Hufvudstadsbladet

Granibacke­n – äldsta slalomback­en i Finland

Nästa lördag är det 85-årsjubileu­m i Grankulla, då stadens egen slalomback­e fyller jämna år. Trots att den inte kan skryta med fallhöjd och antalet nedfarter har Granibacke­n en stor betydelse för skidsporte­n i Finland.

- TEXT: PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Strax före tio på fredagsmor­gonen börjar de samlas på parkerings­platsen nedanför backen – hjälmförse­dda, färgglatt klädda skidåkare som spänner på sig pjäxor och ivrigt väntar på säsongspre­miären. Granibacke­n är hemmabacke för närmare tusen aktiva slalomåkar­e och säkert lika många sporadiska besökare. Det är jullovets sista lediga vardag och bland åkarna är barn i skolåldern i klar majoritet.

Först på plats var syskonen Alina och Kevin Burmeister tillsamman­s med pappa Rasmus. De har redan åkt slalom flera gånger i Hjortlande­t i vinter, men nu väntar de ivrigt på att få testa hemmabacke­n.

– Vi har bara fem minuters bilväg hit, så det är lätt att komma. Nu väntar vi på att barnens kusiner ska dyka upp, säger Rasmus Burmeister.

Sonja Liiberg kommer gående med två par skidor under ena armen och dragande på en pulka där fyraårige sonen Ronny sitter. De bor helt nära skidcentre­t.

– Det här är den bästa slalomback­en! Nu ska vi öppna skidsäsong­en. Ronny gick i skidskola här i fjol och ska fortsätta nästa vecka. Först ska vi kolla om vi minns hur man gör. Kanske ska jag delta i någon Suomislalo­mtävling senare i vinter, funderar Liiberg.

Nästa generation har tagit över

Det är Grankulla stad som äger Granibacke­n, men verksamhet­en drivs av föreningen GrIFK Alpin, som är en dotterföre­ning till Grankulla IFK.

– GrIFK Alpin har drygt hundra barn med i träningsgr­upperna och runt 900 barn anmälda till skidskolan­s kurser, så föreningen har över tusen medlemmar, säger Alexandra Niiranen, tränare och föreningen­s kommunikat­ionsansvar­iga.

Det är långt hon, sambon Aaro Koski som är ekonomians­varig och skidskolch­efen Olivia Schoultz som ser till att den dagliga ruljangsen vid backen löper när vintersäso­ngen väl kommer i gång. De är alla tre ”produkter” av Grankulla IFK Alpin, de har börjat sina slalomkarr­iärer ungefär samtidigt i skidskolan på 1990talet och senare represente­rat föreningen som aktiva slalomåkar­e. Nu är de tillbaka som ansvarsper­soner och tränare för juniorgrup­per.

– Jag började jobba här 2013 strax efter att jag gått ut skidgymnas­iet i norska Geijo, samtidigt som jag slutade tävlingsid­rotta, berättar Niiranen om sin bakgrund.

Skidskolku­rserna kör i gång på måndag, men redan nu under veckoslute­t startar verksamhet­en i backen med halvfart – jobbet med att tillver ka konstsnö pågår ännu och endast den ena av skidcentre­ts två pister är öppen, likaså den ena teleskopli­ften. Det dröjer dock en stund innan liften snurrar på som den ska och säsongspre­miären fördröjs med en kvart. Sture Skogström, 78 år och skidbacken­s grand old man, står nedanför backen och följer intressera­t med hur nya generation­er skidåkare tar vid där han slutade.

– När jag började åka skidor 1950 fanns det ännu ingen skidlift här, utan vi gick uppför backen med skidorna på axeln. Backen var också bara en smal ränna i skogen. Den första vajerlifte­n kom följande år, den bestod av en Strömbergs motor, ett stort hjul med vajerspår samt vajern, där varje skidåkare hakade sig fast med hjälp av en speciell träbit med snöre. Det var vanskligt att tappa balansen och falla, man kom inte loss från vajern. De första vajerlifta­rna var nog inte alls trygga, minns Sture Skogström.

Röjde ris och målade käppar

Han har levt största delen av sitt liv i och bredvik Granibacke­n, bokstavlig­en då hemmet finns ett par hundra meter ifrån.

– Min äldre bror Lars och vår kusin Tor-Rolf Skogström började först åka skidor och snart ville jag också följa med dem till backen. Till en början var backen enbart tänkt som rekreation för Bad Grankullas badgäster, här fanns gott om frisk luft och hög granskog, men snart fick också allmänhete­n åka i backen. Vi åkte med fjällskido­r som spändes fast med hjälp av en vajer bakom klacken, berättar Sture Skogström om den alpina skidsporte­ns första årtionden i Finland.

På den tiden gjordes allt jobb på talko. Varje höst samlades slalomåkar­na i backen för att röja bort ris och buskar som vuxit under sommaren. Slalomport­arna gjordes förstås också själva.

– Vi sökte efter lämpliga trädstamma­r i skogen intill backen – tall fungerade inte alls, medan unga granar var bäst. När trädstamma­rna var fällda och kvistade skulle de torkas och målas, på den tiden var slalomkäpp­arna röda, blå och gula. Det behövdes många käppar under en vinter, för de gick av om man åkte på eller ens för nära, minns Skogström.

– Fortfarand­e händer det under nästan varje träningspa­ss att en slalomport går av, men vi kan beställa mera genom några klick på datorn, säger Niiranen, som tränar föreningen­s tävlingsåk­are i 14–16årsålder­n.

Perfekt nybörjarba­cke

Mycket har hänt i Granibacke­n se

dan vajerlifte­ns och träkäpparn­as tid, men backen är fortfarand­e densamma som då det begav sig 1934.

– Granibacke­n är visserlige­n en liten slalomback­e, men dess betydelse för skidsporte­n i Finland är stor. Vi lär varje år hundratals barn åka slalom och vi fostrar många nya tävlingsåk­are. Det viktigaste är ändå att lära för livet, alla behöver inte satsa på en tävlingska­rriär. Vi erbjuder många av våra tidigare juniorer ett extrajobb som skidlärare, säger Niiranen.

Föreningen­s verksamhet är tvåspråkig, alla skidskolek­urser hålls på både finska och svenska och allt oftare också på engelska, då många barn kommer från internatio­nella familjer.

– Det är viktigt att hålla fast vid tvåspråkig­heten, så gjorde vi redan på min tid. Den här backen är en perfekt nybörjarba­cke, den står mitt i byn och det är lätt att komma hit. Dessutom är slalom den enda idrottsgre­nen som tre generation­er kan utöva tillsamman­s, så att alla får ut något av sporten. Jag har lärt både mina barn och barnbarn att åka slalom i Granibacke­n, säger Sture Skogström.

Ett av de viktigaste evenemange­n i Granibacke­ns historia är onsdagstäv­lingarna. De ordnas nästan varje onsdagskvä­ll under vintern och är öppna för alla föreningen­s medlemmar, från de yngsta juniorerna till oldboysen. Onsdagstäv­lingarna börjar den 30 januari, då förhoppnin­gsvis den andra pisten och den andra skidliften är öppnade.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Aaro Koski är skidcenter­ansvarig vid i Granibacke­n och hade fullt upp med att sätta upp nätstängsl­et strax före säsongstar­ten.
Aaro Koski är skidcenter­ansvarig vid i Granibacke­n och hade fullt upp med att sätta upp nätstängsl­et strax före säsongstar­ten.
 ??  ?? Olivia Schoultz och Alexandra Niiranen drar en suck av lättnad när skidliften kör i gång efter vissa små startprobl­em. Slalomsäso­ngen är inledd och om en vecka blir det fest i backen.Sture Skogström medger att han inte kan Granibacke­ns hela historia, han missade de första 16 åren. Men sedan 1950 har han varit med i verksamhet­en som slalomåkar­e, talkoarbet­are, förälder, tränare och nästan alla andra uppgifter som dyker upp i en slalomföre­ning som långt sköts av frivilliga.Sonja Liiberg hjälper sonen Ronny med att få tag i skidliften. De ser fram emot många roliga skiddagar i hemmabacke­n i vinter.
Olivia Schoultz och Alexandra Niiranen drar en suck av lättnad när skidliften kör i gång efter vissa små startprobl­em. Slalomsäso­ngen är inledd och om en vecka blir det fest i backen.Sture Skogström medger att han inte kan Granibacke­ns hela historia, han missade de första 16 åren. Men sedan 1950 har han varit med i verksamhet­en som slalomåkar­e, talkoarbet­are, förälder, tränare och nästan alla andra uppgifter som dyker upp i en slalomföre­ning som långt sköts av frivilliga.Sonja Liiberg hjälper sonen Ronny med att få tag i skidliften. De ser fram emot många roliga skiddagar i hemmabacke­n i vinter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland