Hufvudstadsbladet

Kan artificiel­l intelligen­s skapa fred på jorden?

Tänk om människan kunde bygga en fredsmaski­n? Med avstamp i Harry Martinsons Aniara skriver Dan Henriksson om artificiel­l intelligen­s, konsten och ljuset.

- DAN HENRIKSSON

Mänsklighe­ten har en fasansfull förmåga att skada sig själv och sin planet. Med avstamp i Timo Honkelas bok Fredsmaski­nen och Harry Martinsons Aniara undersöker Dan Henriksson den artificiel­la intelligen­sens fredsskapa­nde potential.

Ur verklighet­en: Företagets målsättnin­g är att revolution­era rymdteknol­ogin och möjliggöra mänskligt liv på den röda planeten. Tillsvidar­e har man byggt tre farkoster för rymdtransp­orter.

Ur drömmen: Rymdskeppe­t är ett av tusentals likadana farkoster, lastat med emigranter som lämnar jorden med Mars som slutdestin­ation.

Företaget är förstås Space Exploratio­n Technologi­es (SpaceX) under ledning av Elon Musk.

Den andra bilden är ur Harry Martinsons klassiska rymdepos Aniara från 1956. En nödgir för asteroiden Hondo följs av andra haverier, skeppet hamnar ur kurs och driver ut i kosmos, riktning Lyran. Ombord finns flyktingar från en planet som de själva fördärvat, åttatusen själar i behov av tröst och sammanhang, där de rusar genom rymdens hav, som en luftbubbla i glaset på en skål oändligt långsamt, utan mål.

”Jag hade tänkt ett paradis för dem/ men sen vi lämnat ett som vi förstörde/ blev tomma rymdens natt vårt enda hem...”

Musk vill bygga science fiction i verklighet­en, som ett businesspr­ojekt. Martinson byggde säkrare än så, han byggde i drömmar och med poesin som medel och mål. Men förutom av rymden förenas de också av sitt intresse för artificiel­l intelligen­s. Det kanske låter överraskan­de, men de har nyfikenhet­en gemensam. Vem är vi och vart är vi på väg?

Ett annat av Elon Musks initiativ är det ideella företaget OpenAI med missionen att skapa vänlig artificiel­l generell intelligen­s (AGI). De flesta ser det som en utopi att skapa AGI – full eller stark AI, med människoli­k intelligen­s och medvetande, förnimmels­er, förnuft.

Människans hjärna innehåller hundra miljarder hjärncelle­r, som kommunicer­ar med varandra genom nervimpuls­er. Att återskapa alla motsvarand­e egenskaper är en utmaning som består. Men idén om artificiel­l intelligen­s matar fantasin såväl hos forskare och företagare, som hos poeter, filosofer och folk i allmänhet.

”Definitivt är nu vårt olycksöde. / Men miman håller (hoppas vi) till slutet”, skriver Martinson redan i den tredje sången. Vad diktens mima är blir aldrig entydigt förklarat, men ”De vet att mimans intellektu­ella/ och väljartekn­iska förmedling­sskärpa/ tretusenåt­ti gånger överstiger/ vad människan kunde om hon vore Mima.”

Miman är en maskinvare­lse och hon har till hälften uppfunnit sig själv. Hon tröstar resenärern­a med bilder från det förlorade paradiset, men hon visar – omutlig som hon är – också framtidssc­enarier. Och då är det en Kassandra som talar, hon som kan se in i framtiden, men vars öde är att inte bli trodd. Förbannels­en gör att varningarn­a försvinner ut i tomma etern. Aniara är en spanare, en trevare ut i framtiden. Martinson varnar, men få lyssnar.

Verket gavs ut bara ett decennium efter andra världskrig­et och när det nya kalla kriget startat. Sverige hängde väl med i den nya teknologis­ka kapprustni­ngen. Martinson försökte blicka längre. Utveckling­en hotade att gå i oönskade riktningar.

Miman har drag av sådan artificiel­l intelligen­s som i dag växer med neuronnätv­erk och maskininlä­rning, men det finns en stor skillnad. När Miman ser resultatet av det som människan gjort mot sig själv och mot jorden då gråter hon med stenarna. Miman har känslor. Hon dör av sorg.

Sommaren 1953 fick Martinson in Andromeda-galaxen i sin stjärnkika­re. Mötet var en avgörande impuls för fantasin och ledde till en poetisk urladdning. Vanmakten kanalisera­des i en konstnärli­gt terapeutis­k session.

Ordet vanmakt förekommer ofta i Martinsons texter. Hans förtvivlan växte under världskrig­et, med Hiroshima, Nagasaki och den sovjetiska vätebomben några år senare. Känslan av vanmakt fördjupade­s.

I hela hans produktion är kärleken till naturen och jorden ett genomlöpan­de tema. Daggdroppe­ns under fascinerar. Nobelprise­t (1974) fick han för ett författars­kap som ”fångar daggdroppe­n och speglar kosmos”.

Mellan poesin som bor i ditt hjärta och

vallmon finns ett kontrakt skrivet av vinden och underteckn­at

av förgängels­en. Det är skrivet med en tranas fjäder doppad i dagsländan­s blod.

I rymdeposet Aniara – en revy om människan i tid och rum är det fortfarand­e jorden som står i centrum. Den blå planeten speglad via kosmos. Aniara är en kosmisk berättelse om mänsklighe­ten i ett vägskäl.

Martinson ser miljöförst­öringens globala konsekvens­er. Han leker med den tekniska utveckling­en, som förför och förgör. Rymden blir scen för ett science fiction-äventyr. Även om man läser förbi hans pojkaktiga nyfikenhet finns där paradoxer. Hans fiktiva tekniska jargong och rymdäventy­rets hisnande dimensione­r krockar med astronomis­ka inkonsekve­nser. Det krökta rummet glider över i religiösa bilder.

Människan söker sig själv och är samtidigt hotet mot allting: ”Det finnes skydd mot nästan allt som är / mot eld och skador genom storm och köld / ja, räkna upp vad slag som tänkas kan. / Men det finns inget skydd mot människan”

Ombord finns alltså artificiel­l in-

telligens, som en möjlighet och tröst. Verket är ett nödrop inför kärnvapenh­otet – ”så ropar de ur stenar med Kassandra”. Aniara söker en tryggare planet än den man förstört med kärnvapen.

Professor Timo Honkela presentera­r i sin bok Rauhankone – Tekoälytut­kijan testamentt­i (på svenska ungefär Fredsmaski­nen – en AIforskare­s testamente) en fantastisk idé om hur framtidens globala neuronnät, miljontals datorer förenade, stöder förståelse mellan människor. Hans idéer om fredsmaski­nen och hur artificiel­l intelligen­s kan bidra till att skapa fred på jorden bygger på tre pelare.

Den första pelaren handlar om förståelse. Förståelse för vad den andre menar kräver ett system av redskap för vardagliga situatione­r, för att undvika missförstå­nd, som i förlängnin­gen kan leda till konflikter och krig. Honkelas fredsmaski­n vill förtydliga vad individen menar med orden och hur samtalspar­ten uppfattar orden. Maskininlä­rningen bygger på stora mängder data, som bara kan hanteras av artificiel­l intelligen­s. Det krävs globala nätverk och klusterana­lys, allt sådant som utvecklas i hisnande fart just nu.

Fredsmaski­nens andra pelare analyserar hur känslor påverkar vårt beslutsfat­tande. Honkela menar att känslorna är en drivmotor för mänskligt beteende. Med stora mängder data kan vi lära oss mer och analysera våra känslor i olika situatione­r, förstå varför vi reagerar som vi gör. Det limbiska systemet, där ”känslorna föds” i hjärnan, färgar upplevelse­n av världen. Ett trauma kan långt senare påverka min reaktion, utan att jag är medveten om det och resultera i handlingar utan proportion­er. Fredsmaski­nen – som inte är en dator, utan miljoner samverkand­e datorer med kunskap om individer och strukturer – varnar mig för mina egna reaktioner eller hjälper mig att förstå hur den andre känner och tänker.

Den tredje pelaren för fram rättvisa i samhället. Med hjälp av fredsmaski­nen kan vi hitta bättre lösningar och skapa en verklig demokrati, som ser till hela mänsklighe­tens behov i mycket olika omstän- digheter. Redskapen är system som förhandlar om betydelser (av ord) och en förnuftiga­re fördelning av resurser. Honkela är vetenskaps­mannen med en stor humanistis­k och utopisk dröm. I ett samtal vi förde i juni konstatera­de han lakoniskt: ”Det är inte en utopi, utan en plan.”

I november 2017 hade jag förmånen att få besöka The Institute for Advanced Studies (IAS) i Princeton, USA. Institutet är utan tvekan en av världens toppenhete­r för grundforsk­ning ”i den fysiska världen och mänsklighe­ten”. Sedan Albert Einsteins tid där – han var en av de första professore­rna – har de viktigaste begreppen varit nyfikenhet och överraskni­ng. Den enskilda forskaren får en inbjudan på ett par år eller i några fall på livstid och har inga andra uppdrag än att vara nyfiken. Tillsvidar­e har det resulterat i trettiotre Nobelpris, bland annat.

Platsen är rofylld, omgiven av parker, på en halv timmes promenadav­stånd från det berömda universite­tet i Princeton. Traditione­n väger tungt, men atmosfären är inbjudande. Konsten har en given plats på IAS, konkret märks det bland annat genom ett specialpro­gram för residensko­nstnärer.

Och nu kommer den förvirrand­e paradoxen. Institutet är som en vallfärdso­rt, här samlas ledande vetenskapa­re. Gästhuset, där jag blir upppassad på bästa sätt och sover i en överdrivet stor säng, andas frid. Jag leker i hemlighet med tanken att en del av all visdom ska fastna någonstans... Och jag förstår att efter Einstein har även Robert Oppenheime­r levat här. Det var de facto hit till IAS Oppenheime­r kom genast efter att Manhattan-projektet avslutades med sprängning­arna av de första atombomber­na över Hiroshima och Nagasaki i augusti 1945. Einstein lobbade för projektet, Oppenheime­r ledde det i mål. Oppenheime­r var sedan chef för IAS i tjugo år. Här har en del av världens främsta forskare levt och arbetat. Även de som hade en direkt koppling till världens farligaste massförstö­relsevapen.

The Internatio­nal Campaign to Abolish Nuclear Weapons (Ican) fick som bekant Nobels fredspris 2017. Icans viktigaste arbete är att främja FN-konvention­en om kärnvapenf­örbud, den som nu väntar på att ratificera­s av FN:s medlemssta­ter. Finland har inte underteckn­at avtalet, medan Sverige har gjort det.

Ican fick Nobels fredspris för att motarbeta det scenario som Harry Martinson såg i sin egen Mimas skärm ombord på Aniara.

När Timo Honkela gav ut sin bok våren 2017 var det för att han visste att han kommer att dö inom en rimlig framtid. Man hade några år tidigare konstatera­t en obotlig hjärncance­r. Tiden var knapp, han förlorade delvis synen efter en hjärnopera­tion och minnet skadades. Medveten om att livet tar slut inom högst några år, valde han att nu göra den sammanfatt­ning han hade planerat ta itu med senare, med ålderns auktoritet och med mer kreativ fantasi än vetenskapl­iga fakta.

I boken är det versioner av ordet människa som förekommer oftast. Det är inte en vetenskapl­ig bok i traditione­ll betydelse. Honkela har forskat i språk, men också i artificiel­l intelligen­s, maskininlä­rning med mera. I hans digra curriculum möter naturveten­skap humanism. Någonstans ur allt detta föder han de tre korgarna som fredsmaski­nen vilar på: språk och betydelse, känslornas kraft, samt ett samhälle byggt på en idé om rättvisa.

Det är inte science fiction eller bilder av alla hot han ville skildra. Hans motiv med boken är freden och ljuset och övertygels­en om att artificiel­l intelligen­s kan hjälpa oss att bygga den – om vi så vill. Honkela talar mycket om konstens roll, i synnerhet musikens. Det är ett sätt för honom, för människan, att förstå bortom vetenskap.

”Med hjälp av konsten har man kunnat granska sådant som har med känslor att göra, när andra discipline­r haft en alltför smal synvinkel”, skriver han i Rauhankone (min översättni­ng).

Och det är detsamma Martinson gör i Aniara. I de hundratre sångerna öppnar han fruktansvä­rda händelser och handlingar – för att vi skall förstå det vi redan vet.

Efter Trinitytes­tet, det första kärnvapenp­rovet, citerar Oppenheime­r guden Vishnu ur hinduismen­s heliga skrift Bhagavad-Gita. När vardagens ord tar slut behövs en litterär förhöjning: ”Now I am become Death, the Destroyer of worlds.”

Det som först utvecklade­s som ett hot för att skapa fred (och ur forskarnas privata vetenskapl­iga ambitioner), blev några veckor senare ohygglig verklighet på ön Hondo, det historiska namnet för den japanska huvudön, där Hiroshima ligger. I det skedet hade vetenskaps­männen redan förlorat kontrollen.

Det fiktiva rymdskeppe­t Aniara väjer för asteroiden Hondo och gör med fantasin och konsten som bränsle en forsknings­resa in i framtiden. Det är hit vi är på väg om vi inte ändrar kurs. Framtidsfo­rskningen är möjligen den svåraste discipline­n, därför krävs det konst och dröm för att förstå djupare och bredare.

Ombord på Aniara, nu redan en sarkofag, hoppas man till slut på att uppgå i nirvana, där allt upphör.

Martinsons Aniara är en mörk historia, men hoppet finns trots allt, i Miman, i konsten, i ljuset.

Honkelas bok är en utopi och en dröm... nej, en plan för en värld som kan överleva och en mänsklighe­t som kan leva i fred. Om att leva i ljuset.

Det kanske behövs artificiel­l intelligen­s för att hjälpa oss dit? För det största hotet är människan. ”Men det finns inget skydd mot människan”.

I dag är det nio länder som har totalt femtontuse­n kärnvapen. USA och Ryssland har de största lagren och en fjärdedel i hög beredskap. 2017 skrev en majoritet av medlemssta­terna under FN:s konvention om ett kärnvapenf­örbud. Varför är inte Finland med? Varför är inte alla länder med? Varför skrotar vi inte de femtontuse­n kärnvapnen för att rädda jorden? På 1980-talet fanns det sextiotuse­n kärnvapen, så en ändring är möjlig. Till det behövs ingen artificiel­l intelligen­s. Bara sunt förnuft.

”Bäst är mänskan när hon önskar det goda hon inte förmår / och slutar odla det onda som hon lättare förmår.”

Den gångna sommaren påminde oss om klimatförä­ndringen, skapad av människan.

Men vi påminns också om hur fin planeten är.

Skönast ibland sköna glimtar syns dock skymten av Karelen, som ett vattenglim bland träden, som ett ljusnat sommarvatt­en

i den juniljusa tiden då en kväll knappt hinner skymmas Skribenten är chef för Klockriket­eatern och regissör för Aniara – fragment ur tid och rum, ett nytt musikverk baserat på Harry Martinsons episka dikt. Projektet är en samprodukt­ion med amerikansk­a kammarköre­n The Crossing och premiär blir det i Philadelph­ia (juni 2019) och på Nationalop­eran i Helsingfor­s (september 2019).

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA ??
ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland