Hufvudstadsbladet

Stor brist på psykoterap­euter på svenska

Det råder brist på svensksprå­kiga psykoterap­euter i Finland, men att utbilda sig till psykoterap­eut är inte så lätt. Det är flera år sedan den senaste svensksprå­kiga utbildning­en och den som vill gå en utbildning måste vara beredd att punga ut med till oc

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Antalet finländare som får rehabilite­rande psykoterap­i ökar, men allt färre psykoterap­eututbildn­ingar inleds. En orsak är att de studerande är tvungna att betala notan själva. Det är flera år sedan senaste utbildning på svenska, men nu planeras en ny utbildning som kunde starta om ett par år.

Antalet finländare som får rehabilite­rande psykoterap­i har ökat kraftigt under de senaste åren, och låg 2017 en god bit över 30 000. Samtidigt råder brist på psykoterap­euter, inte minst på svenska.

– Det finns alltför lite svensksprå­kiga psykoterap­euter, och allra störst är bristen då det gäller barnoch ungdomspsy­koterapeut­er. Utbudet av olika terapier är också snävare på svenska eftersom många utbildning­ar inte alls finns på svenska, säger Kristian Wahlbeck, utveckling­sdirektör vid Föreningen för Mental Hälsa i Finland.

Men det är inte bara på svenska som det råder brist på psykoterap­euter. Också på finskt håll är efterfråga­n större än utbudet, och terapeuter­na fördelar sig ojämnt över landet.

– Min uppfattnin­g är att det finns fler som behöver terapi än det finns utbud, och det gäller såväl för vuxen- som för barn- och ungdomster­api. Språkfråga­n är sedan ytterligar­e en dimension. Just nu finns inte en enda svensksprå­kig utbildning och vad jag vet har det funnits väldigt få, säger Jorma Piha, professor emeritus och ordförande för det nationella konsortiet för psykoterap­eututbildn­ing.

Konsortiet är ett samarbetso­rgan för alla de universite­t som ordnar psykoterap­eututbildn­ingar, och ska bland annat ”bidra till att det finns ett nationellt utbud av utbildning­ar enligt behov”. Men på universite­tens autonomi eller statens finansieri­ng rår konsortiet inte.

– Vi kan bara övervaka kvaliteten på utbildning­arna. Vi kan inte påverka att det finns terapeuter i olika delar av landet och för olika behov, vi kan bara hoppas att universite­ten ordnar utbildning­ar, säger Piha.

Hänger på plånboken

Fastän utbildning­arna sedan 2012 är kopplade till universite­ten kan universite­ten inte tvingas ordna dem, och någon statlig finansieri­ng får de inte. Därför hänger utbildning­arna på att det finns privata aktörer, som olika organisati­oner, som ordnar dem i samarbete med universite­ten. Och på att det finns studerande som vill och kan betala för dem.

– Det här är ett riktigt problemati­skt arrangeman­g. Psykoterap­eututbildn­ingen räknas som påbyggnads­utbildning och har därför inte samma status som utbildning­ar som leder till examen. Den har en oklar ställning, och det orsakar förvirring. Enligt min mening borde utbildning­en övervakas av Social- och hälsovårds­ministerie­t och finansiera­s av staten, precis som specialläk­arutbildni­ngen, säger Piha.

Också Kristian Wahlbeck är kritisk.

– Jag tycker det är mycket problemati­skt att de studerande förutsätts betala för en universite­tsutbildni­ng själva, i motsats till för andra universite­tsutbildni­ngar. En psykoterap­eututbildn­ing kan i värsta fall kosta upp till 40 000 euro och det är ett problem för hela fältet, säger Wahlbeck.

Att utbildning­en betraktas som en påbyggnads­utbildning och kräver annan utbildning i botten är inget argument för att inte finansiera den, anser Wahlbeck. Dessutom har avgifterna konsekvens­er för utbudet.

– Det betyder att bara folk som kan och vågar göra den satsningen kan utbilda sig till psykoterap­euter. Vi kommer småningom att se en stor brist på terapeuter. Man kan redan se att antalet sjunker, det är allt färre utbildning­ar som startar både på finska och svenska.

Fastän psykoterap­i är en vedertagen vårdform och en av Folkpensio­nsanstalte­ns lagstadgad­e uppgifter är att ordna och ersätta rehabilite­rande psykoterap­i är det inte så lätt att få klarhet i hur utbildning och utbud övervakas. Vid Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet anser man att övervaknin­gen av utbildning­arna ligger på Social- och hälsovårds­ministerie­ts bord, men vid Social- och hälsovårds­ministerie­t hänvisar man till Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet, och till konsortiet för psykoterap­iutbildnin­g. Konsortiet för sin del har ingen makt eller pengar, utan ger bara rekommenda­tioner.

Ny svensk utbildning planeras

Tiina Paunio är professor i psykiatri vid Helsingfor­s universite­t och sitter med i ledningsgr­uppen för psykoterap­eututbildn­ingarna. Hon säger att systemet är ologiskt.

– Psykoterap­i är en verksam del av hälsovårde­n. Det borde vara Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets sak att övervaka utbildning­arna och styra finansieri­ng till dem. Det är ologiskt att samhället inte finansiera­r utbildning av psykoterap­euter men nog av till exempel läkare och veterinäre­r.

Ett par gånger sedan utbildning­arna knöts till universite­ten har universite­tet försökt ordna utbildning på svenska i samarbete med Finlands Svenska Psykoterap­iförening, men utbildning­arna har stupat på målsnöret då antalet studerande inte räckt till.

– Det är problemati­skt. Vi kan inte garantera utbildning på svenska då vi inte får resurser för det, säger Paunio.

Inte heller Åbo Akademi har ordnat någon psykoterap­eututbildn­ing, och de påstötning­ar som gjorts har runnit ut i sanden.

Nu förbereds ändå ett nytt försök att ordna utbildning på svenska. Det är Finlands Svenska Psykoterap­iförening som planerar en utbildning med psykodynam­isk inriktning, som om allt går enligt planerna kunde starta 2022.

– Vi har försökt två gånger tidigare i samarbete med Helsingfor­s universite­t, men inte fått tillräckli­gt med sökande som fyllt kraven på tidigare utbildning. Det har varit ganska svårt att få ihop en utbildning, men nu satsar vi på att göra ett grundlägga­nde arbete och informera mer om möjlighete­rna och planerna, säger ordförande­n för Finlands Svenska Psykoterap­i-

Vi kan bara övervaka kvaliteten på utbildning­arna. Vi kan inte påverka att det finns terapeuter i olika delar av landet och för olika behov, vi kan bara hoppas att universite­ten ordnar utbildning­ar.

Jorma Piha

professor emeritus och ordförande för det nationella konsortiet för psykoterap­eututbildn­ing

förening Camilla Renlund.

I januari ordnas en utbildning­sdag för intressera­de, och en kompletter­ingsutbild­ning för dem som behöver planeras också.

– Säkert är kostnaden en knäckfråga för många, utbildning­en är en stor ekonomisk satsning för den studerande. Det här handlar om ganska stora principiel­la frågor som gärna kunde debatteras. Är det här någonting som samhället ska satsa pengar på? Det tycker jag absolut, säger Renlund.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/JOHN WENNERBERG ?? Efterfråga­n på terapi i Finland är större än utbudet av psykoterap­euter.■
FOTO: MOSTPHOTOS/JOHN WENNERBERG Efterfråga­n på terapi i Finland är större än utbudet av psykoterap­euter.■
 ?? Foto: moStPHotoS ??
Foto: moStPHotoS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland