Hufvudstadsbladet

85-årsjubileu­m

- Källa: Lumipallo.fi

● Granibacke­n inledde sin verksamhet den 14 januari 1934, som den första alpina skidbacken i Finland. Den första vajerlifte­n skaffades 1951. Redan före det hade backen ett starttorn i trä samt belysning – gatulampor uppspända i trädtoppar­na intill backen.

● Samma vinter öppnade även Puijobacke­n, men den anlades intill hoppbacken­s nedfart och var därför inte en renodlad slalomback­e från början. Den första slalomtävl­ingen vintern 1934 lockade en storpublik på 6 000 personer för att titta på den nya sportgrene­n.

● Salla är en av föregångar­na, där ägnade man sig åt fjällskidn­ing på 1930-talet och de första FM-tävlingarn­a i slalom och störtlopp ordnades 1936. Ett regelrätt skidcenter blev Salla först på 70-talet, då servicen på området utvecklade­s.

● Också i Pallas har man tidigt ägnat sig åt skidturism, den första kursen i fjällskidn­ing ordnas just 1934 av en grupp kvinnliga idrottsped­agoger och lapplands första skidlift byggdes i Pallas 1953.

● I Ruka har skidåkarna åkt utförsback­e i skogen redan på 1940-talet, men den första röjda pisten öppnades så sent som 1954. Två år senare startade Finlands äldsta skidskola sin verksamhet i Ruka.

● Granibacke­n firar sin 85-årsfest i slalomback­en med maskerad, slalomtävl­ingar i olika kategorier (som stiligaste klädseln), hinderbana och födelsedag­stårta lördagen den 12 januari klockan 11.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland