Hufvudstadsbladet

”Socialdemo­kraterna tvingas bedriva Centerpart­iets politik”

Alliansen är inte död. Det kan däremot Socialdemo­kraterna mycket väl snart vara, säger svenska Centerpart­iets andre man.

- SPT-ARI SUNDBERG

På onsdag ska riksdagen i Sverige rösta om huruvida Socialdemo­kraternas partiledar­e Stefan Löfven blir landets statsminis­ter.

Detta om Liberalern­a på söndag följer Centerpart­iets exempel och godkänner den överenskom­melse man förhandlat fram med Socialdemo­kraterna som villkor för att man ska stödja valet av Löfven, och därmed få ihop en ny regering i Sverige.

Anders W Jonsson, riksdagsle­damot och förste vice ordförande för svenska Centerpart­iet, säger till SPT att han hoppas Liberalern­a säger ja.

– Redan i december hade vi en omröstning om Löfven, men den gången med en mycket sämre överenskom­melse. Och redan då sade Liberalern­a att de var beredda att släppa fram Löfven.

Regeringsb­ildningen i Sverige har låtit vänta på sig sedan riksdagsva­let i september, och de besvärliga förhandlin­garna har redan tre gånger följts av misslyckan­den i valet av statsminis­tern.

Men på lördagen kom man ett stort steg närmare en lösning då Centerpart­iet godkände en överenskom­melse om att stödja en Socialdemo­kratisk budget, under förutsättn­ing att Löfven uppfyller ett antal krav.

Överenskom­melsen kan komma

■ att sätta Löfven i en besvärlig sitts, säger Jonsson.

– Blir Löfven vald på onsdag kommer han att tvingas bedriva en politik som dikterats av Centerpart­iet.

Ett val mellan pest eller kolera

Jonsson säger att det i slutändan bara fanns två alternativ för hur regeringen skulle kunna bildas. Det ena alternativ­et – det som nu förs fram – handlar om att Centerpart­iet och Liberalern­a ställer sig bakom en regering med Socialdemo­kraterna vid rodret. Centerpart­iet kommer inte att gå med i regeringen, utan stannar i opposition, men stödjer Socialdemo­kraterna - så länge Löfven följer avtalet.

– Gör han inte det drar vi oss inte för att trycka på nej-knappen, säger Jonsson.

Det andra alternativ­et för en regering hade varit en modell där Moderatern­a och Kristdemok­raterna regerar. Men för att en sådan regering ska fungera skulle de två partierna ha blivit beroende av Sverigedem­okraterna. Och det vill inte Centerpart­iet veta av. Sverigedem­okraterna står så långt borta från Centerpart­iet som man bara kan komma, säger Jonsson.

– Det var ett val mellan pest eller kolera. Vi valde koleran, för mot den kan man vaccinera sig.

Och vaccinet, säger Jonsson, är avtalet som på många punkter är en beskrivnin­g av centerpart­istisk politik.

– Centerpart­iet är den stora vinnaren. Vi fick igenom stora delar av vår viktiga liberala reformagen­da.

Jonsson säger att Socialdemo­kraterna genom avtalet försätter sig i en besvärlig position. Eftersom man nu förbinder sig till en politik mer eller mindre dikterad av Centerpart­iet och Liberalern­a, kommer man i förlängnin­gen att förlora väljare till Vänsterpar­tiet.

– Få man sia så tror jag att Vänsterpar­tiet kommer att gå starkt framåt i följande riksdagsva­l som hålls 2022, på bekostnad av Socialdemo­kraterna.

Den svenska riksdagen har länge präglats av uppdelning­en i ett vänsterblo­ck och i ett högerblock. Högersamar­betet, som gått under beteckning­en Alliansen kom under lördagen att dödförklar­as av många bedömare. Men Jonsson säger att Alliansen överlever, bara svallvågor­na efter lördagens överenskom­melse lägger sig. Han säger att de övriga borgerliga partierna nog snart ser fördelarna med överenskom­melsen.

Anders W Jonsson deltog på lördagen i SFP:s partikryss­ning för att berätta om hur Centerpart­iets lyckades nå sin stora framgång i riksdagsva­let 2018.

 ?? FOTO: SPT/JOHAN HAGSTRöM ?? Anders W Jonsson och SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.
FOTO: SPT/JOHAN HAGSTRöM Anders W Jonsson och SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland