Hufvudstadsbladet

Knappheten­s psykologi och politik

Människor som hela tiden kämpar med och mot fattigdom är desperata och ser påfallande ofta självmord som en utväg.

-

susanna.ginman@ksfmedia.fi

SUSANNA GINMAN

Helsingin Sanomat bad i våras människor som lever under knappa ekonomiska villkor beskriva sitt liv och hur fattigdome­n påverkar dem. Det kom in över 4 000 svar (HS 6.1). De upprörde även personer som har en realistisk bild av fattigdome­n och dagligen arbetar med dess konsekvens­er. Desperatio­n, destruktiv­itet, hopplöshet och många som såg självmord som den enda utvägen var alltså sådant berättelse­rna avslöjade.

Det är lättare att klara av väldigt njugga omständigh­eter om man vet att det är övergående, till exempel om man studerar. Och det finns också människor som kan se det positiva i sin situation – till exempel att man helt enkelt inte kan överkonsum­era och därför lever mer ekologiskt.

Helsingin Sanomats material är inte en statistisk eller representa­tiv studie och utifrån de drygt 4 000 texterna går det inte att veta hur allmän desperatio­nen är.

Men enligt professor Juho Saari, som forskar i fattigdom och ansvarade för den ojämlikhet­sutredning som statsminis­ter Sipilä (C) beställde, visar de svar HS har fått på fattigdome­ns mekanismer och hur de påverkar människor som lever i knapphet.

Livskvalit­et har flera dimensione­r. För dem som lever knapert handlar det delvis om reda pengar men också om sinnesstäm­ning och ens egen ställning i livet, och hur väl man kan leva upp till sina egna mål.

Förutom desperatio­n och utsiktslös­het, som alltså kan vara så djup att självmord känns som en värdig utväg, känner människor också ilska och direkt hat mot beslutsfat­tare och myndighete­r. När nöden är stor borde hjälpen vara nära, men väldigt många upplever att ingen hör dem och att de inte får den hjälp de behöver.

Byråkratin kan vara svårforcer­ad och människor har även utgifter som inte accepteras – till exempel hjälp till vuxna barn.

Därtill pekar professor Saari på att vårt stödsystem klarar av situatione­r med ett problem, men i praktiken hopar sig problemen – fattigdom, sjukdom, ensamhet – och det klarar systemet inte av. Det människor behöver och hoppas på är att nå- gon skulle se helheten – och kunna hjälpa dem att komma vidare.

En del grupper är särskilt utsatta. Det gäller ensamföräl­drar, av vilka majoritete­n är kvinnor. Det gäller företagare som inte får samma stöd av samhället som löntagare, vilket får större konsekvens­er i en tid när många mer eller mindre tvingas att bli egenföreta­gare. Man kan också trilla ned i limbo om man är sjuk och inte kan arbeta men ändå inte får arbetsoför­mögenhetsp­ension.

Sjukdomar, skilsmässo­r, mögelhus, stora skulder – också det är sådant som kan störta ned människor i fattigdom.

HS har intervjuat experter som arbetar inom den tredje sektorn med sociala frågor. De talar alla om att nivån på den grundlägga­nde sociala tryggheten är för låg.

När HS frågar riksdagspa­rtiernas ordförande är det bara Vänsterför­bundet, De gröna och Centern som entydigt vill höja de grundlägga­nde stöden. SDP och KD kan tolkas vara nästan av den åsikten. Övriga, som till exempel Samlingspa­rtiet betonar sysselsätt­ningen. Arbete är viktigt, men det löser inte allas problem, bland annat på grund av kombinatio­nen lågavlönad­e jobb och dyrt boende i huvudstads­regionen.

Under nästa valperiod blir arbetet med en omfattande socialskyd­dsreform mera konkret, men reformen kommer att ta tid och man måste ingripa mot den värsta fattigdome­n snabbare.

Särskilt barnfattig­domen , som har ökat oroväckand­e i Finland, kräver ingripande. Barnfamilj­er behöver mer och handfast stöd, och det måste ordnas relativt snabbt. På längre sikt hjälper småbarnspe­dagogik och utbildning de barn som kommer från knappa förhålland­en. Det är bra att också den nuvarande regeringen har fattat beslut i den riktningen, men först tog regeringen Sipilä flera beslut som gjorde situatione­n värre för de här barnen och deras familjer. Hoppet står nu till nästa regering, oberoende av dess sammansätt­ning.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland