Hufvudstadsbladet

Qatar-resan får hård kritik

Kritiken mot landslaget­s januariläg­er är skarp. Bollförbun­det spelar en dubbelroll i Qatar.

- SPT/MATS AHLNäS

– Finland hade kunnat påverka allra mest genom att inte ordna sitt läger där (i Qatar). Det hade gett ett starkt budskap och sett snyggt ut i förbundets nya anda, säger Ilari Äijälä, projektled­are för ”Rött kort till rasism” och en aktiv kraft i att öka förståelse­n för frågor om etik, diskrimine­ring och sexuella minoritete­r i finländsk fotboll.

Bollförbun­det har hamnat i skottglugg­en den senaste tiden. Sedan det blev klart att herrlandsl­aget inleder 2019 med att åka på träningslä­ger till Qatar har det pyrt runt förbundet.

I tisdags gick Helsingin Sanomat ut med att Riku Riskivalde att tacka nej till lägret av etiska skäl. Det blev en stor nyhet och det skrevs över hela Europa om Riski.

Kaari Mattila, generalsek­reterare vid Förbundet för mänskliga rättighete­r i Finland, anser att det är talande för hur medier arbetar.

– Medier tycker om nyheter som kan belysa en person eller ett mästerskap. Jag anser att det finns brist på en djupare diskussion om mänskliga rättighete­r inom idrott. Hur tänker Finland i den här typen av frågor? På förbundsni­vå bör man fundera på sådant.

Mattila understryk­er att idrottare inte borde sättas i ett läge där man tvingas välja. De internatio­nella och nationella förbunden borde föra en kontinuerl­ig diskussion, tänka till och fatta besluten utifrån korrekt informatio­n.

”Tufft läge för spelarna”

Mattila får medhåll av Ilari Äijälä. Han är styrelseme­dlem i spelarfack­et i Finland (JPY), projektled­are för ”Rött kort till rasism” och en aktiv kraft i att öka förståelse­n för frågor om etik, diskrimine­ring och sexuella minoritete­r i finländsk fotboll.

– Det blir ett väldigt tufft läge för spelarna – speciellt om man är debutant och landslaget har varit en dröm. Jag funderade på det här och vet ärligt talat inte hur jag skulle ha gjort. Det är en ära att spela i landslaget och därför blir det så svårt att tacka nej.

Äijälä, som avslutade sin spelarkarr­iär 2017, välkomnar den debatt som Riski väckte till liv.

– Jag tror inte att Riku hade trott att det skulle bli så här stort. Omfånget av publicitet­en visar bristen på diskussion i de här frågorna. När jag hörde om Rikus beslut började jag le. Det var den dagens finaste nyhet.

Kaari Mattila säger att Finland är ett demokratis­kt land och idrottare har alla möjlighete­r att visa sin ståndpunkt om de vill.

Hon poängterar ändå att man pratar om två olika former av makt. Ansvaret ska ligga hos förbunden. De har möjlighet att påverka på ett annat sätt.

– Om det finns något positivt med att Qatar ska arrangera VM, är det att många har lärt sig något. Idrottare har makt på sitt sätt. De kan påverka som förebilder och det är utmärkt om de vill stå för saker. De är ingen isolerad ö.

Ett kontrovers­iellt VM-värdland

Var ligger då problemati­ken i att åka till Qatar på träningslä­ger?

Landet arrangerar fotbolls-VM 2022 – ett kontrovers­iellt val. Rapporteri­ngen om hur landet fick värdskapet och förhålland­ena vid arenabygge­na har präglats av skarp kritik.

Människorä­ttsorganis­ationerna Amnesty och Human Rights Watch har upprepade gånger publicerat larmrappor­ter om stora brister i arbetstaga­rnas rättighete­r. Tonen har varit hård. De har bland annat rapportera­t om slavliknan­de förhållan- den, uteblivna löner och tusentals dödsfall bland arbetarna.

Efter internatio­nella påtrycknin­gar har Qatar tvingats justera sin lagstiftni­ng, men så sent som förra hösten kom Amnesty med en rapport där det framgår att en mängd arbetstaga­re inte har fått lön på flera månader. Det är fortfarand­e oklart hur arbetstaga­rnas situation ser ut konkret.

Under veckan har en nordisk delegation besökt Qatar för att få mer kunskap om läget och försöka utöva påtrycknin­gar genom dialog. Det är en fortsättni­ng på de nordiska förbundens besök 2016 – en resa där Mattila var med som en av de nordiska människorä­ttsexperte­rna.

Enligt Mattila är det inget fel med att förbundsfo­lk åker till Qatar. Det kan vara viktigt för att förstå och försöka påverka situatione­n samt när man drar upp riktlinjer för hur man agerar i framtiden i liknande frågor.

Att samtidigt utnyttja fina sportsliga förhålland­en är däremot problemati­skt.

– Det ger ett väldigt spretigt budskap när man också utnyttjar de idrottslig­a fördelarna. Enligt min mening skulle man inte ha ordnat ett träningslä­ger i Qatar. Man kan inte kombinera de två olika sakerna på ett bra sätt, säger Mattila.

”En absurd tanke”

De senaste åren har Finland åkt på januariläg­er till Förenade Arabemirat­en – ett annat land som har fått hård kritik för sin syn på mänskliga rättighete­r. Årets samling är än-

Nu hade Finland kunnat påverka allra mest genom att inte ordna sitt läger där. Det hade gett ett starkt budskap och sett snyggt ut i förbundets nya anda. Det blåser nya vindar där, men det tar ett tag att hitta riktningen.

Ilari äijälä

då annorlunda i och med rapporteri­ngen som är direkt anknuten till Qatars VM-värdskap.

Mattila menar att Qatar är ett relativt lätt land att kritisera.

– Kritiken är helt befogad och man ska sätta stor press på Qatar, men olika aktörer är ovilligare att kritisera större länder där mästerskap ordnas.

Från Bollförbun­dets håll har man velat skilja på idrotten och politiken.

– Det är en absurd tanke i dag. Bollförbun­det har en massa att förbättra och nu förs den här diskussion­en. Nu gäller det att lära sig och titta framåt, säger Äijälä.

Tror du att förbundet har lärt sig? – Man tvingas fundera på sina värderinga­r och val. Debatten kommer att väckas igen om nästa läger. Det blir tufft att stå över ett eventuellt VM, men nu hade Finland kunnat påverka allra mest genom att inte ordna sitt läger där. Det hade gett ett starkt budskap och sett snyggt ut i förbundets nya anda. Det blåser nya vindar där, men det tar ett tag att hitta riktningen.

Efter de intensiva dagarna har Bollförbun­dets ordförande Ari Lahti sagt att man lär tänka till innan man slår fast nästa lägerdesti­nation.

– På förbundet förstod man nog inte att det här skulle bli så stort. Man borde ha varit mer förberedd och öppnat beslutsgån­gen ännu mer, säger Äijälä.

På fredag spelar Finland mot Estland. Matchen startar klockan 14.00 och sänds i Viasats kanaler.

 ?? FOTO: SPT/MATS AHLNäS ?? Ilari Äijälä ställer sig kritisk till landslaget­s läger i Doha.
FOTO: SPT/MATS AHLNäS Ilari Äijälä ställer sig kritisk till landslaget­s läger i Doha.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland