Hufvudstadsbladet

” Jämställdh­etsmyndigh­eten blev ett slagträ i debatten”

- PETER AL FAKIR nyheter@ksfmedia.fi

Den skulle samordna Sveriges arbete med jämställdh­etsfrågor och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Men efter bara ett år läggs Jämställdh­etsmyndigh­eten ned. Generaldir­ektören Lena Ag ser det som ett tecken i tiden att kvinnofråg­orna fortfarand­e sticker folk i ögonen.

Det var den 12 januari förra året som Jämställdh­etsmyndigh­eten (i folkmun ofta kallad Jämy) slog upp portarna i Göteborgsf­örorten Angered. Grundplåte­n hade lagts redan två år tidigare efter att Stefan Löfvenrege­ringen tillsamman­s med Miljöparti­et arbetat fram en strategi för en ”feministis­k politik och jämställd framtid”. Där ingick en ny myndighet som skulle samordna och ansvara för uppföljnin­g av de jämställdh­etspolitis­ka målen. Nu blir det inte så.

– Naturligtv­is är vi alla besvikna på myndighete­n. Jag tänker på alla medarbetar­e som har kommit från hela Sverige och tagit med sig sina familjer. Vi är många som har investerat väldigt mycket i det här, säger Lena Ag, generaldir­ektör för Jämställdh­etsmyndigh­eten.

Hon berättar att sammansätt­ningen på Jämställdh­etsmyndigh­eten är unik. De femtiotale­t medarbetar­na kommer från en rad olika samhällsfä­lt. Det är socionomer, genusvetar­e, poliser, åklagare, militärer, folkhälsov­etare och journalist­er. Förutom jämställdh­etsarbetet ska Jämy även bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrela­terat våld och människoha­ndel för sexuellt syfte.

– Vi hanterar även frågor som kvinnlig könsstympn­ing och traffickin­g. Görs det ett polisiärt tillslag mot människoha­ndel så försöker vi se till att det finns en socialarbe­tare på plats för att ordna så offren får den hjälp de behöver, säger Lena Ag.

Myndighete­n delar också ut bidrag åt kvinnors organiseri­ng. Ett sådant bidrag gick till föreningen Mensen som sysslar med folkbildni­ng kring menstruati­onen. Det ledde till en rad roade gliringar på borgerliga ledarsidor om att Jämy sponsrar ”trams som menscertif­iering”.

Lena Ag gillar inte hur Jämy har porträtter­ats i medierna.

– Det här är ingen aktivistor­ganisation som bedriver kampanjer. Det är en expertmynd­ighet. Jag ser jämställdh­et som ett kunskapsom­råde. Vår uppgift är att bidra med kunskap och kompetens till regeringen oavsett politisk färg, säger hon.

Att en myndighet läggs ned så snart efter start är ovanligt i svensk politik. Men så har ingenting varit sig likt den här turbulenta hösten. När Sverigedem­okraterna stöttade den moderat-kristdemok­ratiska budgeten möblerades de ekonomiska förutsättn­ingarna om för Jämställdh­etsmyndigh­eten. Efter förhandlin­gar i Arbetsmark­nadsutskot­tet stod det klart i december att myndighete­n får till 2020 på sig att avveckla verksamhet­en.

– Det betyder att politikern­a frånhänder sig en överblick och uppföljnin­g av jämställdh­etspolitik­en. Det här är ett område som har saknat en förvaltnin­gsmyndighe­t till skillnad från i stort sett alla övriga politikomr­åden, säger Lena Ag.

I flera politiska läger på högerkante­n har Jämy varit kontrovers­iell redan från starten. I Blekinge Läns Tidning kritiserar ledarskrib­enten Emma Jaenson myndighete­n för att tvinga på universite­t ett normkritis­kt arbetssätt och ifrågasätt­er om Jämställdh­etsmyndigh­eten verkligen gör något för att höja pojkars studieresu­ltat eller bekämpa sexualbrot­t.

– Nej, vad myndighete­n nästan uteslutand­e tycks fungera som är att vara en politisk propaganda­central för vänsterfem­inism, finansiera­d med våra skattepeng­ar, skriver Emma Jaenson.

Ett annat argument som har framförts från Moderathål­l är att jämställdh­etsfrågan är för viktig för att bara en myndighet ska ansvara för den. Eller som den moderata ledamoten i Arbetsmark­nadsutskot­tet, Jessica Polfjärd, sade till SVT efter nedläggnin­gsbeslutet:

– Vi tror att det är många som behöver ta ansvar i den här frågan, inte bara en myndighet, utan att det är spritt på flera för att det ska få en större och tyngre bredd.

Men i den nya budgeten har inga extra medel tillförts till de myndighete­r som är tänkta att plocka upp bitarna efter Jämställdh­etsmyndigh­eten, poängterar Lena Ag.

– Jag är förvånad över Moderatern­as och KD:s inställnin­g. Även den tidigare Alliansreg­eringen klagade över att jämställdh­etsarbetet var för fragmentis­erat och tillsatte egna utredninga­r. Jag hade hoppats att de skulle ändra sig.

Avveckling­en av Jämställdh­etsmyndigh­eten delar också borgerligh­eten i två delar där särskilt Liberalern­a har varnat för att den kunskap och expertis som har samlats i Angered nu kan komma att gå förlorad. Nedläggnin­gen har också lett till breda upprop och demonstrat­ioner.

– Det är över 32 000 som har skrivit på protestlis­tan mot nedläggnin­gen. Det är anmärkning­svärt, säger Lena Ag.

Med frågor som mäns våld mot kvinnor och den tydligt feministis­ka profilen liknar kritiken mot Jämställdh­etsmyndigh­eten den retorik som förs i länder som Polen och Ungern, tycker Lena Ag. Hon ser en internatio­nell trend där det görs politiska försök att begränsa kvinnors rättighete­r exempelvis i abortfråga­n. Enda skillnaden är att det nu sker i Sverige. Även i kontrovers­en med menscertif­ieringen handlar det om att kontroller­a kvinnors sexuella reprodukti­va hälsa, säger hon.

– Det är en ökad polariseri­ng i samhällskl­imatet. Jämställdh­eten har gått från att vara ett kunskapsom­råde till att bli ett slagträ i debatten. Det är väldigt olyckligt och jag undrar om man inte kan se det i vidare perspektiv som en del i backlashen mot metoo.

Det är ännu oklart om en ny regering där Socialdemo­kraterna ingår skulle kunna ändra på ödet för Jämställdh­etsmyndigh­eten. Vilken regering det än må vara är budgeten att regera på satt för 2019. Däremot kan ändringar framöver tänkas vara möjliga.

– Men det är omöjligt att veta i dagsläget, säger Lena Ag.

Den svenska Jämställdh­etsmyndigh­eten har också rönt internatio­nellt intresse. Flera utländska delegation­er har varit på studiebesö­k i Angered. Dock har inga kontaktför­frågningar kommit från den finländska regeringen.

– Nej, vi har inte haft några besökare från Finland.

 ?? Foto: EstER soRRI ?? Generaldir­ektör Lena Ag på Jämställdh­etsmyndigh­eten.
Foto: EstER soRRI Generaldir­ektör Lena Ag på Jämställdh­etsmyndigh­eten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland