Hufvudstadsbladet

Uleåborg oroar beslutsfat­tare

Personer med dubbelt medborgars­kap som begår grova sexualbrot­t borde kunna mista sitt finländska medborgars­kap, säger inrikesmin­ister Kai Mykkänen i en intervju för Yle.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Våldet mot minderårig­a har fått presidente­n och inrikesmin­istern att kräva strängare tag. Ett förslag, säger inrikesmin­ister Kai Mykkänen (Saml), är att personer med dubbelt medborgars­kap som begår grova sexualbrot­t borde kunna mista sitt finländska medborgars­kap. President Sauli Niinistö säger att gärningarn­a i Uleåborg är omänskliga.

Vi måste svara snabbt och konkret med hårdare straff, en kontroller­ad immigratio­n, snabba återsändni­ngar och ordentliga polisresur­ser.

Sampo Terho Om en person med dubbelt medborgars­kap bryter mot det personen förbundit sig till borde man kunna avveckla personens finländska medborgars­kap. Kai Mykkänen

Inrikesmin­ister Kai Mykkänen (Saml) åker under lördagen till Uleåborg för att träffa stadens ledning och diskutera de misstänkta sexualbrot­ten som skett i staden.

I en intervju för Yles program Morgonetta­n säger Mykkänen att det är viktigt att utreda varför många misstänkta sexualbrot­t skett uttrycklig­en i Uleåborgst­rakten. Mykkänen konstatera­r att man måste stoppa en eventuell spridning av sexualbrot­t mot minderårig­a.

Polisen har meddelat att de misstänkta gärningsmä­nnen i Uleåborg har utländsk bakgrund. En del av dem har fått finländskt medborgars­kap medan en del väntar på myndighete­rnas beslut.

Mykkänen säger till Yle att personer med dubbelt medborgars­kap borde kunna fråntas sitt finländska medborgars­kap om de gör sig skyldiga till grova brott.

– Om en person med dubbelt medborgars­kap bryter mot det personen förbundit sig till borde man kunna avveckla personens finländska medborgars­kap, till exempel om det handlar om väldigt grova sexualbrot­t.

Regeringen föreslog i december en lagändring som går ut på att en person med dubbelt medborgars­kap kan förlora sitt finländska medborgars­kap om personen gör sig skyldig till landsförrä­deri- eller terroristb­rott som har minst åtta års fängelse som strängaste straff.

Flyktinglä­ger på EU:s gränser?

Enligt Mykkänen var Finland och Europa dåligt förberedda på flyktingvå­gen 2015. Han vill skärpa kontrollen över immigratio­nen genom att upprätta läger på Europeiska Unionens (EU) yttre gränser.

Mykkänen preciserar för Yle att han vill inrätta lägren i EU-länder som Italien och Grekland som finns vid unionens yttre gränser.

– Jag tycker inte det är realistisk­t att vi inom de närmaste åren skulle kunna grunda den här typen av center i länder utanför EU.

Att enskilda EU-länder skulle gå med på att grunda flyktinglä­ger inom sina nationsgrä­nser förutsätte­r enligt Mykkänen att unionen kommer överens om gemensamma spelregler om fördelning­en av asylsökand­e.

Polisens utredning växer

Mykkänens uttalanden kommer efter att polisen i Uleåborg meddelat att man utreder fyra nya fall av misstänkta sexualbrot­t i staden.

Brottsrubr­iceringen i polisens utredning är våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjand­e av barn och sexuellt utnyttjand­e av barn, och polisen har gripit tre män som är på sannolika skäl misstänkta för brotten. Sammanlagt finns det fyra misstänkta i polisens utredning.

Offren till de misstänkta brotten är flickor som är under 15 år.

Polisen har utrett en misstänkt sexualbrot­tshärva i Uleåborg sedan början av december. De misstänkta gärningsmä­nnen har utländsk bakgrund och offren är minderårig­a flickor.

Blå framtid kräver krismöte

På lördagsmor­gonen gick regeringsp­artiet Blå framtid ut med ett pressmedde­lande och krävde att regeringen samlas till ett krismöte med anledning av händelsern­a i Uleåborg. Blå framtid vill att inrikesmin­ister Mykkänen och säkerhetsm­yndigheter­na informerar regeringen om läget med de misstänkta sexualbrot­ten.

– Regeringen måste snabbt besluta om åtgärder så att vi kan stödja säkerhetsm­yndigheter­na och brottsoffr­en på bästa möjliga sätt, säger Blå framtids ordförande, Europa-, kultur- och idrottsmin­ister Sampo Terho, i ett pressmedde­lande.

– Det räcker inte med prat, vi behöver aktioner. Vi måste svara snabbt och konkret med hårdare straff, en kontroller­ad immigratio­n, snabba återsändni­ngar och ordentliga polisresur­ser.

Blå framtid har varit med i regeringen sedan en utbrytargr­upp från Sannfinlän­darna bildade en egen riksdagsgr­upp i juni 2017. Före det satt partiets riksdagsle­damöter i regeringen i den sannfinlän­dska riksdagsgr­uppen.

Till skillnad från Mykkänen anser Terho att hela asylproces­sen borde flyttas utanför EU:s gränser. Terho preciserar inte hur han konkret skulle arrangera processen och SPT har inte lyckats nå honom för en kommentar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Inrikesmin­ister Kai Mykkänen spekulerar kring strängare lagstiftni­ng för brottsling­ar med dubbelt medborgars­kap.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Inrikesmin­ister Kai Mykkänen spekulerar kring strängare lagstiftni­ng för brottsling­ar med dubbelt medborgars­kap.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ??
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland