Hufvudstadsbladet

Fem höjdpunkte­r konstvåren 2019

Broderad samisk historia, queerfotog­rafier, Ellen Thesleff, ålderdom och lite till står på programmet när Helen Korpak guidar Hufvudstad­sbladets läsare genom konstvåren 2019.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

Generation 2020

Amos Rex håller sitt löfte om en uppföljare till den modiga satsningen Generation 2017, en storskalig ungdomsuts­tällning med 42 medverkand­e konstnärer som hölls i museets gamla utrymmen på Georgsgata­n. År 2020 gäller det igen, och likt förra gången är det öppen ansökning på nätet för unga i åldern 15–23 som gäller. Amos Rex efterlyser inte enbart färdiga konstverk, utan tar också emot planer och är redo att hjälpa utvalda unga att färdigstäl­la sina projekt. Mera informatio­n finns på museets hemsida. Ansöknings­tiden pågår till den 1.3.2019.

Helsingfor­s konstmuseu­m Ham

Helsingfor­s konstmuseu­ms program för år 2019 är något att hurra för (i alla fall på papper). Det vankas ett mångsidigt år med intressant­a temautstäl­lningar och relevanta soloutstäl­lningar, varav flera potentiell­t kan höra till årets höjdpunkte­r i huvudstade­ns konstutbud. Nämnas kan till exempel samlingsut­ställninge­n med temat ålderdom, en Ellen Thesleff-utställnin­g, samarbetet Sinnesstäm­ning med Helsingfor­s stadsmuseu­m om huvudstade­n under krigsåren, och Könsförvir­ring – en samlingsut­ställning om temat könsroller i vilken normbrytan­de sekelgamla fotografie­r ställs ut intill samtida verk. Året på Ham verkar bli intressant, lärorikt, opretentiö­st och förhoppnin­gsvis även smart och vackert.

Fotografis­ka museet 50 år

Finlands fotografis­ka museum fyller 2019 hela 50 år – något att vara stolt över med tanke på att fotografie­t knappt varit accepterat som ”riktig” konst längre än så. Under de decennier som förflutit sedan museet slog upp sina dörrar 1969 har fotografie­t helt och hållet förvandlat­s: från strikt svartvit dokumentar­ism och analoga metoder till snapshots i färg och mobilkamer­or. Museet består, och firar sitt jubileum under försommare­n. Programmet är ännu inte publicerat, men med tanke på hur ambitiöst det relativt lilla museet är – med utställnin­gar av internatio­nellt berömda fotokonstn­ärer och guidningar med tema som queer eller psykoanaly­s – kan man förvänta

sig intressant­a evenemang. Likt tidigare år har museet även gratis inträde sista onsdagen varje månad mellan klockan 17 och 20.

Anna Estarriola, Galerie Anhava, april 2019

Multidisci­plinära konstnären Anna Estarriola stod för den roligaste och underligas­te konstupple­velsen i Helsingfor­s sommaren 2018 när galleri Sinne ställde ut installati­onen The System. I det mycket narrativa verket iscensatte Estarriola en intergalak­tisk konferens gästad av utomjordis­ka specialist­er som tack vare en skicklig kombinatio­n av skulptur, ljud, video och projektion kom till liv. Mindre än ett år senare är Estarriola tillbaka med en ny separatuts­tällning, denna gång på Galerie Anhava. Allting tyder på att uppföljare­n till The System kommer att vara lika konstig, skälmsk och smart.

Britta Marakatt-Labba, Kohta, 31.1–17.3

Med hjälp av nål och tråd skapar Britta Marakatt-Labba konst om samisk historia. Till Sveriges Radio har hon uttryckt sin metod som att hon ”jojkar, nynnar och berättar genom broderiet”, och det är en fin beskrivnin­g av hur de sparsmakad­e stygnen är så mycket mer än bara konkreta bilder på tygbotten. Efter att det monumental­a 24 meter långa verket Historia ställdes ut på Documenta 14 i Kassel för några år sedan har Marakatt-Labba varit i ropet, inte minst i hemlandet Sverige. Tidigare i vintras medverkade hon i Modernauts­tällningen 2018 i Stockholm, där hennes installati­on Händelser i tid utgjorde en av helhetens höjdpunkte­r. För tillfället pågår separatuts­tällningen Historia i stygn på Lunds konsthall. I slutet av januari kan man äntligen få se Marakatt-Labbas poetiska, vackra och viktiga broderier i Helsingfor­s när Kohta ställer ut en version av Historia i stygn.

 ?? FOTO: DANIEL ZACHRISSON ?? Från Britta Marakatt-Labbas Historia i Stygn.
FOTO: DANIEL ZACHRISSON Från Britta Marakatt-Labbas Historia i Stygn.
 ?? FOTO: OKäND FOTOGRAF/HAM ?? Fotografi taget av okänd fotograf, Frankrike, tidigt 1900-tal. Från Hams kommande utställnin­g Könsförvir­ring.
FOTO: OKäND FOTOGRAF/HAM Fotografi taget av okänd fotograf, Frankrike, tidigt 1900-tal. Från Hams kommande utställnin­g Könsförvir­ring.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland