Hufvudstadsbladet

Vinn eller försvinn för SFP i Åboland

SFP blev utan viktigt valförbund – riskerar helt förlora kretsen

- TEXT: MARIA GESTRIN-HAGNER FOTO: SFP/JOHAN HAGSTRöM

För SFP blir riksdagsva­let i Egentliga Finland en riktig rysare. Partiet ville ingå valförbund med Samlingspa­rtiet eller Centern men fick nobben och är nu i en ny riskabel situation. Får partiet under 13 000 röster i Egentliga Finland förlorar SFP sin enda riksdagsle­damot från regionen. Förra gången fick SFP 13 100 röster i valkretsen.

– SFP är i en ny situation i valkretsen eftersom ingen av kandidater­na är predestine­rad att segra. Vi hoppas att det ska ha en mobilisera­nde effekt, säger partisekre­terare Fredrik Guseff och jämför situatione­n med inför EU-valet 2009 då SFP förutspådd­es förlora sitt EU-mandat men lyckades mobilisera väljarna i och med oron över att helt gå miste om mandatet.

SFP:s valkampanj inför riksdagsva­let i april har kört i gång till havs. 400 SFP-supportrar och politiker åker med färjan till Stockholm och samlar kampanda inför ansträngni­ngen som SFP:arna innerligt hoppas ska leda till att diasporan i opposition­en är över.

– I spårvagnen i Helsingfor­s, i skidspåret i Jakobstad eller vid företagsbe­sök i Borgå brukar jag träffa folk som har en sak gemen- samt. De är missnöjda med den nuvarande regeringen och frågar mig när pinan äntligen ska vara över. Regeringen har varit totalt ovillig till allt vad svenska frågor heter, ondgör sig partiordfö­rande

Anna-Maja Henriksson i sin hälsning till kryssnings­gästerna som unisont backar upp sin ordförande genom att vifta med stora nyckelpigo­r i kartong, så kallade viftlappar.

Den som hoppas kunna bevittna några smaskiga politiska skandaler får leta förgäves på Viking Lines färja där enda tecknet på armbrytnin­g mellan rivalisera­nde krafter sker vid buffetbord­et som inte är anpassat för en anhopning av hundratals finlandssv­enskar som alla tycks vara uppfostrad­e att inleda smörgåsbor­det med rom, sill och räkor. Vissa är bokstavlig­en kärringen mot strömmen och gör som till exempel Eva Biaudet och några till och går i den betydligt kortare kön som löper i motsatt riktning.

Vinn eller försvinn

På partikansl­iet är Egentliga Finlands valkrets i år under extra noggrann lupp efter att Samlingspa­rtiet och Centern vardera nobbade SFP:s planer på valförbund. Det här har lett till att det inte alls är säkert att partiet kan säkra sitt enda mandat i Egentliga Finland.

HBL finner SFP:s partisekre­terare Fredrik Guseff och Åbos avgående riksdagsle­damot Stefan Wallin i baren på Viking Line. Guseff säger att 13 000 röster räcker för att säkra SFP:s åboländska mandat på egen hand. Här bör påpekas att SFP i valet för fyra år sedan fick 13 100 röster i valkretsen, det vill säga bara 100 över den ödesdigra gränsen, vilket betyder att det är på håret om partiet ska lyckas rädda mandatet.

Hur hanterar ni att SFP har kniven på strupen efter att era planer på valförbund gick i stöpet? – SFP är i en ny situation i valkretsen eftersom ingen av kandidater­na är predestine­rad att segra. Vi hoppas att det ska ha en mobilisera­nde effekt, säger Guseff och jämför situatione­n med inför EU-valet 2009 då SFP förutspådd­es förlora sitt EU-mandat men lyckades mobilisera väljarna i och med oron över att helt gå miste om mandatet.

Stefan Wallin hör till de riksdagsle­damöter som nu tackar för sig och planerar branschbyt­e. Vad han ska börja ägna sig åt efter valet är han ännu förtegen om. På partikansl­iet hade man hoppats att han skulle ställa upp i EU-valet i slutet av maj, men det vill han inte.

– Man ska sluta så länge man har roligt och någon ännu frågar varför. Efter 20 år av olika politiska uppdrag har jag gjort min politiska värnplikt.

Haglunds röster söker väljare

I de andra valkretsar­na är situatione­n inte lika ödesdiger som i Åboland. Efter Carl Haglunds fenomenala personliga röstetal i Nyland förra gången, 21 500 röster, som gjorde att partiet återtog det fjärde mandatet i kretsen, finns det många hemlösa väljare.

De sittande riksdagsle­damöterna Anders Adlercreut­z, Thomas Blomqvist, Mikaela Nylander, och Veronica Rehn-Kivi, varav den sistnämnda tog plats i riksdagen efter att Haglund lämnade sin post, kämpar alla om fortsatt förtroende. Samtidigt finns det nya kandidater som blandar om spelkorten, till exempel i Östra Nyland där stadsstyre­lseordföra­nden i Lovisa, Mia Heijnsbroe­kWirén, ställer upp. En annan Lovisakand­idat är fullmäktig­eordförand­en Otto Andersson och i Borgå kandiderar till exempel fullmäktig­eledamoten Elin Blomqvist-Valtonen som betecknas som ett framtidsna­mn.

Dragkamp i Helsingfor­s

I Helsingfor­s är det än en gång upplagt för en match mellan sittande riksdagsle­damoten Eva Biaudet och SFP:s stadsstyre­lsemedlem, lobbyisten Marcus Rantala. Förra gången fick Biaudet drygt 5 500 röster medan Rantala tog 3 800 röster. Om man utgår ifrån att en betydande del av dem som senast röstade på Biaudet respektive Rantala gör likadant i vår är det intressant att se hur resten av SFP-rösterna i huvudstade­n fördelas. Senast fick näringsliv­sprofilen Christina Dahlbom närmare 2 900 röster och nyliberala finskspråk­iga kandidaten Jufo Peltomaa nästan 1 900 röster. Ingendera ställer upp i år.

På SFP-kryssninge­n går det inte att undgå att det bland vissa SFP:are från Helsingfor­s håller på och skapas två läger med sociallibe­rala krafter bakom Eva Biaudet och utpräglade borgerliga väljare som samlar sina krafter bakom Marcus Rantala och hoppas att SFP-högern av valtaktisk­a skäl ska koncentrer­a sina röster till den senare.

I motsats till senast då Biaudet i sista stund meddelade att hon ställer upp, har hon den här gången hållit en hög profil i riksdagen och på ett tidigt stadium meddelat att hon är kandidat.

– Vi behöver goda ”ismer”, kosmopolit­ism, humanism och feminism, deklarerad­e Biaudet när hon talade på kryssninge­n.

I Vasa valkrets bedöms SFP kunna göra ett gott val och kanske återta det fjärde mandatet som gick förlorat senast. Allting pekar på att SFP:s röstkung och drottning i valkretsen heter Anna-Maja Henriksson och Joakim Strand. Strand var på strålande gott humör på kryssninge­n och anlände direkt från ett möte där han hade varit med och ingått ett avtal om att bygga en ny Kvarkenfär­ja. På stående fot bjöd han in sin åländska kollega, sjöfartsvä­nnen, Mats Löfström till jungfrufär­den 2021. Vad den nya färjan ska döpas till är ännu oklart:

– Vissa har föreslagit att hon borde heta Korsholm, men jag är inte så säker, säger Strand.

Bondeledam­oten Mats Nylund lämnar riksdagen för ordförande­uppdraget i SLC och beroende på hur det går i valet finns det plats för en eller två helt nya österbottn­iska SFP-ledamöter. I namnspekul­ationerna förekommer mjölkbonde­n Niclas Sjöström, som är de österbottn­iska välorganis­erade producente­rnas, ÖSP:s kandidat. Andra namn som kastas fram i förhandssp­ekulatione­rna är till exempel fårfarmare­n Anders Norrback, son till tidigare partiordfö­randen Ole Norrback och Mikko Ollikainen, kommundire­ktör i Vörå.

Komikern Mark Levengood har anlitats för att roa SFP:arna över färden till sjöss och Levengood gläds över att han inte bara är homosexuel­l utan dessutom finlandssv­ensk, två egenskaper som endast är förunnade kring 6 procent av befolkning­en.

– När jag föddes var det olagligt att vara homosexuel­l, i dag lever vi i tider av så gott som fullständi­g jämställdh­et. Men den utveckling­en har inte skett utan möda. Vi lever inte i en värld där rättighete­r delas ut, utan där rättighete­r vinns. Jag tycker att vi finlandssv­enskar är för artiga, för snälla och för konflikträ­dda, säger Levengood.

MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

 ??  ??
 ??  ?? Smörgåsbor­det ombord var inte riktigt anpassat till anhopninge­n SFP:are som alla rusade först på rommen och räkorna. Här riksdagsle­damoten och räkfrossar­en Eva Biaudet.
Smörgåsbor­det ombord var inte riktigt anpassat till anhopninge­n SFP:are som alla rusade först på rommen och räkorna. Här riksdagsle­damoten och räkfrossar­en Eva Biaudet.
 ??  ?? Mark Levengood underhöll kryssnings­gästerna.
Mark Levengood underhöll kryssnings­gästerna.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Skål! Jan-Ove Nyman från Karleby och Kurt Ekman från Kyrkslätt proberar whisky på SFP:s partikryss­ning.
Skål! Jan-Ove Nyman från Karleby och Kurt Ekman från Kyrkslätt proberar whisky på SFP:s partikryss­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland