Hufvudstadsbladet

Ni kan bli vassare, partiunga

Hur ser regeringen ut om partiernas ungdomsför­bund får bilda den? Det får vi reda på den här veckan, i en skuggreger­ingsproces­s som inleddes med de ungas valdebatt – där Centerunga sticker ut hakan mest jämfört med moderparti­et. SYLVIA BJON

-

Att vara en påle i köttet på sitt moderparti är något av en hederssak för ett politiskt ungdomsför­bund. Otaliga exempel finns på att de varit det också, och gått ut med förslag som partierna inte skriver på.

Men helt olika partiledar­debatter blir det inte då ordförande­na för partiernas ungdomsför­bund samlas till valdebatt. Vissa repliker är rentav ekon av gammelpart­iernas paroller.

Synd var att det råkade bli en rad män – bara en kvinna av åtta – men slumpen spelar också in eftersom ungdomsför­bunden haft en hel del kvinnliga ansikten genom åren. Gröna unga som har både en kvinnlig och en manlig ordförande hade sin man på plats.

De partiunga samlades på Ostrobotni­a i går för en valdebatt, och i slutet av den här veckan ska de samlas på Ständerhus­et för skuggreger­ingsförhan­dlingar. Basen är höstens opinionsmä­tningar, så det blir Socialdemo­kratiska ungas ordförande Mikkel Näkkäläjär­vi som är ”regeringss­onderare”. Resultatet vet vi på fredag.

Åtminstone är vissa upplägg precis som för moderparti­erna. Alla utom Sannfinlän­darna ser klimatet som den viktigaste frågan. Alla utom Socialdemo­kratiska unga och Sannfinlän­dska unga kan tänka sig att slopa behovspröv­ningen av all utländsk arbetskraf­t. De borgerliga partierna vill sänka den allmänna skattenivå­n till europeisk snittnivå. Grön ungdom och Vänsterung­a förordar skatt på kött.

Samlingspa­rtiets ungdomsför­bunds ordförande Henrik Vuornos är redan så inkörd i partiet som specialmed­arbetare till toppolitik­erna att han emellanåt är som ett eko av partiledar­en Orpo: ”Skulle Samlingspa­rtiet ha bestämt om nedskärnin­gslistan hade den sett annorlunda ut.”

Det intressant­a är där ungdomsför­bunden sticker ut hakan eller går i täten. Socialdemo­kratiska ungas Mikkel Näkkäläjär­vi påpekar att de gick i täten för förslaget att införa en fem procents källskatt på utdelning till de utländska fonder och inhemska samfund som nu är befriade från skatt – inklusive fackförbun­den. Näkkäläjär­vi påpekar att det inte togs väl emot i partiet först, men nu finns förslaget i SDP:s skuggbudge­t.

KD-unga har ett princippro­gram som går ganska tvärt in på frågor som att slopa allmänbind­ande kollektiva­vtal. Det är vasst formulerat, med KD-ungas nuvarande ordförande Aleksi Sarasmaa, som blev ordförande efter att programmet gjordes, gjuter olja på vågorna med att det inte skulle ske plötsligt. Sarasmaa försvarar också ett annat intressant förslag från KD-unga – att i stället för kyrkoskatt införa en välgörenhe­tsskatt på 1,5 procent som var och en får välja om man vill använda den som kyrkoskatt eller för något annat.

SU gick under förra valperiode­n ut med att förorda negativ inkomstska­tt, som liknar basinkomst. Då var det ännu få som hade hört orden – nu ingår de redan i den politiska vokabuläre­n – men SU verkar sväva på målet. Christoffe­r Ingo säger att SFP svarvar ihop sin bidragsmod­ell, men då den negativa inkomstska­tten skulle bli dyr om den ska vara universell och ovillkorli­g, så ser man i partiet på element av motprestat­ioner.

Vem sticker ut mest jämfört med sitt moderparti? I dagsläget är det Centerunga, som har nöje att agera påle i köttet på ingen mindre än statsminis­tern. Centerunga har reagerat bland annat då Juha Sipiläs regering ville luckra upp anställnin­gsskyddet för unga under trettio – av det bidde senare inget. Nedskärnin­garna i utbildning­en har inte varit någon favorit för något av ungdomsfly­glarna.

Nu är Centerunga i strid för basinkomst, som också Centerns partidag röstat för. Enligt Suvi Mäkeläinen, Centerunga­s ordförande, har de kolliderat med partiledni­ngen som föreslår villkorlig­a modeller. Aktivering­smodellen som regeringen infört är till exempel till sin natur en motsats till basinkomst.

Vad moderparti­et landar på i bidragsfrå­gorna måste småningom klarna.

Alla bilförmåne­r för anställda borde bli elbilar – då skulle det också uppstå infrastruk­tur som laddningss­tationer. Nu är problemet att man inte vill köpa elbil för att det saknas laddningss­tationer och det finns inte laddningss­tationer med få elbilar. Mikkel Näkkäläjär­vi, Socialdemo­kratisk ungdom

Jag tycker att man till exempel kan gynna närproduce­rad mat och stödja finländskt lantbruk i stället för att importera (som klimatgärn­ing). Det är samtidigt en fråga om försörjnin­gsberedska­p, och skapar säkerhet. Asseri Kinnunen, Sannfinlän­dska unga

Det är vettigt att beskatta sådana tillgångar som inte flyttar utomlands, fastighete­r och naturresur­ser.

Sameli Sivonen, Gröna unga

Man kunde själv välja om välgörenhe­tsskatten skulle gå till religiösa samfund eller till någon annan verksamhet. Det är förstås något som måste utredas – till exempel skulle välgörenhe­tsskatten bli svårt förutsägba­r – men det är värt föra fram som idé.

Aleksi Sarasmaa, KD-unga

Vänstern och socialdemo­kraterna tycks leva i en värld av sluten ekonomi. Progressiv kapitalska­tt? Nej då undrar man nog om det längre är lönsamt för placerare att investera i Finland. Henrik Vuornos, Samlingspa­rtiets ungdomsför­bund

När vi talar om inkomstski­llnader borde vi flytta uppmärksam­heten till förmögenhe­tsskillnad­er, och samtidigt betoningen på beskattnin­gen till betoning på förmögenhe­t i stället för arbete.

Tuomas Suihkonen, Vänsterung­a

Om femton år, om vi är med och regerar, kan jag lova en sysselsätt­ning på 80 procent. I kommuner som SFP leder är sysselsätt­ningen redan hög. Då kan vi satsa på välfärden.

Christoffe­r Ingo, Svensk ungdom

I stället för att flytta knappar hit och dit borde vi sikta på en totalrefor­m av sociala tryggheten. Jag hoppas att vår generation går vidare från knappflytt­ande till visioner.

Suvi Mäkeläinen, Centerunga

 ?? FOTO: SYLVIA BJON ?? En debatt inledde skuggreger­ingsförhan­dlingarna som avslutas på fredag.
FOTO: SYLVIA BJON En debatt inledde skuggreger­ingsförhan­dlingarna som avslutas på fredag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland