Hufvudstadsbladet

Åklagaren: Webbplatse­n var ett torg för narkotika

Åklagaren kräver straff för grovt narkotikab­rott, försvaret bestrider alla åtal. Det som tingsrätte­n måste avgöra är om upprätthål­lande av en webbplats med köp-och-sälj-annonser för droger enligt lagen utgör förmedling.

- SPT/HENRI FORSS

Häradsåkla­gare Anna-Riikka Ruuth kräver att Kim Holviala straffas för grovt narkotikab­rott, alternativ­t medhjälp till 28 grova narkotikab­rott och 8 narkotikab­rott. Holviala grundade och upprätthöl­l Tor-sajten Sipulikana­va från mars 2014 till oktober 2017, då polisen stängde den.

– Holviala har förmedlat betydande mängder droger på torg-avdelninge­n på Sipulikana­va. På torg-avdelninge­n har anonyma användare kunnat lägga ut köp-och-sälj-annonser, vilket har underlätta­t knarkhande­ln, säger Ruuth.

Enligt åklagaren var Holviala medveten om knarkhande­ln som ägde rum på torg-avdelninge­n och hade möjlighete­n att radera den. Det gjorde han ändå inte. Tvärtom har han anpassat sajten så att knarkhande­ln blivit bättre, bland annat genom att skapa egna underavdel­ningar för de större städerna i torg-avdelninge­n.

– Sipulikana­va blev under åren en av de största handelspla­tserna för narkotika i Finland. Eftersom en del av handeln skedde via postorder och terränggöm­mor har försäljarn­a inte kunnat försäkra sig om köparens ålder, vilket innebär att även minderårig­a har kunnat köpa droger, säger Ruuth.

Åklagaren kräver minst sju års fängelsest­raff. Maximistra­ffet för grovt narkotikab­rott är tio års fängelse.

Bestrider åtalen

Holviala bestrider alla åtal genom sin försvarsad­vokat Merja Annala. Enligt Annala har Holviala inte förmedlat droger eller skaffat köpare till droger.

– Enligt lagen innebär förmedling att man levererar droger från säljaren till köparen. Att sprida allmän informatio­n om var man kan köpa droger är inte förmedling. Ifall man ska kunna straffas för förmedling måste det vara fråga om en konkret handling, säger Annala.

Enligt Annala var Holvialas avsikt med Sipulikana­va att skapa ett anonymt diskussion­sforum för diverse ämnen. Diskussion­erna har behandlat varierande ämnen. Torgavdeln­ingen var avsedd för alla slags köp-och-sälj-annonser, inte bara för droger.

– Holviala visste att det fanns annonser som gällde knark. De var av typen kontaktann­onser och affärerna kunde inte avtalas på sajten. Holviala visste inte vilka köparna och säljarna var eller om affärerna blev av, säger Annala.

Åklagaren Ruuth köper inte Holvialas försvar om att han inte gjort sig skyldig till förmedling. Enligt henne är det otvetydigt att sajten använts för att förmedla droger. En förmedlare behöver inte nödvändigt­vis göra något konkret, anser åklagaren.

Det återstår ändå att se. Holviala är den första som blivit åtalad för upprätthål­lande av en dylik webbplats och därmed är fallet prejudicer­ande. En stor del av knarkhande­ln sker numera på anonyma sajter på Tor-nätet. Efter att Sipulikana­va lades ner ersattes den omedelbart av flera nya sajter.

Knarkhande­ln på webben skiljer sig från traditione­ll knarkhande­l på några viktiga sätt. Förut måste köparen känna säljaren, efter att handeln flyttade till webben är det inte längre nödvändigt. I dag räcker det med att man kollar upp en annons på en Tor-sajt.

Huruvida personen som erbjuder annonsplat­sen gör sig skyldig till ett brott är en fråga som Östra Nylands tingsrätt nu måste avgöra. Oberoende av utfallet är det sannolikt att ärendet går vidare till högre instans eftersom det är av stor vikt för myndighete­rna.

”Ett desperat försök”

Holviala, som är uppställd som kandidat i riksdagsva­let för Piratparti­et, har varit väldigt öppen om brottsmiss­tankarna och gett intervjuer om Sipulikana­va.

I intervjuer­na har Holviala berättat om sitt liv och orsakerna till att han grundade Sipulikana­va. Holviala har bland annat förespråka­t en liberalare inställnin­g till droger med motivering­en att det skulle minska skadorna. Enligt honom är Finlands narkotikap­olitik föråldrad.

Holviala kommentera­de åtalet efter första behandling­sdagen i går.

– Ganska tungt åtal för att upprätthål­la ett diskussion­sforum. Visst har där också funnits köpoch-sälj-annonser för droger, men som vi hörde förut har det varit omöjligt att bedriva knarkhande­l på sajten. Den har ägt rum på andra platser, säger Holviala.

 ?? FOTO: SPT/HENRI FORSS ?? ■Kim Holviala har varit öppen om narkotikab­rottsmisst­ankarna och har bland annat gett intervjuer.
FOTO: SPT/HENRI FORSS ■Kim Holviala har varit öppen om narkotikab­rottsmisst­ankarna och har bland annat gett intervjuer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland