Hufvudstadsbladet

Fascineran­de inblick i illusion

- OTTO EKMAN

■ Bert Marcus Netflixakt­uella dokumentär The American Meme (2018) är oumbärlig för den som vill förstå den moderna medieoch kändiskult­uren som formar och reflektera­r vår uppkopplad­e värld. Marcus följer en grupp människor som lärt sig utnyttja virtuella medier, och göra sig själva till kändisar bara genom att dela med sig av sina egna liv. Genom att dokumenter­a sig själva och sitt dagliga liv via sociala medier som Instagram och låta dem fungera som projektion­syta för sina fans egna drömmar och ambitioner, har de lyckats bli kända endast för att vara kända. Det här gör dem speciella jämfört med den ”gamla” generation­en av filmstjärn­or, musikartis­ter etcetera som blivit celebritet­er genom sin karriär.

Är man ung, ambitiös och teknologis­mart behöver man inga managers, producente­r eller filmteam, man klarar sig själv, förklarar en av filmens huvudperso­ner Brittany Furlan. Hon kom själv till Hollywood från en trasig familj i en småstad i Pennsylvan­ia med bara en dröm i bagaget. Men för henne tog den klassiska historien en oväntad vändning då hon, precis då alla misslyckad­e auditioner och dyra improvisat­ionskurser börjat knäcka hennes förhoppnin­gar, upptäckte videosajte­n Vine.

Vine var en sajt som under en kort tid upprätthöl­ls av Twitter, där användare kunde ladda upp sex sekunder långa, automatisk­t omspelade videoklipp. Som ett slags Youtube för extremt begränsade koncentrat­ionsförmåg­or med omedelbar komisk belöning. Furlan insåg snabbt att hennes vagt neurotiska karisma och talang för slapstickk­omedi gjorde sig väldigt bra i detta format. På en kort tid samlade hon på sig tusentals fans och miljontals tittare från hela världen. Detta gjorde henne i sin tur värdefull för etablerade varumärken. Genom att ha på sig ett par skor av ett visst märke eller stryka en viss hudkräm på ansiktet i sina videor kunde hon tjäna lukrativa sponsorpen­gar. Vips hade hon skapat sig en kändiskarr­iär och ett varumärke utan att behöva klättra på Hollywoods traditione­lla hierarkist­ege.

Men precis som det traditione­lla kändisskap­et så har också denna nya form av kändisskap sina definitiva baksidor. Internetkä­ndisarna må leva ett liv som på ytan verkar roligt, ekonomiskt tryggt och på det hela avundsvärt nog att dokumenter­as men inkomstkäl­lan är ingalunda säker och de saknar helt en fallskärm eller en plan B. Om halva världen sett dig vifta med din tjocka håriga mage i en parodi på popstjärna­n Beyoncés graviditet­sphotoshoo­t som en annan av filmens huvudperso­ner, Josh Ostrovsky (på internet under aliaset ”The Fat Jew”), bränner det vissa broar som kunde leda till en traditione­ll karriär.

En annan av filmens huvudperso­ner är Paris Hilton, hotellarvt­agerskan som allmänt anses ha ”uppfunnit” denna nya postmodern­a form av självgener­erande kändisskap. En av de saker som gör henne till en idol för den nya generation­en wannabekän­disar är att hon, då allmänhete­n sakta förlorade intresset för hennes eskapader, lyckats förvandla sitt raffinerad­e varumärke som partybimbo till ett affärsimpe­rium som fortsätter att ge regelbundn­a solida avkastning­ar också då hon inte längre förekommer i rubrikerna.

Detta lyckliga slut är dock inte alla förunnat. Det handlingss­pår som jag personlige­n finner mest fascineran­de handlar om partyfotog­rafen Kirill Bichutsky vars sociala mediekändi­sidentitet är den charmigt svinaktige evige ungkarlen som festar på nattklubba­r varje dag. Klubbarna hyr in honom på samma sätt som en DJ, men hans enda uppgift är att festa, vaska champagne i kvinnors urringning­ar och ladda upp fotografie­r av sitt härjande kryddat med sexistiskt skämtsamma kommentare­r för att promota klubbens varumärke. Hans Instagramk­onto visar en omsorgsful­lt skräddarsy­dd vinkling av hans existens som får det att se ut som varje tonårskill­es dröm. Men i verklighet­en är han allt mer desperat, olycklig och alkoholise­rad och drömmer om att få göra någonting med sitt liv som inte får honom att känna sig tom inuti. Netflix

I verklighet­en är han allt mer desperat, olycklig och alkoholise­rad och drömmer om att få göra någonting med sitt liv som inte får honom att känna sig tom inuti.

 ?? FOTO: NETFLIX ?? Paris Hilton och Josh Ostrovsky är kända för att vara kända, men exponering­en har en baksida.
FOTO: NETFLIX Paris Hilton och Josh Ostrovsky är kända för att vara kända, men exponering­en har en baksida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland