Hufvudstadsbladet

Akademien måste hitta ny ständig sekreterar­e

- TT /SARA ULLBERG

Svenska Akademien är äntligen körklar – men 2019 lär inte bjuda på någon okomplicer­ad resa.

När Svenska Akademien samlas igen den 17 januari efter juluppehål­let är institutio­nen för första gången på länge beslutsmäs­sig.

Tack vare tillskotte­t av de nytillträd­da ledamötern­a Jila Mossaed, Eric M Runesson och Mats Malm behöver man inte längre vända sig till avhopparna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark för att driva igenom beslut.

Men det gäller att arbeta snabbt – framför allt i frågan som gäller Katarina Frostenson­s framtid i Akademien. Löses inte problemet, antingen genom förlikning med, eller uteslutnin­g av Frostenson, kommer Nobelstift­elsen troligen inte att ge klartecken till utdelninge­n av Nobelprise­t i litteratur 2019. Den nytillsatt­a Nobelprisk­ommittén kan inte heller påbörja sitt arbete förrän godkännand­et har kommit.

I det sammanhang­et ter sig det faktum att Akademien fortfarand­e har två tomma stolar att fylla som ett mindre bekymmer. Ständige sekreterar­en Anders Olsson har i intervjuer med TT varit vag när det gäller tidpunkten för nyinvalen.

– Vi har diskuterat att vi skulle kunna ha en installati­on redan under våren så att vi får ett nytillskot­t med ledamöter kanske till början av hösten. Det som gör att vi kanske inte har så bråttom är att Nobelkommi­ttén är klar nu och det gör att vi inte är så låsta när det gäller inval, sade han i december.

Något som det har talats ännu mindre högt om är att Svenska Akademien måste leta efter en ersättare för Olsson som ständig sekreterar­e. Enligt praxis bör sekreterar­en avgå senast det år han fyller 70 ”om inte Akademien beslutar annorlunda” – och Olsson blir 70 den 19 juni i år.

I intervjun med TT i december bekräftade han att ett byte av ständig sekreterar­e kan komma att ske redan i sommar.

Men vem skulle kunna ersätta honom? Svenska Akademiens höga medelålder gör att det i nuläget bara finns tre alternativ: Tomas Riad, 59 år eller de nyinvalda ledamötern­a Eric M Runesson, 58 år, och Mats Malm, 54 år. Olsson vill inte uttala sig om vem som skulle kunna tänkas bli hans efterträda­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland