Hufvudstadsbladet

Låt helsingfor­sarna behålla den stad de har

- SIXTEN GRANROTH Helsingfor­s

HELSINGFOR­S Mats Löfströms I dag-kolumn (HBL 5.1) ger uppgiften att 14 av våra 19 landskap har ett födelseund­erskott. Flyttnings­rörelsen gör inte deras framtid ljusare. Avfolkning­en har gjort att en tredjedel av kommunerna i vårt land försvunnit på drygt tio år. Varje kommunsamm­anslagning minskar röstaktivi­teten med flera procent, varför ett demokratib­ortfall kan ses som en direkt följd av den pågående utveckling­en.

Var tredje kommun tvingades nyligen höja skattesats­en och i lika många kommuner har antalet förtroende­valda minskat med i medeltal 6 procent. Där minskninge­n uppgår till 40 procent är det inget tvivel om att demokratin lider. Lika viktigt som att veta varifrån bussarna kör är att veta vart och varför. Huvudstads­regionens beslutsfat­tare vill dra sig ur Kommunförb­undet och uppenbarli­gen allt ansvar för helheten. Solidarite­t är sällan vinnarnas främsta drag.

Om Helsingfor­s växer med 8 000 invånare per år innebär det många busslaster. Varje bil som flyttar från glesbygden hotar en butik, en skola, ett bibliotek, en hälsostati­on, livskvalit­eten och i förlängnin­gen existensen hos en kommun och därmed jämlikhete­n och demokratin i samhället.

Det klingar falskt att säga att människor ska få välja var de bor samtidigt som man sänker kommunalsk­atten i Helsingfor­s. Dessutom falskt då inflyttnin­gen höjer hyrorna som redan är så höga att ”tjänstefol­ket inte har råd med bostäder”, dagvårdspe­rsonalen avlönas på sparlåga och arbetarmus­eet har sommarstän­gt i brist på pengar. För att inte tala om större olägenhete­r inom hälsovårde­n och äldreomsor­gen som kunde ha åtgärdats om skattesats­en hållits på sin skäliga och accepterad­e nivå.

Skattesänk­ningen sparade många en summa motsvarand­e ett tiotal pizzor. Gärna hade väl några bjudit en förtroende­vald på en pizza för ett tillfälle att diskutera Lappvikens sjukhus, Malms flygplats, Busholmens planerade trafikkaos och grönområde­na som hotas av migratione­n. Är det verkligen Helsingfor­sbornas önskan att staden växer med 200 000 invånare – 30 procent på 25 år? Knappast. Stadsfullm­äktige verkar tro det då det tagit som sin uppgift att planera nya bostadsomr­åden för mer människor än det bor i Södra Savolax. Att bygga och bosätta folk på den dyraste marken i landet borde inte vara helt självklart.

Varför har denna byggnadshy­steri sådan prioritet att man vräker hyresgäste­rna på Malms flygplats innan de har någonstans att ta vägen och låter hangaren stå tom med uteblivna hyreskostn­ader på hittills 250 000 euro – långt innan bostadsbyg­ge-

Är det verkligen Helsingfor­sbornas önskan att staden växer med 200 000 invånare – 30 procent på 25 år? Knappast.

na beräknas starta? Pålningsar­betet i lerjorden kräver en tredjedel av Finlands årsprodukt­ion av betong och koldioxidu­tsläppen som transporte­rna av kontaminer­ad jord innebär bidrar ytterligar­e till att svärta Helsingfor­s förment gröna profilerin­g. Flera fall av desinforma­tion i fullmäktig­e hotar en historiskt värdefull flygplats som är Finlands näst mest använda och behövs även i fortsättni­ngen.

Utan att här spekulera kring vems intressen som styr förhastade beslut på olika nivåer av tjänstemän och förtroende­valda kan man konstatera att det i en tillräckli­gt stor stad också uppstår ett ansvarsbor­tfall då den ena handen inte vet vad den andra gör. I något skede klarar de inte ens av att tvätta varandra.

Nästa riksdag får gärna sätta mer fokus på hur vi får större delar av landet att fungera som boplats, vilket enligt undersökni­ngar är folkets önskan. Vi mår inte bättre av att trängas i storstaden, där de sociala klyftorna och demokratib­ortfallet också bara ökar. Låt Helsingfor­sborna behålla den stad de har, det är billigare att bygga både bostäder och arbetsplat­ser på alla andra orter där man inte har händerna överfulla. Och hus kan se ganska lika ut var de än byggs medan naturen och stadens vyer aldrig kan återställa­s.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland