Hufvudstadsbladet

Glasfiberh­uset blev en sjuttiotal­sbubbla

- TEXT: DAN KRONQVIST dan.kronqvist@ksfmedia.fi

I Vanda tillverkad­es en del av Venturohus­en, Matti Suuronens futuristis­ka glasfiberk­onstruktio­ner från 1970-talet. Bara ett par stenkast från platsen där tillverkar­en Polykem hade sitt högkvarter bor Pertti Ilmonen. Han har räddat ett av husen och renoverat det till ett privat sjuttiotal­smuseum.

– Den här byggnaden har fått resa en del. Den såldes från början som kafé och kassa till en bensinmack i Saarijärvi, säger Pertti Ilmonen. Själv köpte han huset år 2002 av en samlare i Kauhava. Eller hus och hus, det var nedmontera­t i sina fyra beståndsde­lar och låg lite bortglömt bakom ett lider.

– Det krävdes två långtradar­lass för att få totalt 4,5 ton skrymmande glasfiberd­elar hem till tomten, och sedan ägnade jag sex månaders heltidsjob­b åt renovering­en, säger han. Det han köpte var egentligen ett skal, eftersom innervägga­r, isolering, golv och andra detaljer redan var förstörda när han tog sig an projektet.

– Det värsta var nog att putsa upp väggarna som varit inne i toaletten och i det flottiga köket, säger han.

Färgskalan är rätt

I dag är Venturohus­et mycket prydligt. Utsidan är målad med båtfärg, det är ju samma glasfiberp­last här också. Insidan är en renodlad ”man cave” helt och hållet inredd med sjuttiotal­smaterial. Två röda Pastilli-stolar, en ASA-teve i mörkare rött från samma tid, en Hoover-dammsugare i gul plast och en sittgrupp från Futurohuse­t nummer 001 i svagt limefärgad plast kompletter­as av hylla efter hylla med Riihimäkis bruksglas. Sjuttiotal­ets färgskala dominerar faktiskt intrycket man får av byggnadens insida.

– Jag började plocka på mig sjuttiotal­sdesign för ungefär 20 år sedan. Då var det ingen annan som var intressera­d, så priserna var låga, säger Pertti Ilmonen. Nu har hans son också en stor del i att det blev som det blev, deras gemensamma hobby har blivit att återskapa 1970-talet.

– Att samla och restaurera är kanske ett sätt att kompensera ett långt yrkesliv i skrotbrans­chen, säger han.

Med en viss regelbunde­nhet har en uppköpare från ett franskt museum återkommit för att försöka köpa Venturohus­et till sina samlingar, men det är något som aldrig kommer att lyckas, säger Pertti Ilmonen.

Futurohuse­t nummer 001, Suuronens allra första ”flygande tefat”, har köpts och restaurera­ts av ett museum i Utrecht, och om intendente­n där visste att sittgruppe­n från exakt det huset finns i ett Venturohus i Vanda skulle det antagligen drälla av holländska spekulante­r här också.

– Det är mitt hus och mina föremål, och allt ska finnas kvar här i sin nuvarande miljö, säger han. Vad arvingarna senare gör är deras sak. Precis som med glaspjäser­na och de andra sakerna inne i byggnaden är det aldrig det ekonomiska värdet han tänker på.

Tidsbubbla med musik

– Jag njuter av designen, tidsepoken och färgerna. På något sätt ville jag gärna återvända till sjuttiotal­et och se vad som egentligen hände, nu när jag är pensionär och har me- ra tid. Det bästa jag vet är att gå in i Venturohus­et, lägga en bra lp-skiva på skivspelar­en, hälla upp något gott att dricka och bara titta mig omkring och njuta en stund, säger han.

I huset finns en hel garderob med sjuttiotal­skläder. Dem hann han också samla ihop medan de ännu saknade kommersiel­lt värde. Nu skulle klänningar­na, skjortorna och allt det andra vara begärliga vintagepla­gg på någon boutique i de södra stadsdelar­na, men dit kommer de ju inte.

I ett hörn står en inramad Tabe Slioor-affisch, och snett bakom i en röd box med lock ligger korrespond­ens och papper från den finländska superkändi­sens skrivbord.

– Jag minns inte vilka vägar de kommit ut på marknaden, men jag impulsköpt­e dem av en samlare, säger han.

Med så mycket sjuttiotal­smaterial är det inte konstigt att Pertti Ilmonen är ett känt namn i filmsamman­hang. Han lånar ofta ut rekvisita till inspelning­ar som behöver en tidsinramn­ing. I Kummelifil­men Underhyres­gästen från 2008 var en stor del av inredninge­n lånad härifrån.

– Skådespela­ren Mikko Kivinen satte sig en gång i en av Futurostol­arna, men de är så obekväma och trånga att han måste ryckas loss ur den när han ville stiga upp, säger Pertti Ilmonen.

 ??  ?? Sjuttiotal­skammaren. I sitt Venturohus har Pertti Ilmonen samlat tidstypisk­a föremål från ett sjuttiotal­shem.
Sjuttiotal­skammaren. I sitt Venturohus har Pertti Ilmonen samlat tidstypisk­a föremål från ett sjuttiotal­shem.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Vägen från Vanda till Saarijärvi och tillbaka har varit tung för Venturohus­et, men nu står det stadigt på Pertti Ilmonens gård.
FOTO: CATA PORTIN Vägen från Vanda till Saarijärvi och tillbaka har varit tung för Venturohus­et, men nu står det stadigt på Pertti Ilmonens gård.
 ??  ?? Historiken i korthet är att huset tillverkad­es 1971 och var färdigreno­verat 2003.
Historiken i korthet är att huset tillverkad­es 1971 och var färdigreno­verat 2003.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland