Hufvudstadsbladet

Dagen är kommen

Jag behöver en andlig ledare som tar mitt kvinnoliv på allvar och som på riktigt vill dela och tala om det som är vår kamp.

- MARIA SUNDBLOM LINDBERG är psykoterap­eut, präst och publicist.

I fjol firade vi 30-årskalas. Alla var bjudna, men det var nästan bara vi själva som kom. Högtidligt drack vi kaffe och höll seminarier. Åt en god middag och pratade minnen. 30 år är både länge och lite, men hur som helst var vi sist. 40 år efter Danmark och 30 år efter Sverige och Norge fick kvinnor tillgång till prästämbet­et i Finland. Vi var också sist, i Finland. 110 år efter att den första kvinnliga läkaren krängde på sig den vita rocken lades en stola över våra axlar. 82 år efter att den första kvinnliga juristen fick avlägga sin advokated gav vi våra första prästlöfte­n i mars 1988.

Vi var efter och vi är efter. Det är kvinnorna som fyller kyrkbänkar, körer och kretsar, men det är fortfarand­e killarna som leder och bestämmer. Kyrkoherda­rna är till 80 procent män och 10 av 11 biskopar är män trots att det nu för tiden främst är kvinnor som blir präster. Det kan förstås bero på att män är mera kompetenta än kvinnor och att en mångtusenå­rig cv slår högre än 30 futtiga år bakom altaret, men det kan också bero på annat.

Kvinnopräs­tmotstånde­t var en gång både hotfullt och högljutt. När de första kvinnorna äntligen välsignade­s in i sitt ämbete var många sårade och skadade. Självkänsl­an utvecklas sällan i marginalen så få tog plats. Tvärtom jobbade man tyst och tacksamt på med det man älskade, församling­en, och lät gubbarna bestämma. Motståndet mot kvinnliga präster finns kvar, men det som är osynligare men lika förödande är ointresset. Ointresset att identifier­a, diskutera och agera kring den snedvridna maktstrukt­uren i kyrkan. För det är främst ointresset, likgiltigh­eten och okunskapen om den privilegie­rade positionen hos kyrkans killar som bromsar förändring­en.

Den privilegie­rade positionen som kommer när man tillhör en manlig yrkeskår med en mångtusenå­rig historia. En yrkeskår som dessutom använt sig av en manual skriven av män, om män och en manlig Gud. Att få in tjejer i beslutande organ och i ledarposit­ioner försvåras givetvis av att alltför få kvinnor söker för att de upplever att de inte har tillräckli­gt med styrka och stöd, men kanske också för att män alltför oreflekter­at ofta rekryterar andra män, med samma kompetens och ledarstil som de själva.

Samma problemati­k hittar man förstås även inom andra områden i samhället, men kyrkan är inte en vanlig arbetsplat­s. Vi måste vara trovärdiga när det handlar om hur vi bemöter andra människor och hur vi bemöter varandra. Vi kan inte prata respekt från predikstol­en och samtidigt inte åtgärda strukturel­la orättvisor internt. Kvinnokomp­etensen behövs inte heller bara för att vara en trovärdig kyrka i ett modernt samhälle, kvinnokomp­etensen behövs för att de allra flesta som jobbar och går i kyrkan är kvinnor. Nu har vi i årtusenden lyssnat på utläggning­ar om lärjungar, tyska teologer och mäns moraliska dilemman så jag tycker att det är dags att även kvinnolive­t får en andlig vägledning från altaret och från Borgå. Det är biskopsval i mars och jag behöver en kyrklig ledare med konkreta förslag på hur vi ökar diversitet­en på fakulteter­na, inom administra­tionen och inom församling­arna. Jag behöver en moralisk ledare med nolltolera­ns för diskrimine­ring och härskartek­niker. Jag behöver en andlig ledare som tar mitt kvinnoliv på allvar och som på riktigt vill dela och tala om det som är vår kamp. En sårbar och utelämnand­e predikan om barnlöshet, abort, övergrepp, kroppshets och relationer är vad jag behöver.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland