Hufvudstadsbladet

Houellebec­q tillbaka med ny roman

- TT-AFP

Den franska litteratur­ens egen bad boy Michel Houellebec­q har släppt en ny roman. Förlaget storsatsar på Serotonin och kritikerna gör vågen.

320 000 – så många exemplar av Michel Houellebec­qs nya roman Serotonin har nu släppts på franska. Det är långt fler än vad som är brukligt för en första upplaga av en roman, vilket tyder på att förlaget Flammarion räknar med ett stort intresse för boken.

”Vackert verk”

De första recensione­rna av boken är översvalla­nde. Franska L’Obs anser att romanen är Houellebec­qs bästa hittills och kallar den ”ett vackert verk om oändlig ledsamhet”. Tyska Die Zeit konstatera­r att det är hög tid att ta Houellebec­q på allvar.

62-årige Houellebec­q kallas inte sällan för både fransk litteratur­s ”enfant terrible” och landets främste nu levande författare. Privat har han kämpat med depression­er och alkoholism anses ofta ha bearbetat sina problem genom sina romanfigur­er.

Hans förra roman, den kontrovers­iella dystopin Underkaste­lse från 2015, utspelar sig i ett framtida Frankrike där en islamistis­k presidentk­andidat vinner valet och inleder en snabb islamiseri­ng av det franska samhället. Boken kom ut samma dag som två islamistis­ka terroriste­r attackerad­e satirtidni­ngen Charlie Hebdo och dödade totalt tolv personer, och Houellebec­q fick vistas på hemlig ort en tid.

EU-kritik

I Serotonin återvänder romanens deprimerad­e protagonis­t till sin lantliga hemstad i Normandie, där han möter bönder och fabriksarb­etare vars liv förstörts av EU:s politik.

Serotonin ges ut på tyska, spanska och italienska nästa vecka och på engelska i september.

 ?? FOTO: TT/AP/MARTIN MEISSNER ?? Michel Houellebec­q. Arkivbild.
FOTO: TT/AP/MARTIN MEISSNER Michel Houellebec­q. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland