ledningsmå­l där.

City, som bara tagit sex poäng av femton möjlig inför toppmötet, visade prov på den hunger och vilja som kanske i viss mån saknats på sistone. Leroy Sanes avslut till 2–1 var så bra att jag tror att till och med gamle målsprutan och Liverpooll­egendaren Ian Rush, givetvis på plats på Etihad, på något sätt kunde uppskatta det.

Premier league tar en välkommen paus på en dryg vecka. Den massiva exponering­en under mellandaga­rna och runt nyår kräver lite andhämtnin­g. För mycket är helt enkelt för mycket.

Däremot blir det klassiska FA-cupen till helgen. City möter Rotherham och ska väl matcha ett b- eller c-manskap i den matchen. För Citys del är dessutom FA-cupen en tämligen sekundär tävling.

Kvistigare för Liverpool som har allt annat än enkla Wolves borta på måndag. Liverpool har som bekant inte badat i titlar under senare år och varje buckla är eftertrakt­ad. Just det där hur Guardiola respektive Klopp matchar och roterar sina truppen kan bli nog så avgörande, inte minst då Champions League kickar i gång igen.

”Takorganis­ationen Fifa tycker för det mesta att pengar alltid är lite viktigare än något regelverk hit eller dit”

JONAS VON WENDT reporter

City kan ha större orosmoln än Premier League, Champions League och FA-cupen som tonar upp sig i horisonten. Yves Leterme, högsta chef för Uefas ekonomigra­nskande organ, har bekräftat att City kan komma att uteslutas från Champions League om anklagelse­rna mot klubben visar sig vara sanna. Enligt Leterme riskerar City det hårdaste straffet i regelboken. tyska der spiegel publicerad­e i fjol en rapport som kan tyda på att klubben fått 66 miljoner euro, som skulle betalas av sponsorn Etihad, direkt från ägarfamilj­en Abu Dhabi United Groups konto.

Uefa och Premier League kom förra månaden överens om att dela med sig sina separata utredninga­r till den andra parten. Uefa undersöker nu om City brutit mot Financial Fair Play-reglerna.

– Det kan föreligga ett väldigt stort problem om det stämmer vad som skrivits. Det kan leda till det tuffaste straffet vi tillämpar, uteslutnin­g från Uefas tävlingar, säger Leterme enligt The Telegraph.

Hittills har Financial Fair Play närmast varit ett skämt. Takorganis­ationen Fifa tycker för det mesta att pengar alltid är lite viktigare än något regelverk hit eller dit.

En stark markering kunde kanske få klubbarna att fiffla lite mindre. Problemet är väl närmast att det är ytterst tveksamt om Uefa med de resurser som för tillfället sätts på just den här biten faktiskt kan förväntas tävla mot de multimiljo­nindustrie­r jätteklubb­arna blivit.

sannolikt kommer City undan med en varning eller med en rejäl summa i böter. Problemet med City och många andra klubbar med stenrika ägare är att böter endast uppfattats som något nödvändigt ont och inget man behöver ta särskilt allvarligt på.

 ?? Foto: lehtikuvca-aFP/oli ScarFF ?? Leroy Sanes pärla sänkte Liverpool och blåste liv i titelstrid­en.
Foto: lehtikuvca-aFP/oli ScarFF Leroy Sanes pärla sänkte Liverpool och blåste liv i titelstrid­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland